• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: díky, to je taková undercover inspirace :)))

    Poslední dobou se zabývám takovým lehce okrajovým tématem: co makrobiotika a sportování? Nemám na mysli to, když si jde člověk jednou týdně zahrát fotbal s kamarádama nebo chodí na aerobik, ale fakt 1 - 2x denně poctivý cvičení/trénink, u kterého se třeba zapotí, vydá hodně tekutin a minerálů. Cvičíte někdo takhle intezivně a stravujete se u toho makrobioticky? Nemáte potřebu vyšších porcí, většího množství řas, bílkovin whateva? Já tak nějak pořád pluju v tom, jestli teda ty bílkoviny jsou pořeba nebo ne (viz protein myth) a tak nějak jsem v tomhle pořád konzervativní. Vzhledem k tomu mě napadá, že sportovec bude potřebovat vyšší množství bílkovin, nějakých 10dkg tofu na oběd přece nemůže stačit! Nebo ano? Co vy na to?
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: ty jo to si moc hezky napsal..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: btw. co se týče kombinací, tak se lze částečně přiučit i v Nyou zmíněné závodní kuchyni. Takové saláty, ať již pozdně letní rajčatový s cibulí (ten je teda na mb dost pikantní), okurkový, ředkvičkový a nakonec i mrkový jsou dobrou inspirací, kromě toho je fajn činské zelí s ředkvičkami, kedlubnový salát nebo třeba mrkvový s citrónem a medem. Místo majonézy se vždy dá použít tofunéza a žádnou zeleninu neurazí standardní kombinace umeocet a olej. Přílohy většinou vaříme jen s kouskem kombu řasy, ale takové kroupy se sekanými madlemi, rýže se slunečnicí (u koho jsem to jen viděl?) nebo jáhly zjemněné tofunézkou či provamelem jistě potěší oko i bříško o něco více. Variací na klasické zeleninové směsi máme spoustu, takže kromě klasického základu z mrkve a cibule občas sáhneme i k petrželi a celeru, občas přidáme pórek, nezapomínáme k žádnému jídlu listovou zeleninu a jednou denně polévkovou lžící pickles. Květak, brokolice a dýně jsou příjemným a častým zpestřením jinak zemitých zeleninových chutí, užíváme jich s mírou, ale o to pravidelněji (i když ke každému jídlu nejsou nutností). Zdroje bílkovin střídáme střídmě, nezapomínáme dávat odmočit luštěniny den předem, klidně i více, může zbýt na pozdějí, sóju jíme co nejméně, i když je svými možnostmi přípravy a chuťovými vlastnostmi velmi lákavá. Nezapomínáme na seitan a další obilné bilkoviny, nicméně je dobré jich užívat opravdu jen občas. Kdo chce a může, dá si s chutí párkrát do týdne rybičku a když už nevíme, co bysme ten den vařili... tak si přece můžeme dát půst, ne? ;)

    A samozřejmě platí zlaté pravidlo: polévka je GRUNT!!!
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---

    DARJEEL: mam ji taky doma a mohu doporučit!
    SVA
    SVA --- ---
    NYA: Myslim ze i tohle stoji za precteni, sice to neni ryze Mb, ale na mnohych strankach mb se nedoctes vic nez jen ze nektera zelenina obsahuje to a ono, popr. jin ci jang, coz muze byt subjektivne zabarvene, to fakt nastaci...hlavne pokud chces veganstvi vzit vazne, treba to nepujde hned, ale mela by si eticky myslet i na sebe, muzes si totiz pekne zadelat na zdravi....klicove jsou kombinace, tady plati jedine imho, a to v jednoduchosti je sila, tim nehci rist ze by jidlo behem dne nemelo byt pestre, ale samotne chody bych moc radeji nenakobinovavala pokud nemas prehled o tom jak co s cim souvisi...
    Vegetariánská strava
    http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    a moc fajn je i nedělní makrobiotické vaření od Dagmar Lužné, je to i hodně inspirativní knížka. Kombinací je fůra, vlastně skoro nekonečno bych řekl, to chce si načíst, zkoušet, načíst a zkoušet a zkoušet :)

    NYA: nedělám, nedělám, hlásím se k Tobě!
    VODA
    VODA --- ---
    NYA: dovolím si doporučit pro začátek

    http://www.pknihy.cz/knihy/017518/Makrobioticka-cesta.html

    shrnutí základních bodů

    http://www.prirodnivyziva.cz/

    tady přes filtry se dá najít spousta receptů plus je tam i nějaké povídání

    http://makrobiotika.aspone.cz/

    plus

    http://www.makrobiotika.info/

    nebo tady jsou video kurzy vaření

    http://www.cestyksobe.cz/serialy/makrobiotika.html
    NYA
    NYA --- ---
    slaughter: tobě taky dík
    NYA
    NYA --- ---
    DARJEEL: dík za oddpověď :) máš recht, že po závodní jídelně se na makro ze dne na den přejít nedá, ale ... nedělej že mě neznáš :)

    nemohl bys mi prosím poradit trochu s těmi kombinacemi? která zelenina se hodí dohromady atp?
    pak je tu záhadná otázka studený-teplý, mokrý-suchý, ale to si snad nechám na jindy už zase..


    DARJEEL: diamond lion od vietnamců, teďka


    Karen, Voda, Ink_flo, Kerray, Sva : dik za odpověď :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Napadlo mě, že bysme mohli nasdílet reference ohledně rýže, respektive obilovin, které používáme a které nepoužíváme, co vy na to?
    Co se týče rýže, tak se mi asi nejvíce osvědčuje sunfood vakuově balená kulatozrnka, jinak country life mi příjde kvalitativně horší a za ním je ještě rýže od provita. Docela v pohodě mi ještě příjde lagris dlouhozrnná, po které občas sáhnu, když se vyskytnu v debille, asi i lepší než provita.


    NYA: Ještě pragmatické okénko - je dobré na začátek si udělat "vklad" do surovin a nakoupit různý košér sojovky a octy, řasy,... jsou to věci využitelné u každého vaření, takže se neztratí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: makrobiotika (respektive/a analogicky i vegetariánství/veganství) a její fungování je hodně i o principu pozvolnosti. Nic nejde změnit naráz ze dne na den a i tak je to s makrobiotickým stravováním. Jeho potencíál tělo objevuje postupně, hodně pozvolna a občas v začátcích potřebuje podporu. Nějaké výrazné, "ideologicky" laděné, rozhodnutí může jít proti logice (a přirozenosti) těla a jeho možnosti pozvolné transformace. Každý je ale jiný a někdo rovnou skočí do veganství a funguje je mu to, někdo se pouští zajetých gastrointestinálních kolejí jen polehoučku ;) Tj. hodí se pozorovat tělesné signály.

    Druhou věcí, která mě k Tvému dotazu napadá je princip pestrosti. Co nejvíc druhů zeleniny, bílkoviny i obiloviny (respektive přílohy). Střídat a s hravostí kombinovat. Lze si třeba vychytat kombinace, co jdou k sobě (já nevím porek a uzené tofu nebo čínské zelí a ředkvičky, atd.) A mít jakoby zásobu modulů: x druhů kombinací zeleniny na salát, x druhů možností bílkoviny (např. luštěninový gulášky, různé směsi na čínu, zapečená "masíčka",...) a obiloviny. Zajímavý je taky zkoušet připravovat jeden druh zeleniny (pozažmo bílkoviny) různými způsoby a dobrým vodítkem je kombinace barev :)
    Prostě hlavně jíst pestře a střídat suroviny :o)
    SVA
    SVA --- ---
    NYA: Sojove vyrobky obsahuji mimo Ca i hodne fytatu, ktere jakozto inhibitory v rostlinne strave se vazou na Ca, Fe, Zn a dalsi, takze zabranuji vstrebavani, ucinny boj proti fytatu je fermentace, takze bych s tou sojou byla opatrna, por. bych volila spis fermentovanou
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    NYA: není potřeba ve třech hrncích, stačí jeden větší papiňák, a do něho vodu a tři normální hrnečky na čaj s oddělenými surovinami, když je něco takového třeba :)
    NYA
    NYA --- ---
    pardon, asi se ptám špatně... měla jsem na mysli, jestli když si dám k snídani miso polévku, k obědu rýži s tofu a k večeři sojové mléko, jestli té soji pak nebude trochu moc
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYA: nějaká vyčtená moudra:

    "sója prý překyseluje víc, než ostatní luštěniny, takže se má více kompenzovat zeleninou a pickles"

    "Sója obsahuje saponiny, které blokují trávení bílkovin, proto se ji snažíme nepoužívat ani ve formě bobů ani jako mouku, nebo sojové maso. Místo toho používáme sóju přirozeně fermentovanou, jako je tofu, tempeh a natto atd."
    VODA
    VODA --- ---
    NYA: s ničím se to nemá přehánět, konzumovat soju každý den není vhodné, navíc je to hrozná nuda...kondiment je něco pikantní chuti a proto ho stačí jen opravdu velmi malé množství:)

    když vás honí podzimní chutě vřele doporučuji pochutinu zvanou "makrobiotické chipsy" což je řasa nori, nastříhaná na čtverečky obalená v těstíčku na tempuru (3/4 kukuřičné mouky, 1/3 pšeničné mouky, na špičku nože vinný kámen, vyšlehat se studenou vodou) fritovaná ve vyšší vrstvě oleje, mňam
    NYA
    NYA --- ---
    KAREN: dík:) a co to je, ten kondiment a ty "serepetičky" ?

    a další dotaz - může se soja konzumovat v neomezeném množství (každý den), nebo se to s ní nemá přehánět?
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: tri hrnce nejsou problem, pokud jsou k dispozici, podle me;) prijde mi, ze jde za 20 min. az hodinku udelat slusny jidlo, kdyz se to dobre nacasuje - to nacasovani/multitasking mi prijde dost dulezity.
    ja to delam stylem celozrnna ryze / "obili" + lustenina/tofu/seitan/... proste rostlinna bilkovina + nak rozumne nakombinovana sezonni zelenina, k tomu nejakej salatek ci pickles, kdyz se postesti, tak daky kondiment a podobny "serepeticky";) a polivka predtim neni problem, to se proste jen nahazi par ks zeleniny do hrnce a prozene varem;)) treba este miso do toho a je to)
    ale ja se mb zatim spis tak jako inspiruju a moc nebaziruju na "predpisech".)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    NYA: ne,smícháš-li vše do jednoho, není to totožné jako každé odděleně, byť to nakonec skončí stejnou barvou. Když vegan, tak s makrobio stylem imho...
    NYA
    NYA --- ---
    částečně ze zdravotních důvodů a částečně kvůli nějakým buddhistickým slibům jsme se stala veganem... mohli byste mi prosím trochu poradit, jak jednoduše vařit, když si vařím každý den, ale jenom pro sebe, takže ve třech hrncích asi ne... je na to makrobiotika vůbec stavěná?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam