• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: synchro :) tedka kolem me litaji porad.. :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL: lol, taky jsem dneska dělal hrách (celý, zelený)
    --
    K těmto luštěninám bych měl poznatek: Trvá docela hodně dlouho, než luštěnina začne nacucávat další vodu potom co je vařena. Takže ono to vypadá třeba tak, že půl hodiny se to už vaří a pořád voda neubývá, ani se nevsakuje do hrachu, a pak najednou --- v nějakém okamžiku po odkrytí pokličky hrůzné zjištění, že skoro všechna voda zmizela a už se to skoro peče nasucho. Takže fakt dávat vody hodně. (A ano, přeposledně jsem ten samý hrách geniálně připálil; dodnes jsem ten hrnec pořádně neumyl)
    Osobně se mi ale nic nepřipaluje, dokud tam je voda a dokud nezačnu s tím obsahem nějak míchat. I celkem už rozvařený hrách, pokud se jen nechá vařit a nemíchá se vařečkou do polo-kaše dřív, než je to nezbytné, by se neměl chytat ke dnu. Podobně jako míchaná a nemíchaná rýže ...

    No a pochopitelně, pokud to není instantní červená loupaná čočka, tak fakt namočit na dlouho, jinak se to ne a neuvaří ---
    SVA
    SVA --- ---
    moje favoritka byla tenkrat malinka snad proto ze jsem takova gabra
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: krásný knížky vid... jj vzpomínka na dětsví :)
    SVA
    SVA --- ---
    jé taky četla maříka a gabru a malinku;)dneska je to tu takova romantika...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: jakoukoliv ale loupanou. dobrá je jasmínka ,záleží na finanční situaci. :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: a jakou tu rýži dáváš?... sem na ni dostala chut a mlíko už mám vypitý néééé :((( (zejtra jdu koupit homogenizované, pasterizované bio nebio)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: karmou se neschizuj, je to zbytecny ti poudam (konec OT)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: to si pletes, to karma veri na me! (a na tebe (h)aha :) a uz toho otka necham nebo dostanu banana a budu muset admina donutit fyzickym nasilim, aby me znovu dal pristup..
    a marik je na cestu do pekla dobrej... ;)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: třeba půl litu mléka uvedeš do varu a vaříš na mírném plameni 30 min nebo pokud to chceš zkrátit 15 min na větším plameni,mléko mícháš aby nepřekypělo. rýži omyješ a necháš okapat,do mléka přidáš rýži s bobkovým listem nebo šafránem nebo kardamonem a nebo čímkilov jiným co ti chutná. dobré jsou oříšky mandle atd....
    dalších dvacet minut mícháš rýži v mléku,to míchání je důležité. nakonec přidáš cukr,kardamon,oříšky a ještě vaříš 5 min.
    vysledek by měl být mírně hustá sladká rýžová kaše a mléko bude středně skondenzované.;o)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: Ty veris na karmu jo?... (h)aha... pro tu charitu to bylo míněno jako nezištný čin... mb kucharku mam jen jednu, tu ti klidne venuji (po sve smrti samozrejme), taky ti muzu dat vsech 14 dilu sveho oblibence kaji marika!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: a s tou charitou, no na karmajogu bude trochu pozde, sezere te cert!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA:-) knihy nechcu, jenom makrobioticky kucharky beru :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: Rádo se stalo :) mléčná rýže jéééééé (jak ji děláš?) babička dycky dělala rejžovou kaši mnami mnami
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: nic nebude, dam to hezky na charitu :D Ale nejake knihy bych ti mohla venovat, to je pravda, treba by ti byly k uzitku :D
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: Musím ti poděkovat za tip na to mléko,už si brousím zuby na domácí jogurt, sandéš(překapávaný jogurt;O) ) domácí sýr a šríkand (mléčnou rýži) :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: ok, pozustalost zasli na muj ucet, bud tak hodna :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: mno tak ja to zkusim ukuchtit wo wejkendu :D (jestli se to nepovede, napiste mi na parte, ze sice zemrela hlady, ale v naproste lasce a smireni :D)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA:-) no neska sem mel hlad, tak ne do uplneho rozvareni :) ale jinak je to asi lepsi, nevim co MB, ale pocitove jo. imho je dulezity mnozstvi vody, raci vic nez min, ulit muzes dycky (a moje oblibena finta, kdyz prebyde voda: zamichat do ni trochu misa a vypit :) a varit na mimrnem plameni kurevsky dlouho.. :) myslim, ze dve hodiny by meli stacit na jakoukoliv lusteninu
    no jestli se nepovede, muzem nekdy zkusit spolu, treba zamlcuji nejaky nevyrceny predpoklad, ale nic me nenapada.. :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: aha takze varis az se ti rozvari...? ... to me prave nikdy nejde, naposled byl pokus o hrachovku a uzasne sem to pripalila :D a nasledne za staleho michani lila do zachodu

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: pokracovani tohodle hovoru si nechame na face-to-face, juju? :)
    Hrasek proplachnu teplou vodou, na nakou dobu namocim (vetsinou pres noc), pak sleju, znova proplachnu a dam varit do neosolene vody. Varim dlouho (je ti nevim hodku a pul? asi) tak po hodine pridam nakrajenou cibuli, ke konci zahustim, odstavim z plotny a pridam umeocet:sojovku v pomeru 1:2, obojiho nijak moc.. :) a myslim ze mnam.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam