• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    MEA
    MEA --- ---
    DARJEEL: a proč ne nebio? Kupuju třeba nebio tofu a nevadí mi to, nijak zvlášť tedy..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MEA: probůh, jen ne nebio!!! :-)
    MEA
    MEA --- ---
    YEETKA: a kde jsi dala výpověď? Jak jsi dělala v té makrobio restauraci? Nojo, tak bude DPH.. a nebo budem kupovat nebio, dle možností. .)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    IVQ:
    MLIBREVIRGEA:
    tak jsem finálně podepsala výpoveď :))) takže od teďka + DPH :/
    VODA
    VODA --- ---
    poraďte mi prosím jak zpracovat velké množství ředkviček...pickles jsem ještě z ředkví nedělala, znáte nějaké fígle na jeho přípravu?
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: nedomlouvaly, ale bavily jsme se o tom na tisine.. dosly jsme k zaveru, ze ten, ten, co kupuje Jita, je Bio, kdezto co kupuju ja je Nebio, proto asi ten cenovy rozdil.
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    Holky, domlouvaly jste se nakonec? Jen tak na okraj..
    Podle Ivky vychází cca 1200 g na 90 Kč, to je možná to, co je nepochopitelné.
    IVQ
    IVQ --- ---
    YEETKA: porad to nejak nechapu. prijedu ve stredu, toz sa domluvime asi osobne...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    IVQ: jj, pracovala jsem v Makrobiotické restošce s Janou Sokolovou, která má v Dobrušce dobré kontakty:) Nicméně nevím zda li nadále budu moci nakupovat za takovou cenu..
    IVQ
    IVQ --- ---
    YEETKA: cena 130 ká za kg? to se mi nejak nezda, ny tych malych sklenickach co kupuju ja je napsano 410g a stoji to 30,-
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MLIBREVIRGEA IVQ:: počítá se v kilogramech.. a jeden kýbl je cca 10 kg i více a cena cca 130 ká za kg..
    domluvíme se na Biu..
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: pokud se budete nekdo skladat, rada se pridam, taky ho kupuju po malych sklenickach:)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    YEETKA: napadlo mě, na kolik vyjde litr toho sirupu? a pak kdyby se naskytla možnost, že by se složilo víc lidí na ten kýbl.. kolik litrů je ten kýbl?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    YEETKA: děkuju .)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MLIBREVIRGEA: pšeničný bio sirup z Dobrušky.. je možné jej u nich objednávat ve velkélem balení.. kýbl cca 1200..
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    Jíťo, děkuju za sladěnku, je hodně moc dobrá! Ještě pro zopakování, to je obilná?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: osobně jedu spíš pocitově, když jsem jedla pohanku, tak jsem si k tomu neudělala kukuřici no, dávala jsem luštěniny, kysaný zelí, cibuli atd., vyvažuju do rovnováhy až teďka na jaře. Jo, syrovou zeleninou a ovocem jsem taky trochu vyvažovala. V zimě jsem se ale spíš potřebovala zahřívat (pomalý krevní oběh) a neřešila jsem rovnováhu, taky to pak možná byly ty reakce, kdy jsem měla chutě na to a to a nevěděla proč a řešila to tu, ale to nevím dodnes.. .)

odkaz na jinjang luštěniny nemůžu najít,
    ale hodím sem odkaz, odkud jsem čerpala, může se hodit
    http://www.prirodnivyziva.cz/nase_zelenina.htm

ještě toto bych tu zopakovala, i když většina asi stejně ví nebo jinak tuší.. .)

" 1. Základní součástí jídelníčku by měly být potraviny neutrální, teplé a osvěžující.
    2. Podle tradiční čínské medicíny jsou slezina a žaludek tzv. orgány „středu“, rozdmychávají a vyživují „oheň“ trávení. Posílíme je neutrálními potravinami, zvláště plnohodnotnými obilovinami.
    3. Vaříme podle ročních období: Na jaře a v létě bychom měli používat více osvěžujících přísad, které doplníme malým množstvím chladných potravin, nebo pít čaje a šťávy s osvěžujícím až chladným účinkem. Na podzim a v zimě zase musíme zvýšit podíl teplých potravin a přidat malé množství horkých.
    4.
    Pokud máme v létě jako hlavní jídlo salát, podáme nejdříve horkou polévku, pokud podáváme pečené maso, doplníme je výhonky, ovocem nebo zeleninou.
    Dbáme na vyváženost: Všechny pokrmy by měly mít celkový harmonický účinek z hlediska termického i chuťového. Proto kombinujeme přísady s rozdílným tepelným účinkem.
    5. Jíme vařené pokrmy. Vařené a teplá jídla jsou nejlépe stravitelná, dodávají energii a zanechávají skutečný pocit nasycení."
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ORIKA: hehe, tak to chápu, to máš trochu jinou situaci než darjeel :)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    DARJEEL: to sice mám, ale taky se mi tu pod nohama pletou 3 pesy a batolí mimino, takže upřednostňuju jednoduchou a rychlou přípravu :)
    ZUZKAOU: SISTA: díky :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: skvělý Markétko, nicméně mně šlo spíše o osobní poznatky a zkušenosti...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: přesně tak.. v zimě nakombinovat třeba se zeleninou nebo luštěninami, které jsou jinové a neochlazují (což je otázka, jeslti to platí stejně jako u obilovin).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam