• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    PASH: Co se tyce piti behem jidla, tak neni doporuceno, ponevadz zpomaluje traveni a je to zbytecna zatez pro zaludek - cim vic pijes, tim tekutejsi je obsah, a tim vic kyselin je treba vyprodukovat na straveni a tim dele to trva..
    Ale zase jsem cetla, ze pro jangove (ohnove) osoby s rychlym metabolismem je pit s jidlem vhodne presne z toho duvodu, ze jim to traveni zpomali..
    No, ja jsem pomalutravic, takze piju 30 min pred jidlem a pak se snazim az tak aspon hodinku po...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH:na miso jsem přišel teprve nedávno a polívka z něj je moje oblíbená. ;o)

s těma vločkama ti ted více říct nemůžu protože tu knihu nemám u sebe. jen co si pamatuju tak je znehodnotíš když je vaříš a odvádí z těla vápník. třeba vitamín C se ze šípků uvolní až za 30 min varu,tam je to zase naopak;o)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: myslím, že se o tom pití zminuje i kushi
    PASH
    PASH --- ---
    VRINDAVAN: no ja mam miso polevku temer kazdej den.. takze se jeho nedostatku neni potreba bat a zrovna tohohle vitaminu clovek potrebuje malo (sic pravidelne), takze se to tema sojovejma vecma a rasama bohate udrzi (avsak, pokud si tohle za par let nebudu pamatovat, prokaze se opak :D)

spis prosim rozvedte to piti nekdo
    a pak to s tim varenim vlocek, by me taky zajimalo vic...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH: s těmy mléky a sýry nevím,pokud člověk nejí maso je dobré vitamín B12 doplnit přirozenou cestou. ono sice kvašené věci jako tempech atd... nebo řasy a kvašená zelenina obsahují vitamín B12 ale analogově. nejjistější je živočišný zdroj. následky z nedostatku bé 12 jsou docela kruté. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH: jasné kushiho také mám. párový systém je skvělý. ;o)
    PASH
    PASH --- ---
    VRINDAVAN: s tim varenim, jde asi o postup. v makrobioticky kucharce je povareni nakonec {po tom prazeni}...
    DITKA: no ale ono to zahlenovani je jen jedna z veci, proc se ma clovek mliku vzdat... vic info kdyztak trebas zde: http://nomilk.com
    ad mliko.. me trebas sojovy nechutna, ale rejzovy je super

VRINDAVAN: je to rozepsany v kushim... ne vse ma bejt z tvy bezprostredniho okoli... je to odstupnovany a roli v tom hraje i to, jak lehko se ty potraviny uchovavaj ve vhodny forme atp... takze trebas definice soli je u kushiho "z polokoule, ve ktere zijete" ;]... kdezto nejbliz by si mel porizovat vodu... ale ne kazdej muzem obstaravat svoji farmu, aby to bylo na plno
    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: mozna nahradit kravsky mliko kozim, pro zacatek... ja sem zacla jist vyrobky z koziho mlika a muzu se po nich utlouct. je jasny, ze financne je to trosku jinde... ale je to fakt vyborny
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DITKA: sem tam mléčný výrobek neuškodí ba naopak.ale každý den to asi nebude moc dobré,je to jako se vším když se přehání.;o)

s těma vločkama je prý dobré je nechat namočit a pak jíst.když se tepelně zpracovávají odvádí vápník z těla.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Jedna věc mi ale uniká na jednu stranu MB říká jeste věci z vašich klimatických podmínek. ale na druhou stranu se hojně používají věci které z načich klim.podmínek nejsou. např: řasy,misho,sojové omáčky,rýže,atd...:)
    DITKA
    DITKA --- ---
    VRINDAVAN: díky za podporu - hned je mi veseleji - ale je mi jasný, že 7xtýdně jako dezert po večeři tvaroh (a ještě k tomu sladkej) nic moc! Ale chci to postupně omezovat - ob den, ob dva dny... jenže to musím něčím nahradit, abych nestrádala, že jo :-) mě ale bohužel vůbec nic nenapadá, to je to nejhorší!
    A s těma vločkama to je tedy jak??? :-) Jen na mírném plameni lehce prohřát? Nebo stačí přes noc namočit a pak už rovnou konzumovat? (to bych zvládla :-)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DITKA: myslím že když si dáš občas něco mléčného tak neuškodí.

vločky se nemají vařit, pokud je vaříš odvápnují.
    DITKA
    DITKA --- ---
    díky za odpovědi.
    SVA: to s těmi výčitkami je můj velký problém - teoreticky vím, že mléčné výrobky zahleňují, ale absolutně se jich nedokážu zříct! A přitom mám v hlavě zdvižený prst "pozor pozor, zahleňují, budeš mít problém!" Vím, blbý :-( musím s tím něco udělat - buď nahradit mléčné výrobky, anebo si je dovolit :-)
    PASH: Mj. je fakt, že dát na chvíli vločky na sporák bych mohla zvládnout - takže vyzkouším :-)
    PASH
    PASH --- ---
    PAULINA: jaj, porek
    SVA: danke., no snazim se nevarit na pare porad a vse... vetsinou je to spis doplnek, ale dneska nebylo casu na vareni, tak sem to udelal na pare vsechno a rejzi s hummusem sem ohral taky v tom (plus brokolici je dobry tam dat az na konec jen tak na tri-pet minut)

DITKA: vicemene tu uz bylo hodne zodpovezeno... instantni spis jen pokud to jinak nejde... precijen dat vlocky dusit na malym plameni na deset minut neni nic slozityho, kdyz si to rano clovek trochu zorganizuje a cisti si u toho treba zuby., . pokud mas plotynku pod hrnec,, nemusis to ani mychat...
    ad procistovani, ci pustu, u toho hlavne clovek musi bejt zdravej, ale v makrobiotice se, co sem zatim cetl, tyhle veci nedelaji, protoze v podstate jich vubec neni zapotrebi...

SVA: ... tak to posledni "pravidlo" vubec neznam...
    jinak zadny mlecny vyrobky, brambory, rajcata a jiny nedoporucovany zeleniny, pouze sezonni a vetsinou lokalni, zvejkat poradne, ale hltani., no to obcas jinak nejde... nakrajene hned, uvareny jidlo nenechavam do druhyho dne vyjma uvarenejch obylovin, ci lustenin. zadny exoticky ovoce. malo sladim i malo solim, takze se nejak tak drzi ten balanc v tele, ze neprichazi chute ani na jedno, ci na druhy

ale na slanou lekorici nereknu ne!
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SVA: souhlasim se vsemi sesti, snad jen pod bod 1 bych dodala MNOHOKRAT KOUSAT kazde sousto (nevim, jestli jsi nehltanim myslela prave tohle) a muj extra bod, a to mezi jednotlivymi jidly delat odstupy aspon 3 hodiny (at ma telo cas to stravit) plus jeste mam par dalsich zasad, ale uz ne tak "zasadnich" :-)
    PASH: to zelene to je porek na te fotce? Celkove skvele!
    SVA
    SVA --- ---
    víceméně jsem chtěla napsat přesný opak:)a to, že trop.ovoci, cukrum se vyhýbám méně, než mlečným výrobk..
    SVA
    SVA --- ---
    další otázka do davu:) jakých osobních "zásad" se držíte(myslíte, že jsou důležité) v MB?popřípadě proč?

některé z mých "zásad":)aktuálně je platná 2 a 6, zbytek v případě rychlých cukru, tropického ovoce, spíše více než méně, u nepůvodní zeleniny, mléčných výrobku, hltání méně než více..
    1.nehltat(což je dost kámen úrazu někdy, ale hltat se nevyplácí a v Mb především, trávení polosyrove stravy je pro organismus náročnější, než vařené)
    2.upotřebit vše nakrájené, uvařené okamžitě(vyjmka je kvašené)
    3.vyhybát se exotickému ovoci(má pro nás příliš "chladivý efekt" stejně jako mléčné výrobky)
    4.dále se vyhýbát nepůvodní zelenině(hůře stravitelná), "rychlým cukrum"
    6. nepít v průběhu jídla, po jídle ani před ním(vitamíny a živiny se vyplachnout dřív , než se stihnou navázat, velmi jednoduše řečeno...
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: Tak to až pojedu do Olomouce, vezmu to přes Brno a skočím si pro Ghí :) díky :)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: ty jo!máš to husty, ta zelenina na páře vypadá krásně, poslední dobou nedělám jinak, a nedá se to srovnát
    ja vařím obdobně:luštěnina, zelenina na paře, syrová, obilovina..

DITKA: na tvé dotazy odpovím, ale musíš mně brat taky s rezervou, spíše bych v tomhle směru dala prostor někomu jinému..
    1.no ja bych neřekla, že přímo zavrhuje, ale spíš dopuručuje se ji vyhnout..s nakrájeného ovoce a zeleniny se strácí voda, vitamíny, hromadí se bakterie(ty se hromadí i po uvařeni), tak že vše v čerstvé stavu(což by mohlo znamentat utrhnout si na zahrádce a jít vařit), ale tak idealizovaný to není:) v případě mražené zeleniny, se bakterie hromadí po rozmražení o něco rychleji(proto se nedoporučuje zmražovat jídlo víckrat)
    2. instantní věci, no taková je doba, ale asi by se tím člověk nemněl cpát pořád.
    3.myslím, že pročišťování je fajn

ono je to těžky, Makrobiotická cesta je běh na dlouhou trať, u mně je teda cíl ještě pekně daleko, osobně myslím, že nejde o to si odříkat než spiš si uvědomit souvislosti a zařidit se podle svých možností, což může byt i tvůj případ, vyhovují ti instantní věci, tak je klidně jez, vyčitat si, že něco je špatně, může být mnohdy horší než "kus bučku"
    DITKA
    DITKA --- ---
    Ahoj makrobiotici. Coby fanda této stravy - avšak ne 100% uživatel - mám pár dotazů: 1) Proč je užívání mražené potravy zavrhováno (myslím tím mraženosti do vaření - zelenina, ovoce...)?
    2) opět téma snídaně - již nějakou dobu snídám cornflakes a kaše - instantní. Velmi mi po ránu vyhovuje teplé a kašovité. Zajímalo by mě ale, jak makrobiotika nahlíží na pravidelnou konzumaci instantních kaší? Je to ok? Anebo jsou vhodné spíš jen občas, když jako není čas... (a já bohužel po ránu tedy nemám času nazbyt, takže si neumím představit delší přípravu snídaně - ale mám tak nějak pocit, že to není úplně košer, stále to samé a ještě k tomu instatní, i když natural a celozrnné.. )
    3) v lunárním kalendáři krásné paní byla zmínka o pročišťovacím dni - rýžovém, zeleninovém či ovocném - přijde vám to ok? Není to spíš než čistící zatěžující, dát si celý den např.jen na ovoci???
    Díky za odpovědi. Berte mě s rezervou - jsem začátečník a ještě k tomu spíš teoretik, než praktik :-S Ale do budoucna na tom chci zapracovat - proto i sleduji toto auditko a táži se :-)
    PASH
    PASH --- ---
    jinak ad kuchyne.,
    predevcirem sem to prehnal s mnozstvim a udella tolik humusu, ze se dojedl az dnes. ,.
    prvni je krvavej seitah s cervenou repou, dyni a dvouma druhama rejze, brokolici atp.. vse na pare. druhy je vcerejsi obed a prvni pokus se seitahem s kedlubnou atp

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
    PASH
    PASH --- ---
    BOSSORKA: no to bych nerek :D
    PAULINA: souhlas., sezam i len nejlepsi
    ad kase., obcas to nakonec jeste zalejt jablecnym mostem a nenechat to vsechno odparit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam