• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: paliva neni chut, to je jina "dimenze" - chuti je, pomerne nove, pet: tradicni ctyri - sladka, slana, horka, kysela a nove glutamatova, coz je svym zpusobem mix tech ctyr predtim. Jinak chut je urcovana dle chutovych receptoru a jejich rozmisteni na jazyku - pata chut byla pridana trochu jojinovsky, nebot jazyk pomerne pochopitelne ma i glutamatove receptory. Ono to neni ani takovym prekvapenim, nebot glutamatovy receptor je v tele nejrozsirenejsi ze vsech...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    hmmm, diky za info z wikipedie, ale zarazila me jedna asi dost prosta vec, mela jsem vzdycky za to, ze chuti mame 5 - slana, sladka, horka, kysela a paliva.. =-o a taky tam nepisou, kde presne se v tele zivych organismu nachazi.. a tima sojovkama, to myslej, jakoze v kazdy sojovce prirozene je a nebo jen v nekterych druzich sojovek? nak se nechytam..
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    MLIBREVIRGEA: no,je pravda ze sem si nevsiml ze reaguje brozkeffovi,bych mozna tak ukvapeny s tipem nebyl ,)
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    me napadly kulky :)))
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SLAUGHTER: tipuju matersky mliko?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BROZKEFF: ono to nebude tak horké, totiž glut.sod. najdeš ve svém těle. A hádej kde :-)!
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    KERRAY: myslis, ze to je blabol? :D ale jesti ty zambijoony tohle umej, tak je budu jist furt :D
    ono mi zacaly krvacet dasne, tak kloktam salvej, ale co z jidla, to nevim. tam na tech webovych internetech psali zampiony, ze na to taky jsou a jeste neco, ale nevim co..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    MLIBREVIRGEA: to vypada, ze nekdo potrebuje prodat vic zampionu :)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    jsem nasla docela zajimave info - - -

    Žampiony

    ŽampionyŽampióny jsou jedny z nejpoužívanějších hub v gastronomii pro svoji dostupnost a neopomenutelnou vlastnost ochutit zdravě jídlo. Žampióny mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus.

    Žampion roste na nejrůznějších místech např. na polích, lukách a pastvinách či v lese. Objevuje se zpravidla ve skupinách nebo kruzích. Z hlediska léčebně - kulinářského nejsou záměny nebezpečné - všechny žampióny jsou jedlé a léčivý účinek je přibližně stejný. Výjimkou je žampión zápašný (Agaricus xantodermus) a charakteristickým zápachem po inkoustu či karbolu.

    Venkovně pěstované žampiony sbíráme od počátku léta do podzimu. Vypěstovat si je však mužeme i doma a to v jakémkoli období.

    Již dávno byly odhaleny antibiotické a antibakteriální účinky mnoha hub. U dalších druhů byla prokázána účinnost proti různým typům rakovinného bujení. U jiných byly objeveny látky snižující obsah cukru či cholesterolu v krvi, posilující imunitní systém nebo zabraňující kornatění cév, dnes již bohudík známá hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus). Výzkumem látek v houbách se zabývá věda i u nás. (Jako příklad slouží slizečka porcelánová, ze které bylo izolováno původní české antibiotikum Mucidermin.) U žampiónu polního bylo zjištěno antibiotikum kampestrin, účinné proti tyfu. Z pěstovaného žampiónu dvouvýtrusného (Agaricus bisporus) bylo izolováno antibiotikum agaritin. V roce 1944 byly publikovány účinky sušené drogy ze žampionů, které byly zkoušeny u pacientů s alergickými chorobami. Italští autoři našli v pěstovaném žampiónu látku „Z-faktor II", která snižuje hladinu krevního cukru. Velmi zajímavý byl případ vyléčení kožní rakoviny při podávání 250 až 500 g plodnic žampiónů denně v potravě.

    Žampion je jedním z nejsilnějších přírodních látek působících proti alergiím. Nutné je však jejich konzumování v syrovém stavu, např. plátky neoloupaných plodnic na chlebu s máslem.

    Pro vyšší učinost si také mužeme vyrobit vlastní extrakt: Vezmeme 2 kg čerstvých žampiónů, které zásadně nikdy neloupeme! a běžným kuchyňským způsobem je usušíme. Plátky musí chrastit, ale nesmí být spáleny. Pomeleme je na masovém mlýnku nebo lépe roztříštíme v suchém mixéru na velmi jemný prášek, který uchováváme v hermeticky uzavíratelném obalu. Podáváme 4 x denně po 1 lžičce prášku po dobu 1 měsíce. Během této době bezpečně poznáme, zda léčivo zabírá. Pokud ne, v léčbě dále nepokračujeme. Podáváme v jogurtech, sypeme na již hotové polévky nebo guláše. Nikdy nepřevařujeme! Nejjednošším způsobem je zapití nabraného prášku z hub dostatkem tekutiny. Pokud léčba částečně zabírá, provedeme pouze desetidenní pauzu. Poté v léčbě dále pokračujeme se stejným dávkováním, po dobu ještě půl roku. Vždy užíváme jen 10 dnů v měsíci.

    Plodnice žampiónu působí také proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí. U žampiónů byly prokázány i protirakovinné účinky. Bylo z nich také izolováno antibiotikum Kampestrin, který ničí mimo jiné bakterie tyfu. V lidové medicíně se žampióny užívají proti plicní záduše. Vodné roztoky z plodnic se v historii užívaly při uštknutí zmijí nebo na tlumení hemolýzy. Kromě uvedených použití mají žampióny i řadu dalších účinků. Celkově posilují organismus, působí proti krvácení dásní nebo posilují tvorbu mateřského mléka.

    Díky vědeckým rozborům víme, že žampióny obsahují i některé významné minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník) a vitaminy (C, B1, B2, D). Hlavní výhoda léčby žampióny spočívá v jejich dostupnosti a možnosti výtečného kuchyňského zpracování.

    Zajímavostí je, že ač žampión je houba původem evropská, čínská lidová medicína ho rychle přejala a začala využívat. Na západě je zcela běžné nabízet malé uzavřené plodničky pěstovaných žampionů v misce jako třešně. Chutnají nasládle a zvyknout si na jejich chuť nečiní ani dětem potíže. Zásadně však klobouky plodnic neloupeme! Houby vyrostly v čistých provozech přísně hygienicky střežených pěstíren. Syrové plodnice lze nabídnout nakrájené na plátky na chlebu.
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: neprud! vis, ze to bere energii, hihihi! tohle jsem poradne necetla, na tom neco bude .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: tys toho kushiho necetla poradne, co? a tos ho mela doma tak dlouho....
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ja snad prejdu na oriskovou dijetu O_o
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ta fermentace pomuze vyrobkum z bobu, aby se odstranily negativni latky?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: btw. uz kushi pise, ze sojove boby nepapat. Dle mb pekne miso, tofu, tempeh, natto atd. - fermentovane!
    PASH
    PASH --- ---
    BROZKEFF: a co je tedy moderni zdroj?
    BROZKEFF: pro porovnanani staci v te same diskuzi kouknot asi tak dva prispevky niz. tohle je zrovna tema, u nejz stale neni uplne jasne, nakolik ma ktera strana vic pravdy, ale samotneho me obcas taky dost zarazi, ze treba ve veganskejch restauracich apod je sojovej produkt (skoro vyhradne tofu) temer ve vsech receptech... to uz je sakra extrem
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    http://www.makrobiotika.info/index.php?action=printpage%3Btopic=339.0
    Pavlínka:
    TEMNÉ STRÁNKY BOBŮ
    Ájurvédská medicína, které se věnuji, řadí tuto poživatinu k těžce stravitelným potravinám a doporučuje ji konzumovat maximálně jednou týdně. Do vědeckých kruhů a na veřejnost se již delší dobu dostávají varovné zprávy o škodlivém účinku látek, které přetrvávají v sójových produktech i po důkladném zpracování a tepelné úpravě. K těmto látkám patří:
    • enzymové inhibitory (inhibitory trypsinu), které brání činnosti slinivky a trávení bílkovin. Neničí se vařením, ale jen fermentací (namočení do alkalického roztoku a následné zahřátí na vysokou teplotu kolem 125 °C). Tyto látky zvyšují riziko rakoviny slinivky.
    • fytáty (inozitol hexafosfát) blokující vstřebávání minerálů (vápníku, hořčíku, železa a zinku) při konzumaci nefermentovaných sójových produktů. Zinek je nutný pro tvorbu kolagenu, bílkovin a funkci nervového systému.
    • lektin, látka zvaná také hemaglutinin, jež způsobuje záněty, shlukování červených krvinek a snižuje okysličování organismu. Působí hlavně na lidi, kteří nejsou geneticky přizpůsobeni konzumaci sóji, což se týká Evropanů, nikoliv Asiatů.
    • sójová bílkovina je druhým nejznámějším potravinovým alergenem. Je těžce stravitelná kvůli inhibitoru trypsinu a může být příčinou alergií u dětí krmených umělou výživou s obsahem sóji.
    • analogy vitaminu B12, které brání vstřebávání tohoto vitaminu z potravy, čímž se ještě snižuje hladina B12 v organismu vegetariánů.
    • glutaman sodný je toxická látka v mnoha sójových produktech.
    • mangan, esenciální stopový prvek, jenž se vstřebává do plodiny z půdy. U dětí, které konzumují sójové a rýžové nápoje, se v nadbytku ukládá do mozku a může způsobovat nervové poruchy.
    • sójatoxin, nový druh jedovaté látky, kterou vědci izolovali. Tvoří jeden bílkovinný řetězec obsahující železo, vápník, zinek a hořčík. U zvířat způsobuje křeče, dušnost a paralýzu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LEOZ:
    AKHIBARA:

    Jenom pozor na přísun takové B12ky, makrobiotické zdroje jsou často sto let za opicema. Zdroje typu řasy, seitan či miso mají spíše nefunkční B12 analog, který má podle některých zdrojů dokonce mírně opačné účinky (je to podobná past jako trans-izomery nenasycených mastných kyselin, akorát deficit B12 se projevuje až po hodně dlouhé době)
    PASH
    PASH --- ---
    KERRAY: jasne, zakladem tim clovek niz nezkazi, ale spis predpokladam trebas, ze tam proste bude pro telo i skok v ramci rocniho obdobi apod. tak jestli neni neco, co by se dle makrobiotiky melo pro telo vic dodat a nebo jestli proste staci, ze si dam na cestu jednu umebosku a bude :D ale ted si uvedomuju, ze ono po dni v letadle to telo stejne dostane takovej sok, ze makrobioticky jidlo bude blaho, at uz jakyhokoli slozeni
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PASH: imho jestli budes mit jejich makrobio, tak klidne to... pripadne mistni veci nekde z trziste
    PASH
    PASH --- ---
    co ma clovek jist/varit, kdyz je na tyden v jizni brazilii? tamni makrobioticka kuchyne je dost jina, nez to, na co jsem zvyklej... ale zase to proste odpovida tamnimu pocasi apod?? budu mit dovazeny jidlo z makrobioticky restaurace, ale neni trebas neco dobryho jako doplnek, aby se telo s tou zmenou lip srovnalo?
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    LEOZ: Michio Kushi - Makrobioticka cesta
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam