• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DITKA: jahlove, takove to, co se prodava v krabici jak dzusy... Nechutnalo mi a musim upozornit, ze bylo sladky!! Takovej podraz:)
    No, jinak sojove mi teda taky nechutna..

    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: ryzovy, ovesny, mandlovy... ale zkusenost nemam se zadnym z nich
    DITKA
    DITKA --- ---
    KAREN: jojo, toto znám. Mňam :-) Občas kupuji (jen občas proto, že obchůdek nemám zrovna po ruce :-(
    A mám v plánu nahradit kravské mléko kozím a postupně snižovat spotřebu... Zkusila jsem i sojové mléko, ale to mi vůbec nechutná :-(
    Máte někdo nějaké jiné tipy na náhradu mléka, když pominu to sojové???
    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: doporucuju tohle, je to ale navykovy!;) http://www.kozimleko.cz/vyrobky/pomazakovy-kozi-syr-bily-v.jpg [pravoverni makrobiotici neklikaji;)]
    DITKA
    DITKA --- ---
    KAREN: to bych možná mohla zkusit - a ta cena by mohla být vcelku motivační, že bych to pak nejedla každý den :-))
    PASH
    PASH --- ---
    PAULINA: no je pravda, ze jak je v mcb. ceste takova ta kratsi kapitola ke konci s obecnejma radama atp... tak je tam jen zmineno, ze by clovek mel denne vypit jen pal salku (plus polivky)... coz neni rozvedeny nijak dal a prislo mi to docela povrchni, kdyz jde o tak radikalni vec... ale je pravda, ze clovek rychle zjisti, ze neustali piti necho je hlavne navyk
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    PASH: Co se tyce piti behem jidla, tak neni doporuceno, ponevadz zpomaluje traveni a je to zbytecna zatez pro zaludek - cim vic pijes, tim tekutejsi je obsah, a tim vic kyselin je treba vyprodukovat na straveni a tim dele to trva..
    Ale zase jsem cetla, ze pro jangove (ohnove) osoby s rychlym metabolismem je pit s jidlem vhodne presne z toho duvodu, ze jim to traveni zpomali..
    No, ja jsem pomalutravic, takze piju 30 min pred jidlem a pak se snazim az tak aspon hodinku po...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH:na miso jsem přišel teprve nedávno a polívka z něj je moje oblíbená. ;o)

    s těma vločkama ti ted více říct nemůžu protože tu knihu nemám u sebe. jen co si pamatuju tak je znehodnotíš když je vaříš a odvádí z těla vápník. třeba vitamín C se ze šípků uvolní až za 30 min varu,tam je to zase naopak;o)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: myslím, že se o tom pití zminuje i kushi
    PASH
    PASH --- ---
    VRINDAVAN: no ja mam miso polevku temer kazdej den.. takze se jeho nedostatku neni potreba bat a zrovna tohohle vitaminu clovek potrebuje malo (sic pravidelne), takze se to tema sojovejma vecma a rasama bohate udrzi (avsak, pokud si tohle za par let nebudu pamatovat, prokaze se opak :D)

    spis prosim rozvedte to piti nekdo
    a pak to s tim varenim vlocek, by me taky zajimalo vic...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH: s těmy mléky a sýry nevím,pokud člověk nejí maso je dobré vitamín B12 doplnit přirozenou cestou. ono sice kvašené věci jako tempech atd... nebo řasy a kvašená zelenina obsahují vitamín B12 ale analogově. nejjistější je živočišný zdroj. následky z nedostatku bé 12 jsou docela kruté. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH: jasné kushiho také mám. párový systém je skvělý. ;o)
    PASH
    PASH --- ---
    VRINDAVAN: s tim varenim, jde asi o postup. v makrobioticky kucharce je povareni nakonec {po tom prazeni}...
    DITKA: no ale ono to zahlenovani je jen jedna z veci, proc se ma clovek mliku vzdat... vic info kdyztak trebas zde: http://nomilk.com
    ad mliko.. me trebas sojovy nechutna, ale rejzovy je super

    VRINDAVAN: je to rozepsany v kushim... ne vse ma bejt z tvy bezprostredniho okoli... je to odstupnovany a roli v tom hraje i to, jak lehko se ty potraviny uchovavaj ve vhodny forme atp... takze trebas definice soli je u kushiho "z polokoule, ve ktere zijete" ;]... kdezto nejbliz by si mel porizovat vodu... ale ne kazdej muzem obstaravat svoji farmu, aby to bylo na plno
    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: mozna nahradit kravsky mliko kozim, pro zacatek... ja sem zacla jist vyrobky z koziho mlika a muzu se po nich utlouct. je jasny, ze financne je to trosku jinde... ale je to fakt vyborny
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DITKA: sem tam mléčný výrobek neuškodí ba naopak.ale každý den to asi nebude moc dobré,je to jako se vším když se přehání.;o)

    s těma vločkama je prý dobré je nechat namočit a pak jíst.když se tepelně zpracovávají odvádí vápník z těla.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Jedna věc mi ale uniká na jednu stranu MB říká jeste věci z vašich klimatických podmínek. ale na druhou stranu se hojně používají věci které z načich klim.podmínek nejsou. např: řasy,misho,sojové omáčky,rýže,atd...:)
    DITKA
    DITKA --- ---
    VRINDAVAN: díky za podporu - hned je mi veseleji - ale je mi jasný, že 7xtýdně jako dezert po večeři tvaroh (a ještě k tomu sladkej) nic moc! Ale chci to postupně omezovat - ob den, ob dva dny... jenže to musím něčím nahradit, abych nestrádala, že jo :-) mě ale bohužel vůbec nic nenapadá, to je to nejhorší!
    A s těma vločkama to je tedy jak??? :-) Jen na mírném plameni lehce prohřát? Nebo stačí přes noc namočit a pak už rovnou konzumovat? (to bych zvládla :-)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DITKA: myslím že když si dáš občas něco mléčného tak neuškodí.

    vločky se nemají vařit, pokud je vaříš odvápnují.
    DITKA
    DITKA --- ---
    díky za odpovědi.
    SVA: to s těmi výčitkami je můj velký problém - teoreticky vím, že mléčné výrobky zahleňují, ale absolutně se jich nedokážu zříct! A přitom mám v hlavě zdvižený prst "pozor pozor, zahleňují, budeš mít problém!" Vím, blbý :-( musím s tím něco udělat - buď nahradit mléčné výrobky, anebo si je dovolit :-)
    PASH: Mj. je fakt, že dát na chvíli vločky na sporák bych mohla zvládnout - takže vyzkouším :-)
    PASH
    PASH --- ---
    PAULINA: jaj, porek
    SVA: danke., no snazim se nevarit na pare porad a vse... vetsinou je to spis doplnek, ale dneska nebylo casu na vareni, tak sem to udelal na pare vsechno a rejzi s hummusem sem ohral taky v tom (plus brokolici je dobry tam dat az na konec jen tak na tri-pet minut)

    DITKA: vicemene tu uz bylo hodne zodpovezeno... instantni spis jen pokud to jinak nejde... precijen dat vlocky dusit na malym plameni na deset minut neni nic slozityho, kdyz si to rano clovek trochu zorganizuje a cisti si u toho treba zuby., . pokud mas plotynku pod hrnec,, nemusis to ani mychat...
    ad procistovani, ci pustu, u toho hlavne clovek musi bejt zdravej, ale v makrobiotice se, co sem zatim cetl, tyhle veci nedelaji, protoze v podstate jich vubec neni zapotrebi...

    SVA: ... tak to posledni "pravidlo" vubec neznam...
    jinak zadny mlecny vyrobky, brambory, rajcata a jiny nedoporucovany zeleniny, pouze sezonni a vetsinou lokalni, zvejkat poradne, ale hltani., no to obcas jinak nejde... nakrajene hned, uvareny jidlo nenechavam do druhyho dne vyjma uvarenejch obylovin, ci lustenin. zadny exoticky ovoce. malo sladim i malo solim, takze se nejak tak drzi ten balanc v tele, ze neprichazi chute ani na jedno, ci na druhy

    ale na slanou lekorici nereknu ne!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam