• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: 5 chutí bude buď přesvědčení, bo to bude souviset s tím obrázkem nahoře :-)..
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ja jsem tam na tech internetech patou chut - palivou chut nenasla, internety tvrdi, ze to je pocit a ne chut, aha .)

    chut
    http://oko.yin.cz/3/chut/
    jazyk
    http://ms.gymspgs.cz:5050/bio/Sources/Textbook_Textbook.php?intSectionId=110400
    glutamat
    http://www.eufic.org/article/cs/food-safety-quality/food-additives/artid/skutecnost-glutamatu-sodnem/
    http://psych.lf1.cuni.cz/bp/3.4.htm

    tak jsem aspon objevila, kde se u zivocichu nachazi ten glutamat(CNS) .)

    pisou furt jenom o 4 chutich a umami, ta by chuti byt mohla, i kdyz mi prijde, ze si sami pisatele na tech internetech nejsou jisti..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: mam na mysli tu patou chut, kdes to cetl?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: mám své utajené zdroje :-)... co máš na mysli?
    MLIBREVIRGEA: mno mám taky za to, že i pálivá je chuť.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: mas zdroj? myslim neco jinyho nez wiki
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SLAUGHTER: jj, to tam nekde na tech internetech psali, ze se to da prirovnat az k masove chuti.. ale nak jsem se nedocetla, kde v tele zivocichu se nachazi, jen, ze se tam nachazi.. a co treba potni zlazy? :D to uz asi mrzne, ze :D

    jsem si prave myslela, ze ai paliva chut ma receptory na jazyku..
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: mila má pravdu - 5ks. O glu se opravdu myslelo, že jde o další chuť. Jenže pak se přišlo na to, že se nejedná o mix chutí, ale o jakýsi zvýrazňovač-zintenzivňovač, prostě booster.


    MLIBREVIRGEA,RAPAL: brrr, to je zima....
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: paliva neni chut, to je jina "dimenze" - chuti je, pomerne nove, pet: tradicni ctyri - sladka, slana, horka, kysela a nove glutamatova, coz je svym zpusobem mix tech ctyr predtim. Jinak chut je urcovana dle chutovych receptoru a jejich rozmisteni na jazyku - pata chut byla pridana trochu jojinovsky, nebot jazyk pomerne pochopitelne ma i glutamatove receptory. Ono to neni ani takovym prekvapenim, nebot glutamatovy receptor je v tele nejrozsirenejsi ze vsech...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    hmmm, diky za info z wikipedie, ale zarazila me jedna asi dost prosta vec, mela jsem vzdycky za to, ze chuti mame 5 - slana, sladka, horka, kysela a paliva.. =-o a taky tam nepisou, kde presne se v tele zivych organismu nachazi.. a tima sojovkama, to myslej, jakoze v kazdy sojovce prirozene je a nebo jen v nekterych druzich sojovek? nak se nechytam..
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    MLIBREVIRGEA: no,je pravda ze sem si nevsiml ze reaguje brozkeffovi,bych mozna tak ukvapeny s tipem nebyl ,)
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    me napadly kulky :)))
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SLAUGHTER: tipuju matersky mliko?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BROZKEFF: ono to nebude tak horké, totiž glut.sod. najdeš ve svém těle. A hádej kde :-)!
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    KERRAY: myslis, ze to je blabol? :D ale jesti ty zambijoony tohle umej, tak je budu jist furt :D
    ono mi zacaly krvacet dasne, tak kloktam salvej, ale co z jidla, to nevim. tam na tech webovych internetech psali zampiony, ze na to taky jsou a jeste neco, ale nevim co..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    MLIBREVIRGEA: to vypada, ze nekdo potrebuje prodat vic zampionu :)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    jsem nasla docela zajimave info - - -

    Žampiony

    ŽampionyŽampióny jsou jedny z nejpoužívanějších hub v gastronomii pro svoji dostupnost a neopomenutelnou vlastnost ochutit zdravě jídlo. Žampióny mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus.

    Žampion roste na nejrůznějších místech např. na polích, lukách a pastvinách či v lese. Objevuje se zpravidla ve skupinách nebo kruzích. Z hlediska léčebně - kulinářského nejsou záměny nebezpečné - všechny žampióny jsou jedlé a léčivý účinek je přibližně stejný. Výjimkou je žampión zápašný (Agaricus xantodermus) a charakteristickým zápachem po inkoustu či karbolu.

    Venkovně pěstované žampiony sbíráme od počátku léta do podzimu. Vypěstovat si je však mužeme i doma a to v jakémkoli období.

    Již dávno byly odhaleny antibiotické a antibakteriální účinky mnoha hub. U dalších druhů byla prokázána účinnost proti různým typům rakovinného bujení. U jiných byly objeveny látky snižující obsah cukru či cholesterolu v krvi, posilující imunitní systém nebo zabraňující kornatění cév, dnes již bohudík známá hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus). Výzkumem látek v houbách se zabývá věda i u nás. (Jako příklad slouží slizečka porcelánová, ze které bylo izolováno původní české antibiotikum Mucidermin.) U žampiónu polního bylo zjištěno antibiotikum kampestrin, účinné proti tyfu. Z pěstovaného žampiónu dvouvýtrusného (Agaricus bisporus) bylo izolováno antibiotikum agaritin. V roce 1944 byly publikovány účinky sušené drogy ze žampionů, které byly zkoušeny u pacientů s alergickými chorobami. Italští autoři našli v pěstovaném žampiónu látku „Z-faktor II", která snižuje hladinu krevního cukru. Velmi zajímavý byl případ vyléčení kožní rakoviny při podávání 250 až 500 g plodnic žampiónů denně v potravě.

    Žampion je jedním z nejsilnějších přírodních látek působících proti alergiím. Nutné je však jejich konzumování v syrovém stavu, např. plátky neoloupaných plodnic na chlebu s máslem.

    Pro vyšší učinost si také mužeme vyrobit vlastní extrakt: Vezmeme 2 kg čerstvých žampiónů, které zásadně nikdy neloupeme! a běžným kuchyňským způsobem je usušíme. Plátky musí chrastit, ale nesmí být spáleny. Pomeleme je na masovém mlýnku nebo lépe roztříštíme v suchém mixéru na velmi jemný prášek, který uchováváme v hermeticky uzavíratelném obalu. Podáváme 4 x denně po 1 lžičce prášku po dobu 1 měsíce. Během této době bezpečně poznáme, zda léčivo zabírá. Pokud ne, v léčbě dále nepokračujeme. Podáváme v jogurtech, sypeme na již hotové polévky nebo guláše. Nikdy nepřevařujeme! Nejjednošším způsobem je zapití nabraného prášku z hub dostatkem tekutiny. Pokud léčba částečně zabírá, provedeme pouze desetidenní pauzu. Poté v léčbě dále pokračujeme se stejným dávkováním, po dobu ještě půl roku. Vždy užíváme jen 10 dnů v měsíci.

    Plodnice žampiónu působí také proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí. U žampiónů byly prokázány i protirakovinné účinky. Bylo z nich také izolováno antibiotikum Kampestrin, který ničí mimo jiné bakterie tyfu. V lidové medicíně se žampióny užívají proti plicní záduše. Vodné roztoky z plodnic se v historii užívaly při uštknutí zmijí nebo na tlumení hemolýzy. Kromě uvedených použití mají žampióny i řadu dalších účinků. Celkově posilují organismus, působí proti krvácení dásní nebo posilují tvorbu mateřského mléka.

    Díky vědeckým rozborům víme, že žampióny obsahují i některé významné minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník) a vitaminy (C, B1, B2, D). Hlavní výhoda léčby žampióny spočívá v jejich dostupnosti a možnosti výtečného kuchyňského zpracování.

    Zajímavostí je, že ač žampión je houba původem evropská, čínská lidová medicína ho rychle přejala a začala využívat. Na západě je zcela běžné nabízet malé uzavřené plodničky pěstovaných žampionů v misce jako třešně. Chutnají nasládle a zvyknout si na jejich chuť nečiní ani dětem potíže. Zásadně však klobouky plodnic neloupeme! Houby vyrostly v čistých provozech přísně hygienicky střežených pěstíren. Syrové plodnice lze nabídnout nakrájené na plátky na chlebu.
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: neprud! vis, ze to bere energii, hihihi! tohle jsem poradne necetla, na tom neco bude .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: tys toho kushiho necetla poradne, co? a tos ho mela doma tak dlouho....
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ja snad prejdu na oriskovou dijetu O_o
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ta fermentace pomuze vyrobkum z bobu, aby se odstranily negativni latky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam