• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: jestli víš příčinu a víš co ti pomáha tak do toho, cvič, tu třezalku bych pila jen pokud by se vyskytly problémy se spánkem, zabírá tak první 2 dny
    doba je uspěchaná, najít si řas na sebe a spojit příjemné s užitečným
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: statnice apod ani ne., je to prubezne standattni stav uz delsi dobu (tenhle mesic se ucastnim ctyrech skupinovejch vystav, za pet tejdnu mam mit jednu solo a kalendar je rozepsanej az do kvetna + pracovat + studovat). takze bych asi mel hledat zpusob, jak si uzpusobit denni rad apod, abych to neresil nejakejma jednorazovejma vykyvama apod. ale ted mam pocit, ze by se nejakej asi fakt hodil :D
    dneska sem po dlouhy dobe zas cvicil do-in a asi by bylo nejlepsi, si tohle udrzet
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: klidně si dej čokoládu když na ní máš chůť, třeba nemáš dost hořčíku
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: s čím ta nervozita je spojena, nebo nějaké další anomalie (křeče, únava)?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    MARTIN_KOHOUT: existují různé preparáty na nervy. mě sedí Mumio čím dražší a čistčí tím lepší.silný čaj z třezalky,procházka,atd...
    jestli máš před státnicema nebo jiné podobné stresy mrkni do auditka alternativní medicína,též se to tam řešilo.:)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: bylinky? :)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    neco na nervy?

    ted toho mam nejak moc a stav, kterej to vyvolava, neni vbec makrobiotickej :D najednou neni cas vubec cvicit, coz vetsinou pusobilo celkem blahodarne a jelikoz nekourim, nepuju kafe apod. tak moc nevim, po cem sahnout a precijen v tele je nejakej pud, ze po necem sahnout chci, coz posledni dobou nasadilo cokoladu, coz je zlo.

    nejake tipy? umeshoban to asi nebude, coz ? :D
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SVA: tak, tak! uz to jde dolu nastesti, ale teda, k neuvereni, co se za dva dny da nabrat a jak je cloveku pak divne.. totalni nerovnovaha. neni dobre jist furt stejne jidlo, treba dva-tri dny za sebou .)

    jinak, co je dobre na klouby z markobia, mate nejake doporuceni?
    SVA
    SVA --- ---
    MLIBREVIRGEA: no to mi povidej, rovnováhu jsem ztratila, no a nemluvě o vaze, kterou jsem zas naopak nabyla, no ještě, že je po všem...
    kdybych byla vegetarián nebo vegán, mám jednoduché sdělení typu hlavně ať tam není to a ono, ale v makrobiotice právě, že se nejedná zrovna o holistický přístup, je věc mnohem komplikovanější. Tyhle výjmky potvrzující pravidlo jsou pak chápany jako obecně platná informace (včera sis dala knedlík, tak proč ho nechtit dnes?)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: to je dobry napad, diky za tip! a k tomu cukrovi, taky uz je skoro snedene, ale stihla jsem jen jeden druh a zbytek maminka (nemakro a trochu me to rozhodilo jakousi rovnovahu, co jsem mela pred tim) - jsem delala orechove pecivo s kremem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: některé vitamíny (a, d, e, k) jsou rozpustné pouze v tucích, proto je dobré některé potraviny doplnit kapkou tuku (oleje), proto se dává do polévek a salátů olej, aby bylo jistější, že tělo tyto vitamíny dokáže zpracovat.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: tahini je favorit. ale to s tim olejem v polivkach neznam, nebylo by vic detailu?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jj, doporučuju, a mimochodem výrazně to zvyšuje sytost polévky, navíc je to tuk a tím pádem odpadá případné kapání oleje do polévky (kvůli rozpustonosti vitamínů). Osobně jsem dřív tahini používal různě, hlavně nasladko. Teďka už prakticky jenom naslano a navíc ho vždy nějakým způsobem nechám projít varem.
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: s tím zahuštováním tahinim vyzkousim, nejaké tu mám a jako dresing mi to už moc neleze
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: mhm, to s létem/zimou nezahušťovat/zahušťovat mi příjde dobrý. Jinak před pár dny jsem trošku experimentoval a docela zajímavé bylo zahustit klasickou zeleninovou polévku tahinim... Polévka zhoustla, dostala bílou barvu, příjemně se modifikovala chuť, doporučuji vyzkoušet (v případě potřeby silnější polévky jde také smíchat tahini s česnekem, to má potom polévka slušný říz :)
    MARTIN_KOHOUT: taky se mi stává, když to nehlídám, že dávám do polévky moc zeleniny..

    MLIBREVIRGEA: já dělal cukroví pořádně první rok, taky spíš experimentálně a dělal jsem vanilkové rohlíčky, linecké, jáhlové koule s kokosem a s karobem, marokánky a ovocné chlebíčky. Příští rok bych rád ještě více druhů, tento rok to bylo vyloženě na zkoušku, vychytal jsem si pár postupů a upgradů... sladké samozřejmě zmizelo jak pára nad hrncem :-)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MLIBREVIRGEA: presne jak pises. k veceri to samo neva
    SVA
    SVA --- ---
    HOMOLKA: no já si zrovna do svého života nechávám přenést principy energie (vhledy) s celestýnskýho proroctví, když mluvíme o činech a myšlenkách, kdo zrovna nemá co číst vřele doporučuju
    HOMOLKA: u někoho může jít o rychlý placebo efekt (třeba u těch nemocných), ale u mě samotné jde o okamžité se cítění dobře, kurna nebo jak to napsat, za podmínky, že jidlo důkladně rožvýkam, funguje to i u takových blivajzu jako je pizza, akorát ta chůť je pak krajně odporná po minutě převalování v ústech, takže když se dukladně požvýka, zachytiš široké spektrum chuti, od slané po sladkou, a čím víc se dotykáš jazykem vrchního patra, tím více tě to nabijí, v polovině jídla je pak člověk jakousi euforii, radostí a naplněností (né jen z jídla jako fyzického zdroje ale "duchovního potravy"), žvýkaní funguje taky jako spolehlivý indikator nekvalitních, nečertvých potravin, no taky si člověk tak nepochutná na uvařené zelenině jako u polouvařené (což je relativní vzhledem k fenologii)
    MLIBREVIRGEA: no to su ráda:)
    MLIBREVIRGEA: no už jsem zmiňovala, že současně ty cukry moc neřeším...:(:):
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: jeslti te dobre chapu, prestava to byt polivka ve sve funkci polevky, jakozto pred hlavnim jidlem - to mas na mysli? protoze polivka to je porad, jen ve funkci hlavniho jidla :D +- :)

    a co jste kdo pekli za vanocni pecivo? tahle otazka mi vezi v hlave od vanoc :))
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MLIBREVIRGEA: tak pak uz z toho jsou skoro dve regulerni jidla, prestava to bejt polivka
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: proc imbecilni?

    jinak polivku jim taky ruzne.. nekdy si ji dam rano nekdy po hlavnim jidle a nekdy pred a nekdy az vecer .)))

    chci se optat, bylo mi sdeleno, ze cca po padesatce by zensky nemely jist tofu a soju vubec, ze zvysuje riziko rakoviny, jak to je s misem a vubec sojou a jejimi produkty vlastne ve starsim veku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam