NYA: makrobiotika (respektive/a analogicky i vegetariánství/veganství) a její fungování je hodně i o principu pozvolnosti. Nic nejde změnit naráz ze dne na den a i tak je to s makrobiotickým stravováním. Jeho potencíál tělo objevuje postupně, hodně pozvolna a občas v začátcích potřebuje podporu. Nějaké výrazné, "ideologicky" laděné, rozhodnutí může jít proti logice (a přirozenosti) těla a jeho možnosti pozvolné transformace. Každý je ale jiný a někdo rovnou skočí do veganství a funguje je mu to, někdo se pouští zajetých gastrointestinálních kolejí jen polehoučku ;) Tj. hodí se pozorovat tělesné signály.
Druhou věcí, která mě k Tvému dotazu napadá je princip pestrosti. Co nejvíc druhů zeleniny, bílkoviny i obiloviny (respektive přílohy). Střídat a s hravostí kombinovat. Lze si třeba vychytat kombinace, co jdou k sobě (já nevím porek a uzené tofu nebo čínské zelí a ředkvičky, atd.) A mít jakoby zásobu modulů: x druhů kombinací zeleniny na salát, x druhů možností bílkoviny (např. luštěninový gulášky, různé směsi na čínu, zapečená "masíčka",...) a obiloviny. Zajímavý je taky zkoušet připravovat jeden druh zeleniny (pozažmo bílkoviny) různými způsoby a dobrým vodítkem je kombinace barev :)
Prostě hlavně jíst pestře a střídat suroviny :o)