• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: tak jednou za čas, zvlášť třeba v létě, je půst (1-3 dny) jen o vodě (nebo se dá pít třeba bancha) docela fajn... ledviny si naopak odpočinou od soli a cukru, jen je to chce v případě že je chladněji trochu zahřívat zvenku... nějakou dekou nebo čchi-kungem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAWYT: hele zkus to na sobě, chvíli ten bílý (nebo i hnědý) cukr nejíst... v případě potřeby zakousnout jablko nebo jiné ovoce a jinak to nechat... i pár dní Ti nabídne docela zajímavé informace, co to s tělem dělá nebo nedělá... ono je to (docela pochopitelně, viz tcm) spojený i se střevama, respektive osa mozek - tenké střevo, jako párové orgány... cukr zpomaluje vylučování odpadu ze střev (obecně, samozřejmě je to v reálu složitější), tak co tak asi může dělat s mozkem :o)
    Jinak je to taková bílá zhýralost, protože cukr je palivo pro mozek, který normálně tělo musí vyštípat a vyrobit z jiných druhů sloučenin, takhle to dostává rovnou a přímo (akorát se to přefiltruje přes játra).
    VODA
    VODA --- ---
    TAJAK: K půstům o vodě jsem trochu skeptická, oslabuješ si ledviny, pokud máš dobrou konstituci, jistě to nepocítíš, ale osobně si dělám raději rýžový dny

    úplně se mi z těch debat o kyselým zbíhají sliny, kdyby se toho mohlo sníst kilo denně, neměla bych problém, ale darjeel mě poučil, že kvašený odvápňuje kosti:) na pickles nemám žádnou speciální nádobu, tlačím zeleninu do sedmiček flaškou od vína, aby se mi pickles vlezlo do ledničky, nejraději mám brokolicový s mrkví a zázvorem a novej objev luxusní chuťi: červená řepa i s listama, celer, hořčičný semínko - nastrouhaný nahrubo, tlačený
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    S cukrem je to mor, je všude a ve všem a příjde mi, že se jeho koncentrace ve výrobcích zvyšuje, ale to je možná tím, že jsem na to odvyklý.

    Mně na odvyknutí pomáhá jednoznačně prostředí, kde cukr není tak snadno k dostání, pak se stačí jen trochu hlídat... a opravdu tělo během pár dnů naskočí na úplně jiný "rytmus bytí", mnohem funkčnější a radostnější. No dneska jdu v mezičase upéct buchtu s kukuřičným sirupem (sladěnku neměli), to je docela fajn varianta, když má člověk chuť na sladké :o)

    TAJAK: ad úzkostné sledování... to už před drahnou dobou říkal Kerray, že mb je v podstatě o tom co nejíst, než co jíst. Podobně jsem na to narazil u jiného id ohledně informací, něco ve smyslu, že je důležitější vědět, co nepotřebuji nebo nechci vědět, než to co potřebuji vědět... holt dnešní doba je úplně otočená oproti dřívějším časům; dříve člověk rval z náručí přírody potraviny a plody a bojoval o to, aby měl vůbec dostatek pro všechny ve vesnici a dneska je to přesně naopak, spíš se musíme rvát sami se sebou, aby jsme si toho nebrali zbytečně moc... a i tak to děláme.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    TAJAK: jak moc negativni dusledky ma?Krome niceni zubu?Jinak tyden bez cukru si nedokazu predstavit a to si myslim,ze zavisly nejsem. A napr. k puerhu se sladke jist ma....
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    TADEAS: No jo, cukr, to je svinstvo prvního řádu, nenápadná droga, na které si (většinou nevědomky) sviští většina obyvatel. Uvědomění si toho, že jde vlastně o závislost, může být pro mnohé překvapivá.

    Stačí si zkusit nejíst cukr jeden týden, to pak člověk pozná, o co jde...:)

    Málokdo si dokáže uvědomit, jak velký negativní vliv má bílý cukr nejen na tělo, ale i na psychiku člověka.

    Ty máš nějaké rady, jak se závislosti zbavit? :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TAJAK: odvykani cukru by si zaslouzilo vlastni propagacni auditko...
    kazdopadne dobra blbost, stihl jsem si nechat nahlodat nektere zoubky :)
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Hezká diskuze...:)

    Jinak, co se týče pickles, krátkodobě kvašené zeleninky, tak tam se (ideálně) doporučuje neměnná teplota okolo 20 C... Pokud se děla plíseň, je potřeba sbírat tu pěnu, která se v průběhu kvasu vytváří, jak už tu říká Darjeel.

    Pickles dělám klasickou trojkombinaci - zelí + mrkev + cibule (aktuálně vše krom zelí domácí v bio kvalitě od taťky ze zahrady)...na kg zeleniny, cca čaj. lžička sole, kvalitně promačkat a nechat deset minut odležet, ať to pustí šťávu. Někdy přidám ještě kmín, atd... Výtečný je i zázvor či křen.

    Další variantou (která se dá dělat úplně všude - vzpomínám, jak jsem před rokem na dlouhodobé služební cestě kvasil na hotelovém pokoji ředkvičky a daikon) kvašení je vodní pickles... Buď převařená voda se solí a nebo převařená voda s umeoctem (je chutnější, avšak dražší)...zde dávám sole více, tak polévkovou lžicu na litr vody, cca. Kvasit se dá všechno, výborný starér kvašení je cibule... Aktuálně mám vykvašený domácí daikon s cibulí, pochoutka. A nevadí ani to, že když se otevře sklenice, je to jako by si někdo uprdnul...:))...do práce se to dá zamaskovat např. tím, že se to promíchá s troškou tofunézy, atp.

    Sranda je, že těch směrů, které říkají, že jen ten jeden je ten jediný pravý a správný, je tolik, že člověk pak neví, jakým směrem se tedy vydat? Vždycky se vyplatí poslouchat své srdce a pozorovat své tělo. To, co nevyhovuje jednomu, je ideální pro druhého...

    Z osobní zkušenosti, jako protiklad k někdy až úzkostnému sledování toho, co jíme, doporučuju nejíst nic - jen pít vodu...postít se.
    Je škoda, že společnost má k této pradávné očistné technice takové předsudky, je to krásný zážitek.


    A jak jste na tom s bílým cukrem? Kdo tu není závislý na této droze???
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: karen prej rada ochutna dalsi davku ,DD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    plíseň se občas může objevit, to chce trochu hlídat a kdyžtak oddělávat tu pěnu, co se tam tvoří. Chladné místo není podmínkou, v Brně v mb restauraci je pickles normálně v kuchyni v poličce a vždy je moc dobré :)
    jj, Darjeel má normálně v rohu v kuchyni na zemi malou kameninovou nádobu co dostal od Karen :P a sám je zvědavý, jak to pickles bude chutnat a vypadat, až zítra odpoledne dorazí z práce domů :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VAACLAV: chytlo plisen? to tam asi musela bejt nak zanesena nebo nejaka ta zelenina uz chycena, nedovedu si predstavit, ze by to v chladu vzniklo... kvuli materialu nadoby;) tuhle Darjeel to ma v kuchyni na zemi a posledni zelny pickles bylo vynikajici, jemny)

    jj, to je spis na salatky a rychly kvaseniny) i tak bych uprednostnila sklo/kameninu/porcelan + "tezitko")
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    KAREN: jasně, zelňák jest nejlepší léty osvědčenej model. Ale když jsem ho měl doma (komora, nejchladnější místo co mám), chytlo mi to plíseň:(

    navíc zelňák je dobrej na ty dlouhodobějc kvašený věci, ten kontejner co jsem psal je dobrej na ty půl až třídenní věci..a značka ideál je imo mít oboje.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: jj, tak makrobiotik je spousta druhů :o) někdo je v tom velmi striktiní a přísný, někdo zase to bere v pohodě nebo i (podobně jak to mám teďka poslední dobou já) třeba mb kombinuje s jinými stravovacími návyky... On ten léčebný efekt ustoupí do pozadí, nicméně radost z pestrého jídla zůstává.
    Pickles si vyrábím doma, jj :) Mám takovou kameninovou nádobu a v ní to dělám, zrovna mi jedna várka dojíždí, o víkendu bude k zakousnutí :o)
    Dají se dělat ze všeho možného (pro mě nej expert na pickles je VODA ,) a různě dlouho, podle toho pak chutnají a mají jiný efekt.
    Některé potraviny jsou opravdu drahé, ale zase jak píšeš vydrží dlouho k používání. S celými zrny je to různé, existuje spousta zdrojů, od klasický zdravovýživových obchodů po lokální zemědelce... jinak já obilíčko vařívám zpravidla v tlakovém hrnci s kouskem kombu řasy a trochou soli. Dá se vařit i v normálním hrnci, ale trvá to déle a třeba rýže mi tak nechutná. Ale třeba jáhly v tlakáči samozřejmě nevařím :o)
    Btw. jang a jin ne jing :o)
    S tím zjišťováním, hm, to chce zkusit vařit mb a pozorovat se, co to s člověkem dělá a tak nějak postupně na ten jin a jang příjde :)
    VAACLAV: tjo, coby ne, nicméně já si vystačím s klasickou kameninovou nádobou a klidně dělám pickles i do zavařovaček a zatěžuji vodou naplněnou láhev od umeoctu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VAACLAV: mne prijde zajimavejsi klasickej zelnak teda) nebo sklenice + zavazi;)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    SELLIGAN: jo, pickles si dělám doma, tak jednou do tejdne..vřele doporučuju http://www.ebay.co.uk/itm/Japanese-Tsukemono-Maker-2L-Pickles-Press-Container-NEW-/250863675347?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a68a3e7d3 , výbornej produkt, i s poštou z japanu vyšel asi na šest stovek, balík tady byl za překvapivých pět dní! Koupíš něco podobnýho i tady, ale dráž (podstatně) nebo ta přítlačná deska není na závit, ale jen na pružinu (nevěřím tomu, závit je závit). Nebo ještě existuje varianta http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=931 , přečti si i tu diskusi pod tim.

    Snad ti to pomůže..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: to rozhodne ne) ale kdo rika, ze makrobiotika je jedina ta spravna;) podle me je dobry jist, o co si telo rekne, a hlavne bez vycitek;) treba casem zjistis, ze ty mlecny vyrobky nejsou pro tebe az tak dobry, treba ti ale budou vyhovovat... nicmene "bicovat se" za to, ze jsi snedla neco "nepovolenyho", je podle me horsi nez samotna konzumace dany potraviny. snad to dava smysl))) prinosna mi prijde cesta zjistovani a zkouseni, co ti dela dobre, a co (uz) ne, a uprava stravy v souladu s tim)
    jak pise Yeeťa, clovek si to v praxi ozkousi, zjisti, co z tech principu mu facha a ktery stoji za to si "stoprocentne" udrzovat a ktery si treba nejakym zpusobem modifikuje, a pak se to vzije do nejakyho - doufejme - spokojenyho fungovani)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    KAREN: dekuju, no ja myslela, ze makrobiotika a mlecne vyrobky se moc ne-e...

    precetla jsem hodne clanku a tak a tam vsude se mluvi o jangovych upravach a prilis jingovych surovinach...jak zjsitim jestli jsem momentalne jang nebo jing? co mam vyrovnavat?

    moc dekuju vsem za trpelivost :)
    jdu shanet nejake dobre knizky, at vim vic
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: proc "tvaroh :(" - chutnal ti, ne?)

    pickles jdou vyrobit podle me kdekoli, kdyz je chut a vule)
    a jinak zkus nejakyty makrobio kucharky a knihy, vsechno se tam dozvis;) viz napr. odpovedi na [ ZIKE @ Makrobiotika - neprožívám, zajímám se ] (hint: napr. Schwepz hazel linky na knizky ke stazeni zdarma)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    YEETKA: jo tak to mam podobne, ja mam hodne prekyseleny zaludek a snazim se to vyrovnavat treba cervenou cockou, pohankou, pak ale bohuzel dochazi k nadymani :) takze neco je spatne..
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    delate si vlastni pickles? jde to i v panelaku?
    kde shanite cela zrna obili na vareni?
    nebo jak upravujete vetsinou obili?

    diky za rady

    mam dnes za sebou nakup ras a misa a jinych veci...700 jen tak plesklo. Holt neni to levna zalezitost :) ale myslim, ze se to casem podda, navic nektere suroviny vydrzi dlouho
    chci se do toho nejak vic pustit a ne jen obcas. Ano, treba vcera jsem mela tvaroh :(

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam