• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: tady neco obecne: http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_vegetable

    no a ja mam "jen" osobni zkusenosti a par urban legends...
    Osobne: luxusni potravina co se tyce hmotnost/vykon (spousta mineralu, stopovych prvku. Navic rasy pusobi jako houba, nasajou z tela bordel a odejdou, fakt jsou hrozne hodny jako entita, ale na druhou stranu jsou prisny. Proste cistit cistit cistit, vis jak.. tobe by imho mohli sedet. Nejde se jich prejist, jen nekdo nemuze prejit tu rybi chut. Rika se, ze na Okinawe to mistni rybari jedi a bezne presahuji vek sta let. Mne osobne vyhovuji a jim je tak 3x - 4x tydne, nicmene se mohou jist i nekolikrat denne.
    Hiziki jsou vhodne v zime, Arame spise v teplych obdobich. Wakame celorocne, pouzivam do polevek, Nori se pouzivaji na sushi, lec daji se namoct do teple vody na par minut a pak jist s jidlem, dulse se daji jist hnedka jak jsou. Jeste se pouziva kombu, ale te neni k rpime spotrebe, dava se velikost postovni znamky varit k ryzi a tak nejak to vylepsuje nebo co, ale moc nevim jak, nicmene ji pouzivam ;)
    Vic info bych ti asi mohl podat osobne, a chtel bych poprosit RAPALa, aby nahodil dobu a zpusob pripravy u arame a hiziki, pac si tim nejsem jisty... :)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    o tech rasach co by meli jist sportovci, mohla bych dostat vic informaci?
    ALKYONE
    ALKYONE --- ---
    myslel jsem opravdu sušenej kvásek-smíchá se s trochou vody a trochou mouky a nechá se to snad myslím přes noc nastarovat a pak se pokračuje,no dost zdlouhavý ,i to mě trochu odrazuje....jinak makrobiotiku a vegetariánství už mám vyřešený,obojímu jsem se aktivně věnoval,mám přátele vlastnící ekofarmu,což jsou makrobiotici,vegetariánem jsem byl pár let a nakonec jsem si vytvořil svoji vlastní cestu,kdy se vyhýbám opravdu ničemným a zbytečným věcem,jako jsou pochutiny typu chipsy,zákusky,tučné,polotovary,glutamáty apod. a svůj čas nehodlám věnovat počítání bílkovin a kilojoulů,ale raduju se ze života,jím střídmě z kvalitních sezóních surovin,pokud možno pravidelně,občas libové maso,nepiju alkohol,nekouřím tabák a sem spokojenej :-)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    ALKYONE: jo kvasnice jsou kvasnice, btw. kvásek seženeš i v pixli - plechovce a ten sušený nebude. Nemyslel jsi sušené droždí?
    PASH
    PASH --- ---
    ALKYONE: no tak to je asi spis o postoji. jestli to dobre chapu, tak stejnak makrobiotiku moc neresis (?)
    ja trebas normalne pecivo vubec nejim, protoze neni potreba... neni na nej misto, nahradilo ho plnohodnotny jidlo. ale jednou za cas je super neco takovyho provest pro spestreni
    ALKYONE
    ALKYONE --- ---
    nezkoušel,i když by se to nabízelo...sušenej sem viděl v krámě tak i do toho snad pujdu...problém je že mi tenhle moc chutná a nemam moc duvodu to měnit..
    PASH
    PASH --- ---
    ALKYONE: a kvasek misto drozdi si nezkousel?
    ALKYONE
    ALKYONE --- ---
    můj domácí chléb: 450 ml vody,200 g špaldové mouky celozrné,600 g žitné celozrné,necelá kostka droždí,2 lžičky soli,2lžičky sušené třtinové šťávy,hrst slunčnicových semínek,něco kmínu,2 lžičky jablečného octa. Kyne 45 min.,pak dám do kamenné formy vymazané slunečnicovým olejem a kyne dalších 25min.Do rozpálené trouby na 210 stupňů a peču 45 min. Dobrou chuť!
    PASH
    PASH --- ---
    ale mozna si nekde najdu, jak se dela trebas vanocni cukrovi a na ten trik prijdu., ze bych rad i neco trosku vic drobivyho zkusil :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: no to jo no...
    PASH
    PASH --- ---
    DARJEEL: aha., hm., to si zapamatuju, ale to je na ty oshawove diete pase :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: maz to nejakym olejem behem peceni, jinak pect pecivo je hokna, snad poradi i jini...
    PASH
    PASH --- ---
    nejake tipy na peceni? drzim ted uz ctvrtej den tu 7mou dietu a snazim se u toho z tech ctyrech slozek vyrabet aspon nejakej sirsi jidelnicek od polevek po pecivo... (jeste sem si rikal neco z toho opravdu hodne rozvarit na neco ala pomazanka, ci krem, ale to uz by asi chutnalo dost divne)
    mam pohankovou a rejzovou mouku, plus do peciva dycky pridam lehce rozvazenou pohanku, rejzi, nebo jahly... no a dotaz., pze sem presne k tahle jednoduse slozenymu pecivu nenasel moc podrobny recepty a s pecenim nemam moc zkusenosti...

    tak., aby bylo pecivo rovnomerne vysuseny a propeceny a kurka pritom nebyla zbytecne tlusta a tvrta... musim to pect na nizsi teplotu a dyl? {na kolik a na jak dlouho?}
    nebo je tohle u normalniho peciva spojeny s prisadama, ktery se do toho pridavaj?

    to co je na obrazku sem pek tak 45 minut na 180


    za jakoukoli radu budu vdecen!! ;]
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: ty jsi nikdy nejedl mozeček viď :-)?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: mozku jde i o cukr. kyslik primarne, ale cukru zezere taky kvanta...
    ALKYONE
    ALKYONE --- ---
    nepřecpávat se,neřešit jídlem problémy,mít pestrou stravu,vynechat bramburky,zákusky,jelita a podobný zvěrstva,do toho kvalitní suroviny a je po problémech.žádná věda v tom není...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: jedna věc co mě fascinuje:
    na co mám chuť rovná se informace co mi chybí a nerovná se že dodám potravinu na kterou je chuť a vše je ok, to je špatně přeložený jazyk těla. Jazyk těla říká když toto sním je mi dobře...
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    budu delat v tomto roce v Praze prednasky jak poskladat jidlo v pripade alternativniho zpusobu stravovani ... tak aby lidi porozumeli potrebam tela a umeli si poskladat jidelnicek sami... mi to az takova veda neprijde, staci znat biochemii, fyziologii, a k tomu anatomii, aby se v tom jeden neztratil :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BROZKEFF: odpověděl sis sladké = energie
    SEPHYRA: hele to je šalamounský s tím jedním (ono to není jen o sladkém). Máš pravdu a zároveň ji nemáš... Btw. mě se líbí přístup, že jídlo je tu pro naši potěchu :-)...
    DARJEEL: podporuje srdce (z pohledu TČM mozek patří k ledvinám, z pohledu fyziologie - srdce nažene kyslík do hlavy a mozku jde o kyslík, né o cukry). I ovo a zel míchat cca po 1/2 hodině. Jo a v cukráři a různí míchači alkoholových drinků přidávají právě cukr k zvýraznění některých chutí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: to jo, je to napul inženýring (chekovat znalosti, porovnavat,...) a zaroven poslouchat rec tela a intucii (otevrit lednicku - hm, na co mam chut, co mi rika telo po jidle apod.) navic jsem to "dostal nakazany" z vyssich mist ;) ale to uz je jina pohadka... :)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    nj, presne to tim myslim, take to ze latkova vymena je bez cukru dost omezena a telo muze akorat tak .... no vymacknout trochu cukru z bilkovin a pak tam ma jeste laktat a nejake zasobni tuky... Telo je ekonom, vi co ma skladem a pouzije to, ale pokud se mu znizi prisun, take si to uvedomi a prizpusobi k tomu vydej... Tedy jinymi slovy neni energie... neni serotonin, neni cim osalit receptory, neni cinnost, neni nalada atd...

    no obili je dobra volba, nizky GI ... to vysvetluje i to "nemam chut na sladky" ...

    preference tucnych potravin je dana historicky. Ne vzdy byla doba dostatku potravin a 1g tuku ma cca jednou tolik kalorii nez 1g bilkoviny nebo 1g cukru. Tudiz snist gram tuku je energeticky vyhodnejsi nez snist gram cehokoliv jineho... Je o tom cele pojednani o historii stravovani, rovnez se tam myslim resi stravovaci zvyklosti u ruznych narodu... nicmene bez tuku to nejde...

    a jinak, jestli te ta vyziva natolik zaujala, tak to me tesi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam