• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    RAPAL: čerstvý kořen lotosu? chciiii! Hrozně jsem si ho oblíbila, když jsem byla v Japonsku, ale tady v Praze jsem ho nikdy neviděla. Abych zahnala absťák, koupila jsem si mražený, ale není to ono :(

    Co se mléka týče, tak je snad i vědecky dokázáno, že člověk neumí syrové kravské mléko efektivně trávit. Já osobně poslední dobou jím akorát kozí/ovčí kysané produkty, ty jsou prý nejlépe stravitelné.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: nektere argumenty ti z fleku mohu zacit vyvracet :-)...
    RAPAL: vyhanet certa dablem... A co mas proti hlenum?
    VRINDAVAN: jenze oni jedi i vnitrnosti i s obsahem...
    DARJEEL: to posledni - tak to jsi vedle jako jedle. s tim to nema co docineni..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: jo a btw. VOLE, ten litr mlika si pak nechal v aute, kdyzs vystoupil zalaskovanej v praze a vylil se behem cesty do auta na zem a na naky veci, no mamka to byla!!! :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SLAUGHTER: Nikdy jsem si nebyla jistější :) Chápeš spojení se zdrojem neasy ;)
    RAPAL: Mluvím o tom mlíku z olomoucké Duhy, co mi tak chutná ;)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    RAPAL: z některého mléka se vytahuje přirozený mléčný tuk a nahrazuje pročištěným rybím tukem,nepáchne. nebo spíš je to odpad z jatek,to se třeba dává i u nás do některých jogurtů např želatina atd....
    mléko tu není kvalitní.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: to mas i mliko v rakousku, nicmene vapniku z neho nedostanes, ani co by se za nehet veslo (a to doslova, koukal ses za svy nehty? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BOSSORKA:DARJEEL: si pamatuju jak sme se vraceli v lete z portugalska a ve francii sem si koupil litr mlika. to bylo naprosto nesrovnatelny s tim nasim,ani barva se nedala srovnavat. to stejny kdyz sme kupovali ve spanelsku sunku od kosti,zadnej zapařenej kekel jako tady. takze at uz to tvrdi kushi nebo ne,bezne dostupny mliko je u nas imho nepitelny,natož tělu prospěšný. nemluvím teď o mb vhodnosti,ale tady si na tom ani nepochutnám.. :(
    to mi připomíná,když už je někdo zahleněnej z mléčných a moučných výrobků,nejlepší je čerstvý kořen lotosu. nevím jak jinde,ale v brně bývá ve stálé nabídce.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: protoze zadny jiny zivocich na planete nechodi po dvou, zadny jiny zvocich na planete nema trvale vlastnictvi, zadny jiny zivocich na planete tepelne neupravuje sve jidlo, zadny jiny zivocich na planete se nestara o svoje potomky po dobu mnoha let, a blablabla az donekonecna. Kushi argument je alogicky, protoze kdyz ho pripustis, tak musis zpracovat i X tady tech dalsich kecu co sem napsal. A chodit po ctyrech a jist jen syrove jidlo by se nam asi moc nelibilo, coz? :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: Znam ho a souhlasim s nim. V cem se ti zda nesmyslny?
    BOSSORKA: A vis jiste ze POSLOUCHAS spravne sve telo? Ptam se vazne.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    sama za sebe musím říct, že jsem ted po opravdu dlouhé době (tuším několik let) začala pít ráno kakao (sýry atd. sem občs jedla a mléko ee)... a to jak se po mlíčku ráno citím je opravdu úžasný - plná energie, dobrá nálada atd... člověk by měl poslouchat své tělo a ne věci vyčtené z příruček... až zas přijde čas, kdy budu cítit, že mléčné výrobky ee, tak je přestanu konzumovat... neb nyní si je užívám :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL: o biologické nedostupnosti látek z mléka hovoří

    - tělo,
    - Kushi,
    - nebo i vědecké výzkumy?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    jinak samozrejme jsou z mlecnych vyrobku kysany nejlepsi, pak jeste tvaroh, zbytek jsou jen atrapy mlecnych vyrobku a nebo jsou latky v nich obsazene biologicky nedostupne (jako treba u mlika).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: dle mb zadne mlecne vyrobky. Argument (imho nesmyslny, ale to uz tak u kushiho byva): zadny jiny zivocich na planete nepoziva po odstaveni mlecne vyrobky.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PASH: dle mb jo - jakoze jsou lepe stravitelne (jogurt, kefir, lucina apod.), jinako jsou mlecne vyrobky dost sranec pro organismus. Jestli se do nich nekdy pustim, tak prave do kysanych...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: jj, rychleji se udelaji. osobne pouzivam tlakac primarne na obilovinky a lusteniny delam normalne v hrnci, ale asi brzy naborim sve konvence :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PAULINA: zkus tlakovej hrnec. obzvlášť teď v zime ideální varianta úpravy nejen luštěnin,ale i obilovin.
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DARJEEL: jj, ale jestli to na to ma vliv, tak priste dam vetsi trosku:)
    PASH
    PASH --- ---
    SLAUGHTER: kysany mlecny vyrobky jsou vpohode? co presne? jen kefir? nebo je to zas soucast neMB diskuze?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: a dochutilas na zaver troskou umeoctu? :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Tak po dvou hodinach se konecne rozvarily. Byly dobry, jen mi tam nejak chybela ta "prijemne sladka chut" jak bylo na sacku napsano..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: hodinu a pul az dve, podle toho jak dlouho byli namoceny.. lepsi dyl jak kratsejc..
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    report kterak jsem dělal a jak dopadla moje hrachová kaše ;)
    ---

    přes noc namočený zelený hrách
    pak nová voda, vaření hodinu, možná víc, prostě hodně dlouho, aby to bylo měkký

    koření: trošička soli, stroužek česneku, domácí sušená bazalka, majoránka
    přiměřeně vody a lžička a půl kukuřičného škrobu na zahuštění

    a dobré to bylo (teda v kombinaci s dalšíma věcma)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PAULINA: Jj presne tak do ledvin ;) Tzn. ze i ja vzdycky po velkem obede dezertik zvladnu ;)
    Jinac na ty adzuki by mela stacit hodina, ale nekde jsem cetla, ze cim jsou strasi, tim dyl se maj varit... (ale ty uz je asi mas hotove :)
    LILY
    LILY --- ---
    RAPAL: Samosebou děti. Co popíjely vychovatelky a dělaly ve svém volném čase, vůbec netuším.
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Mam dotaz: Jak dlouho mam varit fazole adzuki ?
    Uz jsou na plotne druhou hodinu a ze bych teda pozorovala ze meknou, tak to ani ne:( Je to normalni? Kolik jeste? A namocene byly pres noc, takze ani tam by chyba byt nemela...
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    BOSSORKA: A vsechno, co bylo dobry, podle nej neslo do zaludku, ale rovnou do ledvin, pamatuju-li se spravne;-)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    Hmhm taky mám dětské knížky spojeny s jídlem, Kája Mařík měl rád rozpíčky a v létě chodili na lesní maliny mnam :D
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: nebyl to andelsky prach?
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    LILY: ty vychovatelky? :)
    LILY
    LILY --- ---
    Nám ve školce před spaním předčítali Děti z Bullerbinu, bo jaxe to píše. Pamatuju si, že popíjeli zázvorové pivo a prodávali třešně u silnice, až byli plní černého prachu.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    Kdo necetl Timura a jeho partu je zabar!
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: Tak to mě naštěstí minulo, imho Kája Mařík byl dobrovolná četba, tu povinnou sem z větší části nečetla, kromě rozervaného Šrámkova Stříbrného větru a prokletých básníků, jo a ještě Máj sem přečetla :D (tak to se mnou nebylo tak hrozný :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: já měl ještě povinnou čebu Čuk a Gek,dva chlapci s maninkou jak čekají na tatínka až se vrátí ze sibiře z montáží,krása,depresivní a smutné až na konec kdy se tatínek navrátil.
    ale malej Bobeš byl fajn ;o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: synchro :) tedka kolem me litaji porad.. :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL: lol, taky jsem dneska dělal hrách (celý, zelený)
    --
    K těmto luštěninám bych měl poznatek: Trvá docela hodně dlouho, než luštěnina začne nacucávat další vodu potom co je vařena. Takže ono to vypadá třeba tak, že půl hodiny se to už vaří a pořád voda neubývá, ani se nevsakuje do hrachu, a pak najednou --- v nějakém okamžiku po odkrytí pokličky hrůzné zjištění, že skoro všechna voda zmizela a už se to skoro peče nasucho. Takže fakt dávat vody hodně. (A ano, přeposledně jsem ten samý hrách geniálně připálil; dodnes jsem ten hrnec pořádně neumyl)
    Osobně se mi ale nic nepřipaluje, dokud tam je voda a dokud nezačnu s tím obsahem nějak míchat. I celkem už rozvařený hrách, pokud se jen nechá vařit a nemíchá se vařečkou do polo-kaše dřív, než je to nezbytné, by se neměl chytat ke dnu. Podobně jako míchaná a nemíchaná rýže ...

    No a pochopitelně, pokud to není instantní červená loupaná čočka, tak fakt namočit na dlouho, jinak se to ne a neuvaří ---
    SVA
    SVA --- ---
    moje favoritka byla tenkrat malinka snad proto ze jsem takova gabra
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam