• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    Jen chci rict, ze mi samotna problematika prijde hodne slozita a samotne se v ni spatne orientuji, pro mne by by bylo o hodne jednodusi mit kvalitni zdroj kde je bran zretel na dalsi faktory, a je to podlozene vedeckymi fakty. Samozrejeme se to clovek musi pak brat s jistym nadhledem..
    SVA
    SVA --- ---
    SVA: to se samozrejme tyka i mineralu...
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: jo samozrejme je jich vice, urcite je dobre zabrat vice faktoru, jako prave co s cim jak kooperuje, takze potencialne by ten prijem mnel odpovidat pokud v tomhle budeme mit dostatecnou znalost
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jenže esenciálních je 7 (nebo 9?) a navíc tady to počítání stojí a padá na jednom metodologicky dost nepodchytitelným problému (kvůli kterému je myslím i celý vitariánství dost na vodě.. heh, nezamýšlený fórek :) a to je biologická dostupnost. Protože si sice nakrásně můžeš spočítát kolik čeho máš ve stravě, ale když toho potom půlku tělo nedokáže zpracovat, tak ty výpočty prostě padají. A biologická dostupnost je odvislá do hromady faktorů, množství tuku a soli v jídle, způsob zpracování, doba vaření atd. prostě úplnej blázinec na nějaký jednoduchý počty...
    Mně šlo třeba i o to, jak nakládat s minerálama apod. ty bílkoviny jsou jen jedna z věcí, co teďka řeším...
    SVA
    SVA --- ---
    SVA: takovy vlastni postreh, ze mi prestali sedet kombinace sacharidu a bilkovin, je to zrejme zpusobene, tim ze v zaludku zacina stepeni bilkovin, ktere je ukoncene v tenke strevu, zatimco stepeni cukru zacina v ustech a je ukoncene ve streve, kde se produkuje mirne zasadita stava narozdil od kyselych zaludecnich stav, ktere se promichaji a posunou do dvanactniku, takze pak v t. streve spotrebovava vice energie na odbourani HCl, na ukor toho se mene vstrebavaji vitaminy, no jednoduse receno traveni bilkovin a sacharidu je dopravezene jinymi enyzymi, procesy,.. samozrejem si s tim telo poradi, ale zbytecne ho namahame...
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: Ted moc nesportuji, me se moc zamlouva jak to beres vazne, ja resim soucasne to ze ma strava je z 90 per. rostlinna, tak ze veganska, pokud teda zrovna netrevluji, ale vestsinu roku to tak neni, takze sem do toho zapojila i tohle stanovisko...s temi bilkovinami tezko rict, esencialni aminokyselina lysin je vice obsazen v sojovych bilkovinach, nez v obilovinach, a to az o 50 per. takze mozna zvysit prijem soji nabo fazoli, soudim teda jen podle
    Vegetariánská strava
    Vegetariánská strava
    http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
    Urcite se muze najit i jina alternativa, zjistit kolik lysinu je treba a ktere potraviny jsou vhodne mimo tu soju, jaka je spotreba u sportovce, a porovnat...
    Me by treba zajimalo jestli soucasne vubec existuje nejaka literatura v mb rezimu, ktera by se tim zabyvala vice do hloubky..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: díky, to je taková undercover inspirace :)))

Poslední dobou se zabývám takovým lehce okrajovým tématem: co makrobiotika a sportování? Nemám na mysli to, když si jde člověk jednou týdně zahrát fotbal s kamarádama nebo chodí na aerobik, ale fakt 1 - 2x denně poctivý cvičení/trénink, u kterého se třeba zapotí, vydá hodně tekutin a minerálů. Cvičíte někdo takhle intezivně a stravujete se u toho makrobioticky? Nemáte potřebu vyšších porcí, většího množství řas, bílkovin whateva? Já tak nějak pořád pluju v tom, jestli teda ty bílkoviny jsou pořeba nebo ne (viz protein myth) a tak nějak jsem v tomhle pořád konzervativní. Vzhledem k tomu mě napadá, že sportovec bude potřebovat vyšší množství bílkovin, nějakých 10dkg tofu na oběd přece nemůže stačit! Nebo ano? Co vy na to?
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: ty jo to si moc hezky napsal..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: btw. co se týče kombinací, tak se lze částečně přiučit i v Nyou zmíněné závodní kuchyni. Takové saláty, ať již pozdně letní rajčatový s cibulí (ten je teda na mb dost pikantní), okurkový, ředkvičkový a nakonec i mrkový jsou dobrou inspirací, kromě toho je fajn činské zelí s ředkvičkami, kedlubnový salát nebo třeba mrkvový s citrónem a medem. Místo majonézy se vždy dá použít tofunéza a žádnou zeleninu neurazí standardní kombinace umeocet a olej. Přílohy většinou vaříme jen s kouskem kombu řasy, ale takové kroupy se sekanými madlemi, rýže se slunečnicí (u koho jsem to jen viděl?) nebo jáhly zjemněné tofunézkou či provamelem jistě potěší oko i bříško o něco více. Variací na klasické zeleninové směsi máme spoustu, takže kromě klasického základu z mrkve a cibule občas sáhneme i k petrželi a celeru, občas přidáme pórek, nezapomínáme k žádnému jídlu listovou zeleninu a jednou denně polévkovou lžící pickles. Květak, brokolice a dýně jsou příjemným a častým zpestřením jinak zemitých zeleninových chutí, užíváme jich s mírou, ale o to pravidelněji (i když ke každému jídlu nejsou nutností). Zdroje bílkovin střídáme střídmě, nezapomínáme dávat odmočit luštěniny den předem, klidně i více, může zbýt na pozdějí, sóju jíme co nejméně, i když je svými možnostmi přípravy a chuťovými vlastnostmi velmi lákavá. Nezapomínáme na seitan a další obilné bilkoviny, nicméně je dobré jich užívat opravdu jen občas. Kdo chce a může, dá si s chutí párkrát do týdne rybičku a když už nevíme, co bysme ten den vařili... tak si přece můžeme dát půst, ne? ;)

A samozřejmě platí zlaté pravidlo: polévka je GRUNT!!!
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---

DARJEEL: mam ji taky doma a mohu doporučit!
    SVA
    SVA --- ---
    NYA: Myslim ze i tohle stoji za precteni, sice to neni ryze Mb, ale na mnohych strankach mb se nedoctes vic nez jen ze nektera zelenina obsahuje to a ono, popr. jin ci jang, coz muze byt subjektivne zabarvene, to fakt nastaci...hlavne pokud chces veganstvi vzit vazne, treba to nepujde hned, ale mela by si eticky myslet i na sebe, muzes si totiz pekne zadelat na zdravi....klicove jsou kombinace, tady plati jedine imho, a to v jednoduchosti je sila, tim nehci rist ze by jidlo behem dne nemelo byt pestre, ale samotne chody bych moc radeji nenakobinovavala pokud nemas prehled o tom jak co s cim souvisi...
    Vegetariánská strava
    http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    a moc fajn je i nedělní makrobiotické vaření od Dagmar Lužné, je to i hodně inspirativní knížka. Kombinací je fůra, vlastně skoro nekonečno bych řekl, to chce si načíst, zkoušet, načíst a zkoušet a zkoušet :)

NYA: nedělám, nedělám, hlásím se k Tobě!
    VODA
    VODA --- ---
    NYA: dovolím si doporučit pro začátek

http://www.pknihy.cz/knihy/017518/Makrobioticka-cesta.html

shrnutí základních bodů

http://www.prirodnivyziva.cz/

tady přes filtry se dá najít spousta receptů plus je tam i nějaké povídání

http://makrobiotika.aspone.cz/

plus

http://www.makrobiotika.info/

nebo tady jsou video kurzy vaření

http://www.cestyksobe.cz/serialy/makrobiotika.html
    NYA
    NYA --- ---
    slaughter: tobě taky dík
    NYA
    NYA --- ---
    DARJEEL: dík za oddpověď :) máš recht, že po závodní jídelně se na makro ze dne na den přejít nedá, ale ... nedělej že mě neznáš :)

nemohl bys mi prosím poradit trochu s těmi kombinacemi? která zelenina se hodí dohromady atp?
    pak je tu záhadná otázka studený-teplý, mokrý-suchý, ale to si snad nechám na jindy už zase..

DARJEEL: diamond lion od vietnamců, teďka

Karen, Voda, Ink_flo, Kerray, Sva : dik za odpověď :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Napadlo mě, že bysme mohli nasdílet reference ohledně rýže, respektive obilovin, které používáme a které nepoužíváme, co vy na to?
    Co se týče rýže, tak se mi asi nejvíce osvědčuje sunfood vakuově balená kulatozrnka, jinak country life mi příjde kvalitativně horší a za ním je ještě rýže od provita. Docela v pohodě mi ještě příjde lagris dlouhozrnná, po které občas sáhnu, když se vyskytnu v debille, asi i lepší než provita.

NYA: Ještě pragmatické okénko - je dobré na začátek si udělat "vklad" do surovin a nakoupit různý košér sojovky a octy, řasy,... jsou to věci využitelné u každého vaření, takže se neztratí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: makrobiotika (respektive/a analogicky i vegetariánství/veganství) a její fungování je hodně i o principu pozvolnosti. Nic nejde změnit naráz ze dne na den a i tak je to s makrobiotickým stravováním. Jeho potencíál tělo objevuje postupně, hodně pozvolna a občas v začátcích potřebuje podporu. Nějaké výrazné, "ideologicky" laděné, rozhodnutí může jít proti logice (a přirozenosti) těla a jeho možnosti pozvolné transformace. Každý je ale jiný a někdo rovnou skočí do veganství a funguje je mu to, někdo se pouští zajetých gastrointestinálních kolejí jen polehoučku ;) Tj. hodí se pozorovat tělesné signály.

Druhou věcí, která mě k Tvému dotazu napadá je princip pestrosti. Co nejvíc druhů zeleniny, bílkoviny i obiloviny (respektive přílohy). Střídat a s hravostí kombinovat. Lze si třeba vychytat kombinace, co jdou k sobě (já nevím porek a uzené tofu nebo čínské zelí a ředkvičky, atd.) A mít jakoby zásobu modulů: x druhů kombinací zeleniny na salát, x druhů možností bílkoviny (např. luštěninový gulášky, různé směsi na čínu, zapečená "masíčka",...) a obiloviny. Zajímavý je taky zkoušet připravovat jeden druh zeleniny (pozažmo bílkoviny) různými způsoby a dobrým vodítkem je kombinace barev :)
    Prostě hlavně jíst pestře a střídat suroviny :o)
    SVA
    SVA --- ---
    NYA: Sojove vyrobky obsahuji mimo Ca i hodne fytatu, ktere jakozto inhibitory v rostlinne strave se vazou na Ca, Fe, Zn a dalsi, takze zabranuji vstrebavani, ucinny boj proti fytatu je fermentace, takze bych s tou sojou byla opatrna, por. bych volila spis fermentovanou
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    NYA: není potřeba ve třech hrncích, stačí jeden větší papiňák, a do něho vodu a tři normální hrnečky na čaj s oddělenými surovinami, když je něco takového třeba :)
    NYA
    NYA --- ---
    pardon, asi se ptám špatně... měla jsem na mysli, jestli když si dám k snídani miso polévku, k obědu rýži s tofu a k večeři sojové mléko, jestli té soji pak nebude trochu moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam