• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    PASH
    PASH --- ---
    MAVE: no, tak priste uz jen ty banany... :D
    MAVE
    MAVE --- ---
    sojovy mliko neni spatny, cisty teda nezachutnalo ani mne ani manzelovi, ale pak jsme zkusili bananovy koktejl (stejne jako jsme delali s mlekem) a to uz je vazne dobre :)
    PASH
    PASH --- ---
    DITKA: rejzovy super! me sojovy taky nejede, ale rejzovy je luxus.. ale popravde ja sem trebas s mlecnejma vecma prask ze dne na den natvrdo a vpoho... pritom jsem byl zvyklej snidat pravidelne jogurt a sejrum sem dost fandil. co se ale snazim stravovat vazne makrobioticky, tak me tyhle chute vubec nehoni
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DITKA: jahlove, takove to, co se prodava v krabici jak dzusy... Nechutnalo mi a musim upozornit, ze bylo sladky!! Takovej podraz:)
    No, jinak sojove mi teda taky nechutna..

    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: ryzovy, ovesny, mandlovy... ale zkusenost nemam se zadnym z nich
    DITKA
    DITKA --- ---
    KAREN: jojo, toto znám. Mňam :-) Občas kupuji (jen občas proto, že obchůdek nemám zrovna po ruce :-(
    A mám v plánu nahradit kravské mléko kozím a postupně snižovat spotřebu... Zkusila jsem i sojové mléko, ale to mi vůbec nechutná :-(
    Máte někdo nějaké jiné tipy na náhradu mléka, když pominu to sojové???
    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: doporucuju tohle, je to ale navykovy!;) http://www.kozimleko.cz/vyrobky/pomazakovy-kozi-syr-bily-v.jpg [pravoverni makrobiotici neklikaji;)]
    DITKA
    DITKA --- ---
    KAREN: to bych možná mohla zkusit - a ta cena by mohla být vcelku motivační, že bych to pak nejedla každý den :-))
    PASH
    PASH --- ---
    PAULINA: no je pravda, ze jak je v mcb. ceste takova ta kratsi kapitola ke konci s obecnejma radama atp... tak je tam jen zmineno, ze by clovek mel denne vypit jen pal salku (plus polivky)... coz neni rozvedeny nijak dal a prislo mi to docela povrchni, kdyz jde o tak radikalni vec... ale je pravda, ze clovek rychle zjisti, ze neustali piti necho je hlavne navyk
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    PASH: Co se tyce piti behem jidla, tak neni doporuceno, ponevadz zpomaluje traveni a je to zbytecna zatez pro zaludek - cim vic pijes, tim tekutejsi je obsah, a tim vic kyselin je treba vyprodukovat na straveni a tim dele to trva..
    Ale zase jsem cetla, ze pro jangove (ohnove) osoby s rychlym metabolismem je pit s jidlem vhodne presne z toho duvodu, ze jim to traveni zpomali..
    No, ja jsem pomalutravic, takze piju 30 min pred jidlem a pak se snazim az tak aspon hodinku po...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH:na miso jsem přišel teprve nedávno a polívka z něj je moje oblíbená. ;o)

    s těma vločkama ti ted více říct nemůžu protože tu knihu nemám u sebe. jen co si pamatuju tak je znehodnotíš když je vaříš a odvádí z těla vápník. třeba vitamín C se ze šípků uvolní až za 30 min varu,tam je to zase naopak;o)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: myslím, že se o tom pití zminuje i kushi
    PASH
    PASH --- ---
    VRINDAVAN: no ja mam miso polevku temer kazdej den.. takze se jeho nedostatku neni potreba bat a zrovna tohohle vitaminu clovek potrebuje malo (sic pravidelne), takze se to tema sojovejma vecma a rasama bohate udrzi (avsak, pokud si tohle za par let nebudu pamatovat, prokaze se opak :D)

    spis prosim rozvedte to piti nekdo
    a pak to s tim varenim vlocek, by me taky zajimalo vic...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH: s těmy mléky a sýry nevím,pokud člověk nejí maso je dobré vitamín B12 doplnit přirozenou cestou. ono sice kvašené věci jako tempech atd... nebo řasy a kvašená zelenina obsahují vitamín B12 ale analogově. nejjistější je živočišný zdroj. následky z nedostatku bé 12 jsou docela kruté. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH: jasné kushiho také mám. párový systém je skvělý. ;o)
    PASH
    PASH --- ---
    VRINDAVAN: s tim varenim, jde asi o postup. v makrobioticky kucharce je povareni nakonec {po tom prazeni}...
    DITKA: no ale ono to zahlenovani je jen jedna z veci, proc se ma clovek mliku vzdat... vic info kdyztak trebas zde: http://nomilk.com
    ad mliko.. me trebas sojovy nechutna, ale rejzovy je super

    VRINDAVAN: je to rozepsany v kushim... ne vse ma bejt z tvy bezprostredniho okoli... je to odstupnovany a roli v tom hraje i to, jak lehko se ty potraviny uchovavaj ve vhodny forme atp... takze trebas definice soli je u kushiho "z polokoule, ve ktere zijete" ;]... kdezto nejbliz by si mel porizovat vodu... ale ne kazdej muzem obstaravat svoji farmu, aby to bylo na plno
    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: mozna nahradit kravsky mliko kozim, pro zacatek... ja sem zacla jist vyrobky z koziho mlika a muzu se po nich utlouct. je jasny, ze financne je to trosku jinde... ale je to fakt vyborny
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DITKA: sem tam mléčný výrobek neuškodí ba naopak.ale každý den to asi nebude moc dobré,je to jako se vším když se přehání.;o)

    s těma vločkama je prý dobré je nechat namočit a pak jíst.když se tepelně zpracovávají odvádí vápník z těla.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Jedna věc mi ale uniká na jednu stranu MB říká jeste věci z vašich klimatických podmínek. ale na druhou stranu se hojně používají věci které z načich klim.podmínek nejsou. např: řasy,misho,sojové omáčky,rýže,atd...:)
    DITKA
    DITKA --- ---
    VRINDAVAN: díky za podporu - hned je mi veseleji - ale je mi jasný, že 7xtýdně jako dezert po večeři tvaroh (a ještě k tomu sladkej) nic moc! Ale chci to postupně omezovat - ob den, ob dva dny... jenže to musím něčím nahradit, abych nestrádala, že jo :-) mě ale bohužel vůbec nic nenapadá, to je to nejhorší!
    A s těma vločkama to je tedy jak??? :-) Jen na mírném plameni lehce prohřát? Nebo stačí přes noc namočit a pak už rovnou konzumovat? (to bych zvládla :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam