• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYA: nějaká vyčtená moudra:

    "sója prý překyseluje víc, než ostatní luštěniny, takže se má více kompenzovat zeleninou a pickles"

    "Sója obsahuje saponiny, které blokují trávení bílkovin, proto se ji snažíme nepoužívat ani ve formě bobů ani jako mouku, nebo sojové maso. Místo toho používáme sóju přirozeně fermentovanou, jako je tofu, tempeh a natto atd."
    VODA
    VODA --- ---
    NYA: s ničím se to nemá přehánět, konzumovat soju každý den není vhodné, navíc je to hrozná nuda...kondiment je něco pikantní chuti a proto ho stačí jen opravdu velmi malé množství:)

    když vás honí podzimní chutě vřele doporučuji pochutinu zvanou "makrobiotické chipsy" což je řasa nori, nastříhaná na čtverečky obalená v těstíčku na tempuru (3/4 kukuřičné mouky, 1/3 pšeničné mouky, na špičku nože vinný kámen, vyšlehat se studenou vodou) fritovaná ve vyšší vrstvě oleje, mňam
    NYA
    NYA --- ---
    KAREN: dík:) a co to je, ten kondiment a ty "serepetičky" ?

    a další dotaz - může se soja konzumovat v neomezeném množství (každý den), nebo se to s ní nemá přehánět?
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: tri hrnce nejsou problem, pokud jsou k dispozici, podle me;) prijde mi, ze jde za 20 min. az hodinku udelat slusny jidlo, kdyz se to dobre nacasuje - to nacasovani/multitasking mi prijde dost dulezity.
    ja to delam stylem celozrnna ryze / "obili" + lustenina/tofu/seitan/... proste rostlinna bilkovina + nak rozumne nakombinovana sezonni zelenina, k tomu nejakej salatek ci pickles, kdyz se postesti, tak daky kondiment a podobny "serepeticky";) a polivka predtim neni problem, to se proste jen nahazi par ks zeleniny do hrnce a prozene varem;)) treba este miso do toho a je to)
    ale ja se mb zatim spis tak jako inspiruju a moc nebaziruju na "predpisech".)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    NYA: ne,smícháš-li vše do jednoho, není to totožné jako každé odděleně, byť to nakonec skončí stejnou barvou. Když vegan, tak s makrobio stylem imho...
    NYA
    NYA --- ---
    částečně ze zdravotních důvodů a částečně kvůli nějakým buddhistickým slibům jsme se stala veganem... mohli byste mi prosím trochu poradit, jak jednoduše vařit, když si vařím každý den, ale jenom pro sebe, takže ve třech hrncích asi ne... je na to makrobiotika vůbec stavěná?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    na Sladovitu ze Sladovny Bruntál mají dobrej popisek - "je vyhledávaným sladidlem v makrobiologické kuchyni" :-))
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    vlockoprouzky :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LABARCHA: a máš vločky nebo sushi nori plátky?
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    aha, takže řasy... ty nějak neumim/nejsem zvyklá používat(krom shusi)... ./ dnes jsem koupila NORI... muzu pridavat do cehokoli nebo co byste radili? dik :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LABARCHA: http://www.google.cz/search?q=arame&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

    v téhle konkrétní úpravě jako kondiment (chuťově výraznej doplňek jídla, aby se víc slintalo :-)
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    DARJEEL: woow, vypada krasne....co je arame pls?
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: nj nj na dyni je chut skoro porad, mam osobne pocit)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    víkendový obědový freestyle:
    Tempeh na mrkvi a červené cibulce s tymiánem, pečená dýně s cibulí, ledový salát a ředkvičky, arame s vlašskými ořechy a tamari, jáhly.



    hlavně na dýni byla velká chuť, tak je jí na talíři více, než by standardní makrobiotický talíř doporučoval.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: no uvidim, bylo by to ideal - ale ted nas ceka vyhazovani papirovejch krabic (od stehovani), ktery jsou nasakly;(( jinak bych se vubec nezlobila, kdybych si do jinak prazdnyho prostornyho sklepa slozila do pisku nakou zeleninu...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: Možná že to bude i v tom vlhkém sklepě OK - nevím. V lednici je taky vlhko. ZKus a uvidíš, když se začnou dřív kazit tak se budóu holt muset rychleji konzumovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: parada) taky bych potrebovala nejaky skladiste, sklepy tu mame bohuzel tak silene vlhky, ze to nechci riskovat;/
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    BROZKEFF: Ty jsou krasny:-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: áá, výborně, děkujeme pěkně za Váš čas a energii!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---

    prvních 8 kg zásob dýně hokkaido :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Baked Pumpkin Oatmeal | Cooking with My Kid: Teaching My Kid and myself the art of cooking in 365 days
    http://www.cookingwithmykid.com/recipes/baked-pumpkin-oatmeal/
    recept je sice klasika, na sladko s cukrem, ale inspirace fer :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    {reply BROZKEFF|3048za 1924}: no toto:)) díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam