• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PAULINA: zkus tlakovej hrnec. obzvlášť teď v zime ideální varianta úpravy nejen luštěnin,ale i obilovin.
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DARJEEL: jj, ale jestli to na to ma vliv, tak priste dam vetsi trosku:)
    PASH
    PASH --- ---
    SLAUGHTER: kysany mlecny vyrobky jsou vpohode? co presne? jen kefir? nebo je to zas soucast neMB diskuze?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: a dochutilas na zaver troskou umeoctu? :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Tak po dvou hodinach se konecne rozvarily. Byly dobry, jen mi tam nejak chybela ta "prijemne sladka chut" jak bylo na sacku napsano..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: hodinu a pul az dve, podle toho jak dlouho byli namoceny.. lepsi dyl jak kratsejc..
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    report kterak jsem dělal a jak dopadla moje hrachová kaše ;)
    ---

    přes noc namočený zelený hrách
    pak nová voda, vaření hodinu, možná víc, prostě hodně dlouho, aby to bylo měkký

    koření: trošička soli, stroužek česneku, domácí sušená bazalka, majoránka
    přiměřeně vody a lžička a půl kukuřičného škrobu na zahuštění

    a dobré to bylo (teda v kombinaci s dalšíma věcma)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PAULINA: Jj presne tak do ledvin ;) Tzn. ze i ja vzdycky po velkem obede dezertik zvladnu ;)
    Jinac na ty adzuki by mela stacit hodina, ale nekde jsem cetla, ze cim jsou strasi, tim dyl se maj varit... (ale ty uz je asi mas hotove :)
    LILY
    LILY --- ---
    RAPAL: Samosebou děti. Co popíjely vychovatelky a dělaly ve svém volném čase, vůbec netuším.
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Mam dotaz: Jak dlouho mam varit fazole adzuki ?
    Uz jsou na plotne druhou hodinu a ze bych teda pozorovala ze meknou, tak to ani ne:( Je to normalni? Kolik jeste? A namocene byly pres noc, takze ani tam by chyba byt nemela...
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    BOSSORKA: A vsechno, co bylo dobry, podle nej neslo do zaludku, ale rovnou do ledvin, pamatuju-li se spravne;-)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    Hmhm taky mám dětské knížky spojeny s jídlem, Kája Mařík měl rád rozpíčky a v létě chodili na lesní maliny mnam :D
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: nebyl to andelsky prach?
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    LILY: ty vychovatelky? :)
    LILY
    LILY --- ---
    Nám ve školce před spaním předčítali Děti z Bullerbinu, bo jaxe to píše. Pamatuju si, že popíjeli zázvorové pivo a prodávali třešně u silnice, až byli plní černého prachu.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    Kdo necetl Timura a jeho partu je zabar!
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: Tak to mě naštěstí minulo, imho Kája Mařík byl dobrovolná četba, tu povinnou sem z větší části nečetla, kromě rozervaného Šrámkova Stříbrného větru a prokletých básníků, jo a ještě Máj sem přečetla :D (tak to se mnou nebylo tak hrozný :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: já měl ještě povinnou čebu Čuk a Gek,dva chlapci s maninkou jak čekají na tatínka až se vrátí ze sibiře z montáží,krása,depresivní a smutné až na konec kdy se tatínek navrátil.
    ale malej Bobeš byl fajn ;o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: synchro :) tedka kolem me litaji porad.. :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL: lol, taky jsem dneska dělal hrách (celý, zelený)
    --
    K těmto luštěninám bych měl poznatek: Trvá docela hodně dlouho, než luštěnina začne nacucávat další vodu potom co je vařena. Takže ono to vypadá třeba tak, že půl hodiny se to už vaří a pořád voda neubývá, ani se nevsakuje do hrachu, a pak najednou --- v nějakém okamžiku po odkrytí pokličky hrůzné zjištění, že skoro všechna voda zmizela a už se to skoro peče nasucho. Takže fakt dávat vody hodně. (A ano, přeposledně jsem ten samý hrách geniálně připálil; dodnes jsem ten hrnec pořádně neumyl)
    Osobně se mi ale nic nepřipaluje, dokud tam je voda a dokud nezačnu s tím obsahem nějak míchat. I celkem už rozvařený hrách, pokud se jen nechá vařit a nemíchá se vařečkou do polo-kaše dřív, než je to nezbytné, by se neměl chytat ke dnu. Podobně jako míchaná a nemíchaná rýže ...

    No a pochopitelně, pokud to není instantní červená loupaná čočka, tak fakt namočit na dlouho, jinak se to ne a neuvaří ---
    SVA
    SVA --- ---
    moje favoritka byla tenkrat malinka snad proto ze jsem takova gabra
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: krásný knížky vid... jj vzpomínka na dětsví :)
    SVA
    SVA --- ---
    jé taky četla maříka a gabru a malinku;)dneska je to tu takova romantika...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: jakoukoliv ale loupanou. dobrá je jasmínka ,záleží na finanční situaci. :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: a jakou tu rýži dáváš?... sem na ni dostala chut a mlíko už mám vypitý néééé :((( (zejtra jdu koupit homogenizované, pasterizované bio nebio)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: karmou se neschizuj, je to zbytecny ti poudam (konec OT)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: to si pletes, to karma veri na me! (a na tebe (h)aha :) a uz toho otka necham nebo dostanu banana a budu muset admina donutit fyzickym nasilim, aby me znovu dal pristup..
    a marik je na cestu do pekla dobrej... ;)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: třeba půl litu mléka uvedeš do varu a vaříš na mírném plameni 30 min nebo pokud to chceš zkrátit 15 min na větším plameni,mléko mícháš aby nepřekypělo. rýži omyješ a necháš okapat,do mléka přidáš rýži s bobkovým listem nebo šafránem nebo kardamonem a nebo čímkilov jiným co ti chutná. dobré jsou oříšky mandle atd....
    dalších dvacet minut mícháš rýži v mléku,to míchání je důležité. nakonec přidáš cukr,kardamon,oříšky a ještě vaříš 5 min.
    vysledek by měl být mírně hustá sladká rýžová kaše a mléko bude středně skondenzované.;o)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: Ty veris na karmu jo?... (h)aha... pro tu charitu to bylo míněno jako nezištný čin... mb kucharku mam jen jednu, tu ti klidne venuji (po sve smrti samozrejme), taky ti muzu dat vsech 14 dilu sveho oblibence kaji marika!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: a s tou charitou, no na karmajogu bude trochu pozde, sezere te cert!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA:-) knihy nechcu, jenom makrobioticky kucharky beru :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam