• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    VODA
    VODA --- ---
    LEPEK: plánuju si něco takovýho pořídit, tahle vypadá dobře, jako plynová maska a ty přihrádky jsou super. kolega si tahá jídlo v temosce za 300,- a za 3 hodiny je obsah úplně studenej
    DARJEEL: jj, taky řešení, zavařovačka, když se zabalí do ručníku, udrží jídlo 4 hodiny aspoň vlažný:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    jo. To je zajímavý, že sojové maso má 3x větší obsah bílkoviny než tofu... nicméně je tu zase bilogická dostupnost živin. Třeba Kushi tvrdí, že sojové maso je naprt a chce to minimálně natto/tofu či důkladněji zpracované sojové produkty.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: .) nj, tak uz to chodiva)) ani Luzna to v jedny tabulce nema;) jinak to taky nehrotim, ale diskutovali jsme o tom, jak moc je seitan vyzivnej a co z tech ruznejch bilkovin je nejvyzivnejsi atd.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LEPEK: já používám plastové krabičky od natto a sojade, polévku si dávám do zavařovaček, když už si jídlo někam tahám, a naprostá spokojenost musím říct...
    no ale jestli Ti to příjde jako dobrá investice, tak proti gustu žádný dišputát. Já bych ale 12 stovek osobně zainvestoval do něčeho jinýho, než do jídlonoše.

Ale mám super termotašku s plastovejma boxama na cesty, kterou brácha před časem dovalil, když dělal reklamní spot pro tescomu... a ta taška je teda moc fajn .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: no jasně, jako dá se odhadnout, jak to asi mysleli... ale proč to odhadovat... když je někdo takový diletant, že si neudělá popisky ke grafu nebo tabulce...

ale já si to stejně nepočítám, to je jak s těma kaloriema...

PSICHE23: sice nejsem holka, ale stát se to rozhodně může, změnilo se Ti to u nějakých konkrétních jídel?
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    a používáte nějakou termosku na jídlo? ideálně s více přihrádkama...

máte zkušenost třeba s touto??

PIETANZIERA CON CONTEINITORI 1.5
    http://www.ferrino.cz/item.php?zbozi=267-pietanziera-con-conteinitori-1-5
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    vaříte někdo koi-koku kapří polévku?
    mrazíte si ji pak po částech?
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    mam takový specifický dotaz..vicemeně pro holky.. jsem ve 3 měsíci a fakt dost se mi změnily chutě a i když jsem makrobioticky jedla dost, ted spoustu jídel nemůžu ani cejtit a dost mě to štve, neměly jste některá podobný problém? řeším to, jakým způsobem se ošálit a najít znovu chut:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    tak kdybyste nekdo chteli objednavat tenhle starter na zkousku KAREN - tak jen potvrzuju, ze to fakt posilaj, a netahaj z lidi penize;) dneska mi to dorazilo, balicek prasku na 1 kg tempehu - rychlovka)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ... tak Luzna (ta to ma zas z vegetarian.cz, kde se mi to nedari dohledat) ma u sojoveho masa psanejch 44 g bilkovin na 100 g, ty Slovaci maj Sojové plátky (Bona Vita) 45g - tak by to i na tech 100 g mohlo vychazet. ted nemam teda moc plnou lednicku, tak to nemuzu porovnavat tolik, ale SunFood tofu natural, to bio, ma psanejch 13,3 g bilkovin na 100 g vyrobku - to taky v podstate odpovida ty tabulce, takze by to melo fungovat)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: jo, to jsem s kamaradem prave probirala taky;/ tvrdil mi, ze to asi bude na 100 g... nebo nevim, na baleni? to bejva tak kolem 200 g u tech seitanu, tofu, tempehu... nj, tot otazka)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: akorát tam není uvedený na jakou hmotnost nebo velikost se to přepočítává.

mmchdm, řešíte si někdo tady ten kalorickej příjem, že byste si to někdo počítali?
    Já nedávno ve zdravce potkal dvě vysolárkovaný slečny z wellness centra, jak tam lanaří lidi do svých nutričních a slim programů, klasika. Začali do mě hustit svoje náboženství, změřili mě na takové te elektromagnetické mašině a i přes ty naměřený hodnoty (nejnižší možný biologický věk organismu - prý mi je 12 .), minimální hodnota visceriálního tuku, přes 60kg svalové hmoty, atd.) mi začali říkat, že je dobré si počítat kalorie a kdesi cosi. Řekl jsem jim něco o tom, že je mi to jedno, že jím když mám hlad a že přebytky se vyběhají, ale dokonce měli nějaký algoritmy, jak si spočítat denní kalorickou spotřebu (což teda nechápu, protože mám dny, kdy nevytáhnu paty z domu a dny, kdy od rána do večera běhám...) a pak si podle toho počítají kolik čeho sníst.

Jo a trochu jsem si je proklepnul, protože ta mašina měřila i vápník v kostech a holky říkaly, že spousta lidí má nízkou hodnotu. Říkám jakto? vždyť přece každý jí hromadu mléčných výrobků! ,)
    Ale nedali se, řekly: No právě, tím si vápník z těla odplavují! Takže jejich poznatky evidentně nevychází z klasické racionální výživy konce 50. let a přesto si ty kalorie počítají.
    Měli i docela zajímavý přepočet kolik vypít vody za den, 3,5 deci na 10 kg hmotnosti, nicméně jsem z nich nedostal, jak to změřit v kontextu toho, že přijímáme, zvlášť my makrobiotici, velké množství vody, které je navázané v jídle. Ale i tak docela zajímavé... no ale proč to taky píšu. Dali mi nějaký slevový leták, že můžu dojít k nim do poradny a budu mít slevu (snad za 200 ta hodina a půl), tak jsem si říkal, že za ty prachy bych tam klidně zašel, ale nachystal bych si štos otázek (ideálně, když byste taky přidali, co vás zajímá a tak) a zjistil, jak se k tomu staví reprezentant wellness víživového pojetí. Myslím, že bysme se mohli dozvědět docela zajímavé věci... oni prý mají vlastní výzkumy, jsou napojený na nějakou eu widespread instituci, takže by jejich informace mohli být i docela kvalitní.
    Když bychom dali dohromady nějaký seznam témat a otázek, tak to zajdu prubnout. Pište sem nebo i do pošty, jak se vám chce a uvidíme, jestil jsme dostatešně zvědaví ,)
    KAREN
    KAREN --- ---
    // kdyby nekoho zajimalo

Energetická hodnota potravín: Ostatné - Alternativy masných a mléčných výrobků | vaha.sk
    http://www.vaha.sk/etab?id=ostatne-alternativy-masnych-a-mlecnych-vyrobku
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: hele, však se s Jíťou klidně na neděli stavte... příjde ještě shkrk, jarin, tranceformer a tak :) taková makrobiotická afterparty ,)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: vyfotime se ti! .)))
    VODA
    VODA --- ---
    KERRAY: budeme spát a jíst ve stoje nebo na etapy:)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    když potřebujete v praze koupit kapra na polevku koi-koku, kde ho kupujete??
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    to se do toho 1+1 vsichni vejdete?
    KAREN
    KAREN --- ---
    ja deceleratory a inhibitory
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ja speed(er)y a boostery
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    já vezmu stoppery a finishery