SELLIGAN: jj, tak makrobiotik je spousta druhů :o) někdo je v tom velmi striktiní a přísný, někdo zase to bere v pohodě nebo i (podobně jak to mám teďka poslední dobou já) třeba mb kombinuje s jinými stravovacími návyky... On ten léčebný efekt ustoupí do pozadí, nicméně radost z pestrého jídla zůstává.
Pickles si vyrábím doma, jj :) Mám takovou kameninovou nádobu a v ní to dělám, zrovna mi jedna várka dojíždí, o víkendu bude k zakousnutí :o)
Dají se dělat ze všeho možného (pro mě nej expert na pickles je VODA ,) a různě dlouho, podle toho pak chutnají a mají jiný efekt.
Některé potraviny jsou opravdu drahé, ale zase jak píšeš vydrží dlouho k používání. S celými zrny je to různé, existuje spousta zdrojů, od klasický zdravovýživových obchodů po lokální zemědelce... jinak já obilíčko vařívám zpravidla v tlakovém hrnci s kouskem kombu řasy a trochou soli. Dá se vařit i v normálním hrnci, ale trvá to déle a třeba rýže mi tak nechutná. Ale třeba jáhly v tlakáči samozřejmě nevařím :o)
Btw. jang a jin ne jing :o)
S tím zjišťováním, hm, to chce zkusit vařit mb a pozorovat se, co to s člověkem dělá a tak nějak postupně na ten jin a jang příjde :)
VAACLAV: tjo, coby ne, nicméně já si vystačím s klasickou kameninovou nádobou a klidně dělám pickles i do zavařovaček a zatěžuji vodou naplněnou láhev od umeoctu :)