• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: aha, tak to vím co myslíš, ale netušil jsem, že se tomu takhle říká... hm. Takhle tabulkově allopaticky jsem to nikdy neřešil, mě víc zajímá, co mi říká tělo. Nicméně pokud se o to budeš více zajímat a někde to vyzkoumáš, tak budeme rádi za info! :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Kompletní protein je devět esenciálních aminokyselin, které lidské tělo neumí samo vyprodukovat. Ne ve všech potravinových kombinacích je celý (rovnovážně) vykrytý.
    Je prý ideální když v každém jídle je kompletní protein, ale dá se to i "sesbírat" během dne. Ale říkal jsem si že se nad tím zamyslím.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: nevím co to je komplet protein, prozradíš, Freemane?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: vis co je to kompletni protein nacisto? jestli jo tak odpovez bud neco, nebo ze nevis;)
    a mikrobiotika je opak makrobiotiky, to je jasny.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: Ty mluvit jiný jazyk nežli jazyk našeho kmene a též gramatik obzvláštně jiný jest ;]
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    mate nekdo prehled jake kombinace obilovin/lustenin (+fermentovanych produktu z nich) davaji komplet protein?

    co celozrny kuskus je to makro nebo mikro?;)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: pravda, jdu si uvařit klacky, snad tu ještě nějaké vyštrachám. :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL: jasan, kukicha je vhodnější pro zimní období..
    mnohem víc mi ale chutná bancha a někdy ji klidně vařím hrst ve skle 10 až 15 min.
    chutná a vyhovuje mi tak...

    BONIE: pokud máš na něco chut, pak si to v rozumné míře dopřej.. (i když banchi jsem schopná ve 24 týdnu vypít i 1,5l denně)
    bancha má mino jiné ph vyrovnávající účinky, což je v období, kdy sdílíš s další bytostí svůj krevní oběh žádoucí..
    choulostivým obdobím je hlavně první trimestr a poslední měsíc těhotenství, kdy by se měli hlídat potraviny a nápoje vyvolávající kontrakce
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BONIE: jj je vhodná, spíš si ohlídej její sílu (jakože kolik lístků používáš na jaké množství vody) a dělej si jí radši slabší a jemnější. Jinak takhle jemná bancha (ona se dá totiž dělat i docela výrazná) je vhodná i pro děti.
    A propos, je stále zima, takže spíš to chce pít čaj z větviček než z lístků :o)
    (tj. ne banchu ale kukichu)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    BONIE: v těhotensví je bancha v pohodě...
    BONIE
    BONIE --- ---
    prosím vás.. nevíte, jestli je bancha vhodná v těhotenství? mám tendence ji pořád pít po litrech a nejsem si jistá, jestli je to uplně dobré..
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: nj, jenze kdyz koupis napr. moravsky rajcata v sezone (nebo jsi stastlivec se zahradkou a vlastni sklizni), jsou v pohode a kvalitativne uplne jinde nez ty spanelsky ci jaky ze skleniku, co tu vidis po celej rok. podle me staci se stravovat sezonne a da se)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BTW ... konzervovaný nebo mražený zeleniny jsou někdy kvalitativně vyšší jakosti než ty čerstvé v obchodech. Zejména třeba rajčata v dnešní době. Otázkou, jestli konzervovaná červená rajčata ještě nemají lepší čchi než ta lesklá, vyblitá a bez chuti čerstvá. (Chvála vlastním vypěstovaným na zahrádce.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: polévka je grunt a luštěnina špunt :)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KAREN: jo, to můj většinou taky.) polévky taky miluju!

    DARJEEL: no jasne.))
    proste mam na nem zavislost makrobio jde stranou.))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: jo to může být, většinou když si to někdo dával v mý přítomnosti, tak to bylo v pohodě rizito... no a zelenina z pytlíku třeba v polívkách.. tomu se takhle nevyhneš i když je to hnus.
    Je pravda že pstruh s přílohou je jistější varianta :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL:

    hm hmm ale je to dost osemetnej pokrm takhle ve verejnym stravovani, tuhle kamaradovi prinesli hromadu bily rejze, na tom byla placla povarena zelenina z pytliku a nakej syr - nic moc;/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: vzhledem k tomu, že jsme v makrobiotickém auditku, tak je ten sýr samozřejmě sojový, viď? :o)

    Jinak musím říct, že mně na tomhle jídle primárně vyhovuje, že ho mívají za poměrně nízké peníze občas v restauraci a často v kontextu různých hovězích pečínek je to docela dobrá volba.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: jo, vyvar by byl ideal, ale toho moc nemivam - vetsinou skonci v polivce, a na kostky kaslu) nejak jsem si na tohle vzpomnela a docela bych si to dala) klidne i radsi nez italskej typ rizota, ale to taky stoji za to)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KAREN: já dělám tyhle rizota docela často, miluju rýži.)
    střídám různý zeleniny, který nejdřív osmahnu pak přidam rýži a zaliju vývarem a dusim nebo dám do trouby..
    a jelikož jsem sýrožrout tak nakydam este půl kila sýra.))
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: no zasadni je pomer vody k ryzi a ostatnim ingrediencim;) vse od oka.))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam