• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TAJAK: odvykani cukru by si zaslouzilo vlastni propagacni auditko...
    kazdopadne dobra blbost, stihl jsem si nechat nahlodat nektere zoubky :)
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Hezká diskuze...:)

    Jinak, co se týče pickles, krátkodobě kvašené zeleninky, tak tam se (ideálně) doporučuje neměnná teplota okolo 20 C... Pokud se děla plíseň, je potřeba sbírat tu pěnu, která se v průběhu kvasu vytváří, jak už tu říká Darjeel.

    Pickles dělám klasickou trojkombinaci - zelí + mrkev + cibule (aktuálně vše krom zelí domácí v bio kvalitě od taťky ze zahrady)...na kg zeleniny, cca čaj. lžička sole, kvalitně promačkat a nechat deset minut odležet, ať to pustí šťávu. Někdy přidám ještě kmín, atd... Výtečný je i zázvor či křen.

    Další variantou (která se dá dělat úplně všude - vzpomínám, jak jsem před rokem na dlouhodobé služební cestě kvasil na hotelovém pokoji ředkvičky a daikon) kvašení je vodní pickles... Buď převařená voda se solí a nebo převařená voda s umeoctem (je chutnější, avšak dražší)...zde dávám sole více, tak polévkovou lžicu na litr vody, cca. Kvasit se dá všechno, výborný starér kvašení je cibule... Aktuálně mám vykvašený domácí daikon s cibulí, pochoutka. A nevadí ani to, že když se otevře sklenice, je to jako by si někdo uprdnul...:))...do práce se to dá zamaskovat např. tím, že se to promíchá s troškou tofunézy, atp.

    Sranda je, že těch směrů, které říkají, že jen ten jeden je ten jediný pravý a správný, je tolik, že člověk pak neví, jakým směrem se tedy vydat? Vždycky se vyplatí poslouchat své srdce a pozorovat své tělo. To, co nevyhovuje jednomu, je ideální pro druhého...

    Z osobní zkušenosti, jako protiklad k někdy až úzkostnému sledování toho, co jíme, doporučuju nejíst nic - jen pít vodu...postít se.
    Je škoda, že společnost má k této pradávné očistné technice takové předsudky, je to krásný zážitek.


    A jak jste na tom s bílým cukrem? Kdo tu není závislý na této droze???
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: karen prej rada ochutna dalsi davku ,DD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    plíseň se občas může objevit, to chce trochu hlídat a kdyžtak oddělávat tu pěnu, co se tam tvoří. Chladné místo není podmínkou, v Brně v mb restauraci je pickles normálně v kuchyni v poličce a vždy je moc dobré :)
    jj, Darjeel má normálně v rohu v kuchyni na zemi malou kameninovou nádobu co dostal od Karen :P a sám je zvědavý, jak to pickles bude chutnat a vypadat, až zítra odpoledne dorazí z práce domů :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VAACLAV: chytlo plisen? to tam asi musela bejt nak zanesena nebo nejaka ta zelenina uz chycena, nedovedu si predstavit, ze by to v chladu vzniklo... kvuli materialu nadoby;) tuhle Darjeel to ma v kuchyni na zemi a posledni zelny pickles bylo vynikajici, jemny)

    jj, to je spis na salatky a rychly kvaseniny) i tak bych uprednostnila sklo/kameninu/porcelan + "tezitko")
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    KAREN: jasně, zelňák jest nejlepší léty osvědčenej model. Ale když jsem ho měl doma (komora, nejchladnější místo co mám), chytlo mi to plíseň:(

    navíc zelňák je dobrej na ty dlouhodobějc kvašený věci, ten kontejner co jsem psal je dobrej na ty půl až třídenní věci..a značka ideál je imo mít oboje.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: jj, tak makrobiotik je spousta druhů :o) někdo je v tom velmi striktiní a přísný, někdo zase to bere v pohodě nebo i (podobně jak to mám teďka poslední dobou já) třeba mb kombinuje s jinými stravovacími návyky... On ten léčebný efekt ustoupí do pozadí, nicméně radost z pestrého jídla zůstává.
    Pickles si vyrábím doma, jj :) Mám takovou kameninovou nádobu a v ní to dělám, zrovna mi jedna várka dojíždí, o víkendu bude k zakousnutí :o)
    Dají se dělat ze všeho možného (pro mě nej expert na pickles je VODA ,) a různě dlouho, podle toho pak chutnají a mají jiný efekt.
    Některé potraviny jsou opravdu drahé, ale zase jak píšeš vydrží dlouho k používání. S celými zrny je to různé, existuje spousta zdrojů, od klasický zdravovýživových obchodů po lokální zemědelce... jinak já obilíčko vařívám zpravidla v tlakovém hrnci s kouskem kombu řasy a trochou soli. Dá se vařit i v normálním hrnci, ale trvá to déle a třeba rýže mi tak nechutná. Ale třeba jáhly v tlakáči samozřejmě nevařím :o)
    Btw. jang a jin ne jing :o)
    S tím zjišťováním, hm, to chce zkusit vařit mb a pozorovat se, co to s člověkem dělá a tak nějak postupně na ten jin a jang příjde :)
    VAACLAV: tjo, coby ne, nicméně já si vystačím s klasickou kameninovou nádobou a klidně dělám pickles i do zavařovaček a zatěžuji vodou naplněnou láhev od umeoctu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VAACLAV: mne prijde zajimavejsi klasickej zelnak teda) nebo sklenice + zavazi;)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    SELLIGAN: jo, pickles si dělám doma, tak jednou do tejdne..vřele doporučuju http://www.ebay.co.uk/itm/Japanese-Tsukemono-Maker-2L-Pickles-Press-Container-NEW-/250863675347?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a68a3e7d3 , výbornej produkt, i s poštou z japanu vyšel asi na šest stovek, balík tady byl za překvapivých pět dní! Koupíš něco podobnýho i tady, ale dráž (podstatně) nebo ta přítlačná deska není na závit, ale jen na pružinu (nevěřím tomu, závit je závit). Nebo ještě existuje varianta http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=931 , přečti si i tu diskusi pod tim.

    Snad ti to pomůže..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: to rozhodne ne) ale kdo rika, ze makrobiotika je jedina ta spravna;) podle me je dobry jist, o co si telo rekne, a hlavne bez vycitek;) treba casem zjistis, ze ty mlecny vyrobky nejsou pro tebe az tak dobry, treba ti ale budou vyhovovat... nicmene "bicovat se" za to, ze jsi snedla neco "nepovolenyho", je podle me horsi nez samotna konzumace dany potraviny. snad to dava smysl))) prinosna mi prijde cesta zjistovani a zkouseni, co ti dela dobre, a co (uz) ne, a uprava stravy v souladu s tim)
    jak pise Yeeťa, clovek si to v praxi ozkousi, zjisti, co z tech principu mu facha a ktery stoji za to si "stoprocentne" udrzovat a ktery si treba nejakym zpusobem modifikuje, a pak se to vzije do nejakyho - doufejme - spokojenyho fungovani)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    KAREN: dekuju, no ja myslela, ze makrobiotika a mlecne vyrobky se moc ne-e...

    precetla jsem hodne clanku a tak a tam vsude se mluvi o jangovych upravach a prilis jingovych surovinach...jak zjsitim jestli jsem momentalne jang nebo jing? co mam vyrovnavat?

    moc dekuju vsem za trpelivost :)
    jdu shanet nejake dobre knizky, at vim vic
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: proc "tvaroh :(" - chutnal ti, ne?)

    pickles jdou vyrobit podle me kdekoli, kdyz je chut a vule)
    a jinak zkus nejakyty makrobio kucharky a knihy, vsechno se tam dozvis;) viz napr. odpovedi na [ ZIKE @ Makrobiotika - neprožívám, zajímám se ] (hint: napr. Schwepz hazel linky na knizky ke stazeni zdarma)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    YEETKA: jo tak to mam podobne, ja mam hodne prekyseleny zaludek a snazim se to vyrovnavat treba cervenou cockou, pohankou, pak ale bohuzel dochazi k nadymani :) takze neco je spatne..
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    delate si vlastni pickles? jde to i v panelaku?
    kde shanite cela zrna obili na vareni?
    nebo jak upravujete vetsinou obili?

    diky za rady

    mam dnes za sebou nakup ras a misa a jinych veci...700 jen tak plesklo. Holt neni to levna zalezitost :) ale myslim, ze se to casem podda, navic nektere suroviny vydrzi dlouho
    chci se do toho nejak vic pustit a ne jen obcas. Ano, treba vcera jsem mela tvaroh :(

    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SELLIGAN: pro mě je makrobio hlavně o vyrovnávání ph..
    za ten čas, co takhle vařím jsem si už zažila jisté principy a už to tak nějak jde samo..
    z toho usuzuji, že znát zákládní zákonitosti a používat je znamená, že přejdou do krve automaticky.. vaření se pak stává dalším cvičením bdělosti:))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SELLIGAN: ja teda nepouzivam zdaleka nic striktne, ale takova ta mistni relaxovana makrobiotika, vareni ze zakladnich surovin, jidla ve slozeni hlavne obili mensi podil lustenin, nejaka zelenina plus pickles atd, to mi skutecne vyhovuje. ajurvedu do toho zakomponovavam tim, ze respektuju, ktery potraviny podporujou nebo zmirnou pitta, vata, kapha a pouzivam je k vyrovnani nerovnovahy. u me hlavne pitta :)

    // btw moje nazvoslovi: pitta - preteplenost, kapha - vykyslost, vata - rozevlatost. je nejaky pouzivany cesky? :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: pro me je to spis teoreticke spojeni. Obcas to nejde zkloubit uplne, treba dle ayurvedy bych rano mela jist jen suche veci a pritom makrobiotika je zastancem kasi a obilovin.
    Ale nejsem zadnej vseznalek. Ted jsem byla 2 dny nemocna a procetla jsem si uplne vse co bylo na nastence a dalsi odkazy abych premyslela nad tim co jak je a jak to zvladnu varit dal. Protoze jist porad pohanku, tofu a hokkaido taky neni umeni


    ja zatim nekde neco najdu a zkombinuju to, ale ze bych se najk drzela 5ti elementu? ano, snazim se nejsit urcite veci v urcitych obdobich, ale kdyz si vezmu do ruky hrnec a varecku tak si nerikam -tak a ted jedu na 5 elementu a nevytahuju tabulky..proste kombinuju asi i veci co nemam...

    jak konkretne treby ty pristupujes k tomu vareni?
    chci se naucit vic..
    lide na prednaskach si casto protireci, jeden rika jedno, druhy ono
    LILY
    LILY --- ---
    SELLIGAN: ..je to chuti nevšední.. :)))
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    ...a jinak končí léto, ideální čas baštit hokkaidovky...mňam! :-P :)

    Říká se, že kdo jí dýně, má slunce v duši, i když je venku ošklivo...


    Hokkaido

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: jasně, dle receptu bych tak soudil, ale otázka na sojovku mě zmátla :o)
    Jasně, jasně, já mám takovou soukromou všeobjímající teorii, že muži obecně inklinují ke zdravé stravě méně a jedna ze záslužných úloh žen je trpělivě a s pochopením je k této stravě přivádět a také udržovat.
    makrobiotika s ayurvédou, to je zajímavá kombinace, makrobiotika vychází spíše z principů pěti elementů... jak to vlastně kombinuješ, nebo to je jen teoretické spojení?

    Jasně, improvizace je nejlepší ,)
    hezky jsi to napsala, kdyby to tak všichni považovali za jeden ze základů vzdělání... a oni kolikrát i velmi vzdělaní lidé jedí hrozný blbosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam