• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: jj, na pěstování pohoda, a stačí opravdu trocha na slazení... je to chuťově trochu jiné, leč je to zajímavé. Lichořeřiška pěkná, taky občas používám v zimě a na podzim, leč v posledních několika letech je těch nemocí tak nějak stále méně a méně ,)
    A česnek taky jenom jednou za čas, za to potom dycinky pěkně sedne!

    ELIZHANNAH: jj, tak to je jasný, ve městě by si člověk za mléčný výrobek srovnatelné kvality velmi velmi připlatil a sehnal jen ve specializovaných obchodech. U nás je to bída i se sýrama, co jsou běžně v nabídce.
    PSICHE23: ty, to nějak nejím :)
    VODA: klaso je u mě na žebříčku obilných bílkovin totální low-end. Dá se upéct na pepři, to se ještě celkem dá s rýží, ale still nic moc. TO už mám mnohem radši cerii, robi nebo seitánek, ten vede.
    A mmchdm dneska jsme si dělali plněný šampióny, vzpoměl jsem si na Tebe, plnili jsme je tentokráte čočkou (rozmixovaná s petrželí, mrkvičkou, cibulí) a taky dost mňamka, chuť výborná, posunutá zase trochu jinam než "originál" s adzukama ,)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    DARJEEL: a nejen, že není maso jako maso, ale ani mléko jako mléko. Když jsem jedla na Kypru místní čerstvý jogurt z ovčího mlíka nebo teď v Tyrolsku opět čerstvý jogurt z místního mlíka (který pochází od kraviček, který běhají celej den na čerstvým povětří a vyberou si na louce, která kytička jim chutná a která ne a nejsou krmený jenom nějakou siláží), tak je to sakra rozdíl oproti tomu, co lze koupit u nás... dnešní konzumovaný jogurt (Hollandia) a včerejší konzumovaný jogurt (ještě tyrolský domácí) jsou fakt v ostrým chuťovým kontrastu
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    potkal jsem inteligentní vyráběč sojového a jiného mléka
    wholesale Digital Intelligent Soybean Milk Maker-buy discount Digital Intelligent Soybean Milk Maker made in China-CTO1639
    http://www.chinatraderonline.com/home-appliance/Coffee-Maker/Digital-Intelligent-Soybean-Milk-Maker-22560270.htm
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: vsak co by nesedlo, dyt v pohode, to byl prave takovej ilustrativni pripad imho rozumnyho ne-radikalismu))


    jj, ryby jsou semtam dobry... ja je zacla jist, kdyz jsem vypustila mlecny vyrobky, prijde mi to jako optimalni varianta) jiny maso ani nemusim, resp. to proste nejim a asi ani uz jist neumim ci jak to rict)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Stévii nepoužívám, ale je bezva. Sranda, že se prodává jako potravinový doplněk a ne jako sladidlo... holt lobby je lobby :)))
    Ona teda docela otevírá ledviny (podobně jako jiná sladidla), takže bych s ní šetřil a nepřeháněl to, je docela močopudná. Její další vlastnosti jsou rozhodně také zajímavé. Nevím co na ní makrobiotika, nicméně takhle obecně v rámci experimentování s potravinami je fajn jí ozkoušet.
    VODA: jj, u mléčných produktů mi taky příjde dost zásadní odvápňování, který při každodenním požívání přichází docela rychle... tělo jakoby mělo žízeň, kterou nemůže uhasit... Jinak po rybách se můžu utlouct a občas trochu jiného masíčka z kačenky nebo králíčka, to tělo vždycky potěší.
    Hm, zajímavý, že když jsem začínal s jinými stravovacími systémy, tak jedno z radikálních vymezení bylo vymezení proti masu. Později mi došlo, že jsem se spíš vymezoval proti takovému tomu typickému bezuzdnému jezení salámů na snídani, šunky na svačinu, flákoty na oběd a guláše na večeři, to proložit pařížským salátem a vše zalít polévkou s masoxem.
    A Karen, podobně je to i s tím sádlem, nehledě na to, že tenkráte ke sklence vína sedlo, sádlo jedno ,)
    Je ale fakt, že mi "supráčové" maso chutná, jakoby bylo obalený v jemný vrstvě igelitu, taková divočinka, lehoulince zasmrádlá, mhm, to je jiné podzimní hodování :o)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Američtí indiáni používali lístky stévie k oslazení nápojů a pokrmů, a takto se používá v řadě zemí, jako například Japonsko. V EU není stevie pro použití jako sladidlo schválená (viz článek zde http://www.diabetacek.cz/view.php?cisloclanku=2006100006 ). Nicméně vlastní využití stevie je všestranné a rozhodně nespočívá jen ve slazení. Stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry. Často se proto stévie používá do zubních past a ústních vod. V této indikaci lze použít roztok i zevně k oplachům. Další zajímavé články ke stevii naleznete na wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana a v diabeťáčku http://www.diabetacek.cz/view.php?cisloclanku=2006100005.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    stevia sladká koupit - Vyhledávání Google
    http://www.google.cz/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=stevia+sladk%C3%A1+koupit
    namátkově první odkaz
    Stevie list (Herba steviae) - Stevie sladká - ProdejBylin.cz
    http://www.prodejbylin.cz/stevie_list/index.html?gclid=CIOSwa-YragCFc8u3wodpVFjHQ
    pak se to dá u nás i pěstovat
    SCHEJBITCH: u gurmánů předražený;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ISATAG: mě se zdá po kuřátkách o prasátkách a po rýži o jahodách
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    LEPEK: tady třeba... :)
    Koření gastro - koření a kořenící směsi - Stevia sladká
    http://www.koreni-gastro.cz/stevia_sladka-stevia_sladka
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    AIM_FREEMAN: Ahoj! To by mne také zajímalo... Sem si jí koupil na zkoušku, ale nějak jsem asi použil špatně, či co... Takže pokud někdo používá, dost bych ocenil popis jakym způsobem a kolik jí používáte... Díky!
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    AIM_FREEMAN: to zní zajímavě...
    kde se to dá koupit?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    používáte někdo stevii? imho pro milovníky sladkého ideální a myslim že to nebude ani moc jinizovat;)
    Stevia sladká - Stevia rebaudiana :: Leciverostliny
    http://leciverostliny.webnode.cz/products/stevia-sladka-stevia-rebaudiana/
    ID_0
    ID_0 --- ---
    roslinná náhrada rybího tuku je lněný olej (trojitě nenasycená (omega-3 mastná kyselina) kyselina α-linolenová (51,9 - 55,2%)

    ad maso nejlépe BIO protože většina domácích chovatelů krmí granulemi, které jsou z velké části na bázi GMO surovin...
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: dávám za pravdu! maso mi příjde pro svůj výživový potenciál užitečnější než mléko a mléčné výrobky. myslím tím opravdové maso ze zvířete doma chovaného, doma zabitého nebo divokého! a pro učely "sem tam" jezení se dá nakontaktovat na domácího prodejce i ve městě, aby pro něho člověk nemusel do supráče, když není chovatel v rodině:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: ja si tu jen dovolila zazertovat))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    bože, děti, to budete mít traumata z deidealizace?
    A nebo z toho, že někdo vtipkuje? :)

    ZIKE: tak jak se mi to jeví teď, tak tofu nic moc potravina na běžnější užívání a maso je primárně zatížený ideologií, která spolehlivě umí přelepit jeho funkční potenciál... no, ale ono není maso jako maso, mmchdm ,)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KAREN: já se asi fakt především zajímám;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ))) aneb makrobiotická zpovědnice ,D AIM_FREEMAN: tak to máš padesátsedumkrát ooomčenáš!

    (asi nezapomenu na jeden olomoucký večer s nejmenovanými makrobiotiky a žejdlíkem sádla ,DD)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    ISATAG: no tak muze treba rozkolisat. nicmene ja mel dneska u babicky sunku.)
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Moment vy vite jake potraviny delaji jake sny? To by me docela zajimalo..

    Hmm.. ja rybky nerad, tak si misto nich davam hovezi.. sem tam - nevim jak hodne to neni v pohode ale mam pocit ze me zjinovane povaze to az tak uškodit nemuze..
    VODA
    VODA --- ---
    LEPEK: napichovat můžeš cokoliv, tempeh, tofu, seitan, zeleninu a jako sezonní vychytávka může posloušit medvědí česnek, do kterýho kostky čehokoliv omotáš...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: jj, divoky sny z tofu me moc nebavej)))

    jo tak tuhle omacku, tak to jooo)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZIKE: já mám teda špatný sny z tofu, to už nemůžu ani vidět ,)
    Jinak ryby zásadně z jížních čech, z Krčínových rybníčků a občas se do toho vmotá nějaká mraženina, když je nouze o možnosti :)

    KAREN: ale plosimtě, chřest zůstane vcelku, leč podložen příjemnou smetanvitou lázní narůžovělé barvy potom tvoří přílohu skoro nadpozemskou! ,)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZIKE: ja moc nemivam spatny sny)

    ))) ryby z japonska? tady? kde bych k nim prisla?) naposledy jsem mela chlazenyho pstruha z farmarskyho trhu...
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    nějakej zaručenej recept na špíz v tomto období?
    a je v poho ho udělat nad ohněm?
    VODA
    VODA --- ---
    ZIKE: jsi profesionální medium nebo co?:)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    VODA: hhaha..a ja si rikal, cim to je! Jsem v tom zase hledal naky metafyzicky priciny...asi nemoc z povolani no.. ;]
    VODA
    VODA --- ---
    ZIKE: když sním toho rybího nemasa hodně na noc, tak potom jo!:)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KAREN: a nemate z toho potom spatny sny treba?

    kazdopadne si dejte bacha, aby nebyla nekde z pobrezi japonska...ryby tam ted budou si hodne zarivy a levny....ne ze by ryba ze stredozmniho more byla nak vyhra...zejo...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZIKE: proboha!!!! a je ryba maso?;)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: chrestova omacka... rozsmelcuje to jen barbar! on ten falicky symbol takhle zjara ma neco do sebe pekne vcelku)))) ortodoxni uzivatele snad odpusti.... ,DD myslim staci na pare nebo lehce povarenej jako priloha... nebo v rizotku se pekne vyjima)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam