• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Nenapínej :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: s cukrem a citrónem! .)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: a co teprve pigy čaj:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKAM: a co teprve kukicha! ,)
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Mohl bych vědět, proč zrovna bancha? A co třeba hojicha?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: jj, rozumím. To už si musí každý určit sám, co je pro něj vhodné. On je při půstu taky zvlášť důležitý záměr a stav ducha :)
    A btw. makrobiotika je slabý a mladý odvar z tcm ,)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: to si sice odpočinou od soli sa cukru, zároveň však vitální energii čerpáš právě z ledvin a když jí tam není na rozdávání, je lepší nehladovět. vychazím jen z toho co mi řekl můj TČM poradce, stejně tak mi na zimní období doporučil silný vývary především z hovězích kost. Jak je známo, v tomhle se makrobiotika a čínská medicína rozcházejí. osobně si vytahuju z obojího to, co mi dělá dobře.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: tak jednou za čas, zvlášť třeba v létě, je půst (1-3 dny) jen o vodě (nebo se dá pít třeba bancha) docela fajn... ledviny si naopak odpočinou od soli a cukru, jen je to chce v případě že je chladněji trochu zahřívat zvenku... nějakou dekou nebo čchi-kungem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAWYT: hele zkus to na sobě, chvíli ten bílý (nebo i hnědý) cukr nejíst... v případě potřeby zakousnout jablko nebo jiné ovoce a jinak to nechat... i pár dní Ti nabídne docela zajímavé informace, co to s tělem dělá nebo nedělá... ono je to (docela pochopitelně, viz tcm) spojený i se střevama, respektive osa mozek - tenké střevo, jako párové orgány... cukr zpomaluje vylučování odpadu ze střev (obecně, samozřejmě je to v reálu složitější), tak co tak asi může dělat s mozkem :o)
    Jinak je to taková bílá zhýralost, protože cukr je palivo pro mozek, který normálně tělo musí vyštípat a vyrobit z jiných druhů sloučenin, takhle to dostává rovnou a přímo (akorát se to přefiltruje přes játra).
    VODA
    VODA --- ---
    TAJAK: K půstům o vodě jsem trochu skeptická, oslabuješ si ledviny, pokud máš dobrou konstituci, jistě to nepocítíš, ale osobně si dělám raději rýžový dny

    úplně se mi z těch debat o kyselým zbíhají sliny, kdyby se toho mohlo sníst kilo denně, neměla bych problém, ale darjeel mě poučil, že kvašený odvápňuje kosti:) na pickles nemám žádnou speciální nádobu, tlačím zeleninu do sedmiček flaškou od vína, aby se mi pickles vlezlo do ledničky, nejraději mám brokolicový s mrkví a zázvorem a novej objev luxusní chuťi: červená řepa i s listama, celer, hořčičný semínko - nastrouhaný nahrubo, tlačený
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    S cukrem je to mor, je všude a ve všem a příjde mi, že se jeho koncentrace ve výrobcích zvyšuje, ale to je možná tím, že jsem na to odvyklý.

    Mně na odvyknutí pomáhá jednoznačně prostředí, kde cukr není tak snadno k dostání, pak se stačí jen trochu hlídat... a opravdu tělo během pár dnů naskočí na úplně jiný "rytmus bytí", mnohem funkčnější a radostnější. No dneska jdu v mezičase upéct buchtu s kukuřičným sirupem (sladěnku neměli), to je docela fajn varianta, když má člověk chuť na sladké :o)

    TAJAK: ad úzkostné sledování... to už před drahnou dobou říkal Kerray, že mb je v podstatě o tom co nejíst, než co jíst. Podobně jsem na to narazil u jiného id ohledně informací, něco ve smyslu, že je důležitější vědět, co nepotřebuji nebo nechci vědět, než to co potřebuji vědět... holt dnešní doba je úplně otočená oproti dřívějším časům; dříve člověk rval z náručí přírody potraviny a plody a bojoval o to, aby měl vůbec dostatek pro všechny ve vesnici a dneska je to přesně naopak, spíš se musíme rvát sami se sebou, aby jsme si toho nebrali zbytečně moc... a i tak to děláme.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    TAJAK: jak moc negativni dusledky ma?Krome niceni zubu?Jinak tyden bez cukru si nedokazu predstavit a to si myslim,ze zavisly nejsem. A napr. k puerhu se sladke jist ma....
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    TADEAS: No jo, cukr, to je svinstvo prvního řádu, nenápadná droga, na které si (většinou nevědomky) sviští většina obyvatel. Uvědomění si toho, že jde vlastně o závislost, může být pro mnohé překvapivá.

    Stačí si zkusit nejíst cukr jeden týden, to pak člověk pozná, o co jde...:)

    Málokdo si dokáže uvědomit, jak velký negativní vliv má bílý cukr nejen na tělo, ale i na psychiku člověka.

    Ty máš nějaké rady, jak se závislosti zbavit? :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TAJAK: odvykani cukru by si zaslouzilo vlastni propagacni auditko...
    kazdopadne dobra blbost, stihl jsem si nechat nahlodat nektere zoubky :)
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Hezká diskuze...:)

    Jinak, co se týče pickles, krátkodobě kvašené zeleninky, tak tam se (ideálně) doporučuje neměnná teplota okolo 20 C... Pokud se děla plíseň, je potřeba sbírat tu pěnu, která se v průběhu kvasu vytváří, jak už tu říká Darjeel.

    Pickles dělám klasickou trojkombinaci - zelí + mrkev + cibule (aktuálně vše krom zelí domácí v bio kvalitě od taťky ze zahrady)...na kg zeleniny, cca čaj. lžička sole, kvalitně promačkat a nechat deset minut odležet, ať to pustí šťávu. Někdy přidám ještě kmín, atd... Výtečný je i zázvor či křen.

    Další variantou (která se dá dělat úplně všude - vzpomínám, jak jsem před rokem na dlouhodobé služební cestě kvasil na hotelovém pokoji ředkvičky a daikon) kvašení je vodní pickles... Buď převařená voda se solí a nebo převařená voda s umeoctem (je chutnější, avšak dražší)...zde dávám sole více, tak polévkovou lžicu na litr vody, cca. Kvasit se dá všechno, výborný starér kvašení je cibule... Aktuálně mám vykvašený domácí daikon s cibulí, pochoutka. A nevadí ani to, že když se otevře sklenice, je to jako by si někdo uprdnul...:))...do práce se to dá zamaskovat např. tím, že se to promíchá s troškou tofunézy, atp.

    Sranda je, že těch směrů, které říkají, že jen ten jeden je ten jediný pravý a správný, je tolik, že člověk pak neví, jakým směrem se tedy vydat? Vždycky se vyplatí poslouchat své srdce a pozorovat své tělo. To, co nevyhovuje jednomu, je ideální pro druhého...

    Z osobní zkušenosti, jako protiklad k někdy až úzkostnému sledování toho, co jíme, doporučuju nejíst nic - jen pít vodu...postít se.
    Je škoda, že společnost má k této pradávné očistné technice takové předsudky, je to krásný zážitek.


    A jak jste na tom s bílým cukrem? Kdo tu není závislý na této droze???
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: karen prej rada ochutna dalsi davku ,DD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    plíseň se občas může objevit, to chce trochu hlídat a kdyžtak oddělávat tu pěnu, co se tam tvoří. Chladné místo není podmínkou, v Brně v mb restauraci je pickles normálně v kuchyni v poličce a vždy je moc dobré :)
    jj, Darjeel má normálně v rohu v kuchyni na zemi malou kameninovou nádobu co dostal od Karen :P a sám je zvědavý, jak to pickles bude chutnat a vypadat, až zítra odpoledne dorazí z práce domů :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VAACLAV: chytlo plisen? to tam asi musela bejt nak zanesena nebo nejaka ta zelenina uz chycena, nedovedu si predstavit, ze by to v chladu vzniklo... kvuli materialu nadoby;) tuhle Darjeel to ma v kuchyni na zemi a posledni zelny pickles bylo vynikajici, jemny)

    jj, to je spis na salatky a rychly kvaseniny) i tak bych uprednostnila sklo/kameninu/porcelan + "tezitko")
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    KAREN: jasně, zelňák jest nejlepší léty osvědčenej model. Ale když jsem ho měl doma (komora, nejchladnější místo co mám), chytlo mi to plíseň:(

    navíc zelňák je dobrej na ty dlouhodobějc kvašený věci, ten kontejner co jsem psal je dobrej na ty půl až třídenní věci..a značka ideál je imo mít oboje.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: jj, tak makrobiotik je spousta druhů :o) někdo je v tom velmi striktiní a přísný, někdo zase to bere v pohodě nebo i (podobně jak to mám teďka poslední dobou já) třeba mb kombinuje s jinými stravovacími návyky... On ten léčebný efekt ustoupí do pozadí, nicméně radost z pestrého jídla zůstává.
    Pickles si vyrábím doma, jj :) Mám takovou kameninovou nádobu a v ní to dělám, zrovna mi jedna várka dojíždí, o víkendu bude k zakousnutí :o)
    Dají se dělat ze všeho možného (pro mě nej expert na pickles je VODA ,) a různě dlouho, podle toho pak chutnají a mají jiný efekt.
    Některé potraviny jsou opravdu drahé, ale zase jak píšeš vydrží dlouho k používání. S celými zrny je to různé, existuje spousta zdrojů, od klasický zdravovýživových obchodů po lokální zemědelce... jinak já obilíčko vařívám zpravidla v tlakovém hrnci s kouskem kombu řasy a trochou soli. Dá se vařit i v normálním hrnci, ale trvá to déle a třeba rýže mi tak nechutná. Ale třeba jáhly v tlakáči samozřejmě nevařím :o)
    Btw. jang a jin ne jing :o)
    S tím zjišťováním, hm, to chce zkusit vařit mb a pozorovat se, co to s člověkem dělá a tak nějak postupně na ten jin a jang příjde :)
    VAACLAV: tjo, coby ne, nicméně já si vystačím s klasickou kameninovou nádobou a klidně dělám pickles i do zavařovaček a zatěžuji vodou naplněnou láhev od umeoctu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam