• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    další otázka do davu:) jakých osobních "zásad" se držíte(myslíte, že jsou důležité) v MB?popřípadě proč?

    některé z mých "zásad":)aktuálně je platná 2 a 6, zbytek v případě rychlých cukru, tropického ovoce, spíše více než méně, u nepůvodní zeleniny, mléčných výrobku, hltání méně než více..
    1.nehltat(což je dost kámen úrazu někdy, ale hltat se nevyplácí a v Mb především, trávení polosyrove stravy je pro organismus náročnější, než vařené)
    2.upotřebit vše nakrájené, uvařené okamžitě(vyjmka je kvašené)
    3.vyhybát se exotickému ovoci(má pro nás příliš "chladivý efekt" stejně jako mléčné výrobky)
    4.dále se vyhýbát nepůvodní zelenině(hůře stravitelná), "rychlým cukrum"
    6. nepít v průběhu jídla, po jídle ani před ním(vitamíny a živiny se vyplachnout dřív , než se stihnou navázat, velmi jednoduše řečeno...
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: Tak to až pojedu do Olomouce, vezmu to přes Brno a skočím si pro Ghí :) díky :)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: ty jo!máš to husty, ta zelenina na páře vypadá krásně, poslední dobou nedělám jinak, a nedá se to srovnát
    ja vařím obdobně:luštěnina, zelenina na paře, syrová, obilovina..



    DITKA: na tvé dotazy odpovím, ale musíš mně brat taky s rezervou, spíše bych v tomhle směru dala prostor někomu jinému..
    1.no ja bych neřekla, že přímo zavrhuje, ale spíš dopuručuje se ji vyhnout..s nakrájeného ovoce a zeleniny se strácí voda, vitamíny, hromadí se bakterie(ty se hromadí i po uvařeni), tak že vše v čerstvé stavu(což by mohlo znamentat utrhnout si na zahrádce a jít vařit), ale tak idealizovaný to není:) v případě mražené zeleniny, se bakterie hromadí po rozmražení o něco rychleji(proto se nedoporučuje zmražovat jídlo víckrat)
    2. instantní věci, no taková je doba, ale asi by se tím člověk nemněl cpát pořád.
    3.myslím, že pročišťování je fajn

    ono je to těžky, Makrobiotická cesta je běh na dlouhou trať, u mně je teda cíl ještě pekně daleko, osobně myslím, že nejde o to si odříkat než spiš si uvědomit souvislosti a zařidit se podle svých možností, což může byt i tvůj případ, vyhovují ti instantní věci, tak je klidně jez, vyčitat si, že něco je špatně, může být mnohdy horší než "kus bučku"
    DITKA
    DITKA --- ---
    Ahoj makrobiotici. Coby fanda této stravy - avšak ne 100% uživatel - mám pár dotazů: 1) Proč je užívání mražené potravy zavrhováno (myslím tím mraženosti do vaření - zelenina, ovoce...)?
    2) opět téma snídaně - již nějakou dobu snídám cornflakes a kaše - instantní. Velmi mi po ránu vyhovuje teplé a kašovité. Zajímalo by mě ale, jak makrobiotika nahlíží na pravidelnou konzumaci instantních kaší? Je to ok? Anebo jsou vhodné spíš jen občas, když jako není čas... (a já bohužel po ránu tedy nemám času nazbyt, takže si neumím představit delší přípravu snídaně - ale mám tak nějak pocit, že to není úplně košer, stále to samé a ještě k tomu instatní, i když natural a celozrnné.. )
    3) v lunárním kalendáři krásné paní byla zmínka o pročišťovacím dni - rýžovém, zeleninovém či ovocném - přijde vám to ok? Není to spíš než čistící zatěžující, dát si celý den např.jen na ovoci???
    Díky za odpovědi. Berte mě s rezervou - jsem začátečník a ještě k tomu spíš teoretik, než praktik :-S Ale do budoucna na tom chci zapracovat - proto i sleduji toto auditko a táži se :-)
    PASH
    PASH --- ---
    jinak ad kuchyne.,
    predevcirem sem to prehnal s mnozstvim a udella tolik humusu, ze se dojedl az dnes. ,.
    prvni je krvavej seitah s cervenou repou, dyni a dvouma druhama rejze, brokolici atp.. vse na pare. druhy je vcerejsi obed a prvni pokus se seitahem s kedlubnou atp

    Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
    PASH
    PASH --- ---
    BOSSORKA: no to bych nerek :D
    PAULINA: souhlas., sezam i len nejlepsi
    ad kase., obcas to nakonec jeste zalejt jablecnym mostem a nenechat to vsechno odparit
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: Ghí v Olomouci asi ne ale v Brně ho míval Damodar z Vegetarianské restaurace Haribol v Lužánkách,tam by se dalo koupit.
    jinak výroba není složitá jen zahříváš máslo na mírném plameni a zbíráš pěnu co se hromadí na vršku hrnce.až je máslo bez pěny a čisté je to Ghí,to pak naleješ do zavařovačky a je to. výroba trvá tak dvě až tři hod.tenhle tuk se jen tak neskazí,můžeš ho mít roky v teple a nic,pořád se dá jíst. kařdopádně Ghí dává jídlu 3D chutový rozměr.;o)
    podle ajurvedy Ghí stoupá energeticky nahoru v těle.:) a olej na kterem se vaří klesá v těle dolů.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    LILY: Tak to asi v Olmíku neseženu, bude muset stačit (ted makrobiotici přestanou číst) normální máslo :D
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    nová anketa v záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    RAPAL: ten Darkjeel se ti poved :)))

    BOSSORKA: Ghí kupuju u kršňáků. Nevím jak v Brně bo jiných městech, ale v Práglu ti ho prodají normálně v zavařovačce, ale páč je to přepuštěné máslo, tak to asi není makrobio...ačkoliv oni tvrdí, že je to ta nejčistší esence, kterou můžeš tady na tomto světě získat.
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SVA: no denně bych to asi taky nejed ,) ovšem co se týče chutí,tak to zas až tak moc sladký nebylo,jak by se mohlo zdát. nejvíc sladký byly asi ty rozinky,to nešlo ubrzdit :)
    DARKJEEL: nahoď fotku a recept těch hraběnčinejch řezů,to byla delicatecore buchta :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    LILY: hmhm to zní lákavě, ghí neznaju... zjistím :) já ted hodně frčela na pohankovo rýžovém otesánkovi s vlašskými oříšky... mnam mnam... ;)
    LILY
    LILY --- ---
    BOSSORKA: No já už asi dva měsíce vařím velmi chutnou kombinaci: lžíce a půl kaše Nomina vícezrnná (je to několik druhů obilí, jáhly atd), lžíce jemných ovesných vloček, trochu sezamových, lněných a slunečnicových semínek, pár vlašských ořechů, hrozinek a goji, povařím, a nakonec přidám javorový sirup a trochu ghí.
    SVA
    SVA --- ---
    RAPAL: i když na me gusto až zbytečně sladký, zvykla jsem si sladit jen ovocem
    SVA
    SVA --- ---
    PAULINA: ne nezkoušela ale určitě vyzkouším, sem zvědavá hlavně na ty ryžové. Dík za tip

    RAPAL: to zní dobře:)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BOSSORKA: no je pravda ze je to na makrobio lehce nevyrovnany,chybi k tomu kus brokolice nebo třeba červené řepy. příště ,)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    RAPAL: Tyjo to je královsky mnamkozni snídaně :)


    LILY:
    PAULINA: Díky za tipy, hned zítra ráno ozkouším vločkovou kaši se sezamem/lnem, ste mě navnadily :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SVA: A zkouselas ruzne vlocky? Ony kazde maj trosku jinou chut, jecne-zitne-ovesne-sojove-pohankove-ryzove a nevim jake jeste existuji.. Ja mam doma ty prvni troje a tak nejak je obmenuji, ze me jeste neomrzely..
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    BOSSORKA: Sezam i len cele, oni se tak pekne nacucnou vodou a pak o nich ani nevis..
    A sezam vubec davam na spoustu jidel, porad celej, jen ho nasucho oprazim na panvicce, mnam!
    LILY
    LILY --- ---
    BOSSORKA: Semínka sezamová i lněná taky dávám do kašičky, jináč se to dá vmíchat do jakéhokoliv jídla, askoň já to občas sypu do polévek i do šlichtiček a vyhovuje mi to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam