• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    NYA: dovolím si doporučit pro začátek

    http://www.pknihy.cz/knihy/017518/Makrobioticka-cesta.html

    shrnutí základních bodů

    http://www.prirodnivyziva.cz/

    tady přes filtry se dá najít spousta receptů plus je tam i nějaké povídání

    http://makrobiotika.aspone.cz/

    plus

    http://www.makrobiotika.info/

    nebo tady jsou video kurzy vaření

    http://www.cestyksobe.cz/serialy/makrobiotika.html
    NYA
    NYA --- ---
    slaughter: tobě taky dík
    NYA
    NYA --- ---
    DARJEEL: dík za oddpověď :) máš recht, že po závodní jídelně se na makro ze dne na den přejít nedá, ale ... nedělej že mě neznáš :)

    nemohl bys mi prosím poradit trochu s těmi kombinacemi? která zelenina se hodí dohromady atp?
    pak je tu záhadná otázka studený-teplý, mokrý-suchý, ale to si snad nechám na jindy už zase..


    DARJEEL: diamond lion od vietnamců, teďka


    Karen, Voda, Ink_flo, Kerray, Sva : dik za odpověď :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Napadlo mě, že bysme mohli nasdílet reference ohledně rýže, respektive obilovin, které používáme a které nepoužíváme, co vy na to?
    Co se týče rýže, tak se mi asi nejvíce osvědčuje sunfood vakuově balená kulatozrnka, jinak country life mi příjde kvalitativně horší a za ním je ještě rýže od provita. Docela v pohodě mi ještě příjde lagris dlouhozrnná, po které občas sáhnu, když se vyskytnu v debille, asi i lepší než provita.


    NYA: Ještě pragmatické okénko - je dobré na začátek si udělat "vklad" do surovin a nakoupit různý košér sojovky a octy, řasy,... jsou to věci využitelné u každého vaření, takže se neztratí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: makrobiotika (respektive/a analogicky i vegetariánství/veganství) a její fungování je hodně i o principu pozvolnosti. Nic nejde změnit naráz ze dne na den a i tak je to s makrobiotickým stravováním. Jeho potencíál tělo objevuje postupně, hodně pozvolna a občas v začátcích potřebuje podporu. Nějaké výrazné, "ideologicky" laděné, rozhodnutí může jít proti logice (a přirozenosti) těla a jeho možnosti pozvolné transformace. Každý je ale jiný a někdo rovnou skočí do veganství a funguje je mu to, někdo se pouští zajetých gastrointestinálních kolejí jen polehoučku ;) Tj. hodí se pozorovat tělesné signály.

    Druhou věcí, která mě k Tvému dotazu napadá je princip pestrosti. Co nejvíc druhů zeleniny, bílkoviny i obiloviny (respektive přílohy). Střídat a s hravostí kombinovat. Lze si třeba vychytat kombinace, co jdou k sobě (já nevím porek a uzené tofu nebo čínské zelí a ředkvičky, atd.) A mít jakoby zásobu modulů: x druhů kombinací zeleniny na salát, x druhů možností bílkoviny (např. luštěninový gulášky, různé směsi na čínu, zapečená "masíčka",...) a obiloviny. Zajímavý je taky zkoušet připravovat jeden druh zeleniny (pozažmo bílkoviny) různými způsoby a dobrým vodítkem je kombinace barev :)
    Prostě hlavně jíst pestře a střídat suroviny :o)
    SVA
    SVA --- ---
    NYA: Sojove vyrobky obsahuji mimo Ca i hodne fytatu, ktere jakozto inhibitory v rostlinne strave se vazou na Ca, Fe, Zn a dalsi, takze zabranuji vstrebavani, ucinny boj proti fytatu je fermentace, takze bych s tou sojou byla opatrna, por. bych volila spis fermentovanou
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    NYA: není potřeba ve třech hrncích, stačí jeden větší papiňák, a do něho vodu a tři normální hrnečky na čaj s oddělenými surovinami, když je něco takového třeba :)
    NYA
    NYA --- ---
    pardon, asi se ptám špatně... měla jsem na mysli, jestli když si dám k snídani miso polévku, k obědu rýži s tofu a k večeři sojové mléko, jestli té soji pak nebude trochu moc
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYA: nějaká vyčtená moudra:

    "sója prý překyseluje víc, než ostatní luštěniny, takže se má více kompenzovat zeleninou a pickles"

    "Sója obsahuje saponiny, které blokují trávení bílkovin, proto se ji snažíme nepoužívat ani ve formě bobů ani jako mouku, nebo sojové maso. Místo toho používáme sóju přirozeně fermentovanou, jako je tofu, tempeh a natto atd."
    VODA
    VODA --- ---
    NYA: s ničím se to nemá přehánět, konzumovat soju každý den není vhodné, navíc je to hrozná nuda...kondiment je něco pikantní chuti a proto ho stačí jen opravdu velmi malé množství:)

    když vás honí podzimní chutě vřele doporučuji pochutinu zvanou "makrobiotické chipsy" což je řasa nori, nastříhaná na čtverečky obalená v těstíčku na tempuru (3/4 kukuřičné mouky, 1/3 pšeničné mouky, na špičku nože vinný kámen, vyšlehat se studenou vodou) fritovaná ve vyšší vrstvě oleje, mňam
    NYA
    NYA --- ---
    KAREN: dík:) a co to je, ten kondiment a ty "serepetičky" ?

    a další dotaz - může se soja konzumovat v neomezeném množství (každý den), nebo se to s ní nemá přehánět?
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: tri hrnce nejsou problem, pokud jsou k dispozici, podle me;) prijde mi, ze jde za 20 min. az hodinku udelat slusny jidlo, kdyz se to dobre nacasuje - to nacasovani/multitasking mi prijde dost dulezity.
    ja to delam stylem celozrnna ryze / "obili" + lustenina/tofu/seitan/... proste rostlinna bilkovina + nak rozumne nakombinovana sezonni zelenina, k tomu nejakej salatek ci pickles, kdyz se postesti, tak daky kondiment a podobny "serepeticky";) a polivka predtim neni problem, to se proste jen nahazi par ks zeleniny do hrnce a prozene varem;)) treba este miso do toho a je to)
    ale ja se mb zatim spis tak jako inspiruju a moc nebaziruju na "predpisech".)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    NYA: ne,smícháš-li vše do jednoho, není to totožné jako každé odděleně, byť to nakonec skončí stejnou barvou. Když vegan, tak s makrobio stylem imho...
    NYA
    NYA --- ---
    částečně ze zdravotních důvodů a částečně kvůli nějakým buddhistickým slibům jsme se stala veganem... mohli byste mi prosím trochu poradit, jak jednoduše vařit, když si vařím každý den, ale jenom pro sebe, takže ve třech hrncích asi ne... je na to makrobiotika vůbec stavěná?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    na Sladovitu ze Sladovny Bruntál mají dobrej popisek - "je vyhledávaným sladidlem v makrobiologické kuchyni" :-))
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    vlockoprouzky :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LABARCHA: a máš vločky nebo sushi nori plátky?
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    aha, takže řasy... ty nějak neumim/nejsem zvyklá používat(krom shusi)... ./ dnes jsem koupila NORI... muzu pridavat do cehokoli nebo co byste radili? dik :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LABARCHA: http://www.google.cz/search?q=arame&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

    v téhle konkrétní úpravě jako kondiment (chuťově výraznej doplňek jídla, aby se víc slintalo :-)
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    DARJEEL: woow, vypada krasne....co je arame pls?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam