• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Takový dotaz: Existuje i nějaká "makrobiotická škola", která by nevycházela čistě a jenom z Kushiho, ale operovala by nějak nezávisle? Zkrátka jestli fenomén "makrobiotika" je tvrdě institucionálně provázán na Kushiho institut a jeho lokální pobočky a "deriváty" (tj. místní organizace, jejichž představitelé přebírají Kushiho "nauku"), nebo je i nějaká konkurence k "sektě Kushiovců" (no offense)?

    Vím něco málo o O. Reissovi, který jde tvrdě "proti proudu" a futruje do svých výkladů více "vědeckých poznatků", ale to je asi tak vše
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Seznam české literatury - makrobiotika

    Autor: Název knihy

    Kushi, M. Makrobiotická cesta
    Kushi, M. Makrobiotika a přírodní léčení (starší vydání - Přírodní léčení makrobiotikou)
    Kushi, M. Potraviny, lék náš vezdejší
    Kushi, M. Orientální diagnostika
    Kushi, M. Makrobiotika - preventivní energetická medicína budoucnosti
    Kushi, M. Cukr a sůl - dva bílé jedy (1.díl: teorie)
    Kushi, M. Kámen filosofů
    Kushi, M. Duchovní cesta
    Kushi, M. Výživou ke zdraví - tělesnému, duševnímu, duchovnímu
    Kushi, M. Makrobiotika - řád vesmíru
    Kushi, M. Rakovina, výživa, makrobiotika
    Kushi, M. Makrobiotika - prevence rakoviny
    Průchová, J. Potraviny - nebo léky?
    Průchová, J. Život místo živoření
    Průchová, J. Byznys se zdravím
    Průchová, J. Makrobiotika - zázrak či lék?
    Průchová, J. Rizika léčivých bylin
    Průchová, J. Křižovatky zdraví
    Průchová, J. Příroda se nemýlí - lidé a věda často
    Průchová, J. Úplně nový pohled na svět I, II
    Průchová, J. Jak jste klamáni aneb mnohem víc než jen makrobiotická kuchařka
    Průchová, J. Co k vaší škodě neprošlo cenzurou
    Průchová, J. Neznalost energií neomlouvá
    Průchová, J. Jak svět klame ženy (i muže)
    Průchová, J., Průcha,J. Chudáci děti a jak je chránit
    Strnadelová, V., Zerzán, J. Radost z jídla
    Reis, Ota Ochočte si viry
    Bradford, P a M. Makrobiotická kuchařka mořských řas
    Chourová, I. Makrobiotická kuchařka
    Lužná, D. Nedělní makrobiotické vaření
    PASH
    PASH --- ---
    jak je to se sojovym jogurtem (pripadne yofu, jestli je jich nejak vic druhu)... je to makrobio? plus ma to pripadne i nejakou jinou funkci, nez zaplacnout a pochutit?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SVA: líbí moc :o) malej zázrak (vůbec netuším, proč jsem tam po letech šla dovnitř;)
    roztomilá byla dnes babička, když jsem jí ji ukazovala: "na mě jsou ty recepty složitý, ale myslím že sis to koupila moc dobře" :)
    PASH
    PASH --- ---
    DARJEEL: jj., ale spis do toho maku bych ji samozrejme nervlal hromady
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: mmm, gomasio, tak to jo!

    imho uplne bez soli to nejde, prece jenom vali na tom hodne metabolickych procesu
    PASH
    PASH --- ---
    DARJEEL: no je pravda, ze uzivam s laskou gomasio., . takze uplne neslany to nemame
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: tak pohoda :) kdo maze a soli ten jede!
    PASH
    PASH --- ---
    DARJEEL: jiste
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: jo a stolice vali v pohode kazdodenne? ;)
    PASH
    PASH --- ---
    DARJEEL: no ja solim, sladim a olejuju opravdu malo, takze sul tam byla spis tak na oko ;]
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: ho delals na slano? hm, to me nenapadlo :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: varit tak 40 - 50 min, ja ho varim takhle ve vode (musi se dobre vychytat mnozstvi) a pak ho jeste dal zpracovavam, info via pani kucharka ze ZZ.
    zatim se se mnou ten mak ale moc nekamaradi, tak ho moc nepouzivam.
    dobry taky vychytat si mnozstvi vody, aby z toho po dovareni byla pekna kasicka.
    PASH
    PASH --- ---
    hm., tak sem ho varil zhruba pul hodky na slabym oleji a byl sice dobrej, ale furt tak lehce krupavej., je na to nejakej figl? varil sem s par pokrajenejma rozinkama a troskou soli., moc dobry vmychany do zeleniny a rejze
    SVA
    SVA --- ---
    ty jo mak zbožnuji, a to čerstvě vysypanej a pomletej
    CONTINUITY: a co líby?

    poslední dobou tu chyběji fotky,mám takový navrh na "kulinářské sladkosti", můžem to třeba pak anketou vyhodnotit the best, ja totiž strašně ráda topuji:))
    PASH
    PASH --- ---
    SLAUGHTER: ok., zkusim teda spravnym smerem a povarit bez nejakyho bolestnyho predmaceni., treba to vyjde a treba to nepude hned ven
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    nejradeji usty dovnitr, druhou stranou bych to radeji nezkousel :-). Hele - pomlit, nekdo ho vari...
    PASH
    PASH --- ---
    SLAUGHTER: supr., ten tu mam., . tak ted kouknu, jak se vlastne s nim ma nakladat :D
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Dostal jsem dobrého tipa nahrážku místo koji je prý dobrá naklíčená pšenice cca 2 až 5 milimetů dlouhé klíčky.která se pak usuší a namele na prášek.tento prášek pak slouží jako startér pro výrobu amasake a možná misa. amasake je vyzkoušené,funguje to, ale miso nevím.každopádně vyzkouším a dám vědět jak se alchymie povedla.;o)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PASH: treba mak - Mg se vaze s Ca
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam