• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: jasne, dik)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jj, bez zahuštění, ale dá se použít agar..
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: ok ok, dik) - a bez zahusteni? jinak pocitam spis s vetsim poctem malejch sklenicek, snad to tak vyjde)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no obořanky hrušky jenom rozvařily, nasázely do sklenic a zavařily.. jakmile je ale otevřeš jedou, takže je třeba je sníst..
    KAREN
    KAREN --- ---
    delate nekdo hruskovy povidla nebo nakej rozvar? na dvore je pod stromem hromada hrusek)

    tady to nechavaj odparovat 13 (svestky), resp. 6-8 hodin. asi je to takovy poctivy, ale prijde mi to jaksi ekologicky/ekonomicky narocny;) zkousel jste to nekdo?
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Pěkná úrodička!:)
    na povrchu zeleniny, ovoce tohu bude asi hodně, co oko nevidí a s čím mozek nepočítá. hlavně, když je nejíš přímo utržené, ale někde je uskladňuješ. podle mě je to přirozený stav. rozklad, který nastoupí v momentě, kdy něco odřízneš od života. cibule a česnek jsou přírodní antibiotika, takže mi příjde celkem logické, že je Ferda chválí:) pít ráno prvně teplou vodou mi doporučila i akupunkturistka, v číně tím začínají den všichni, aktivujou tak čchi žaludku, už si bez toho ráno nedovedu představit...
    DAWYT: nejlépe konzumovat všechno čerstvé, ale když to nejde, tak se aspoň těch potvůrek nebát:)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    VODA: plati to i s porkem nebo vseobecne s veskerou zeleninou?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: ....to jsem slyšel z více stran.
    A páter Fra Ferda varoval v souvislosti s (nejen) cibulí před plísněmi, které oko nevidí, ale dělají (často plíživě a dlouhodobě) bordel v trávícím ústrojí.
    Paradoxně ale čerstvou cibuli a česnek doporučuje :)

    ("(...) Zmiňoval i syrovou cibuli a česnek, i potřebu mít tělo v rovnováze a bránit se zbytečným nákazám, například požíváním špatné stravy. Podle něj by měl prý každý začínat svůj den pozřením teplého nápoje, rozhodně ne studenou vodou. Varoval před plísněmi a uváděl mnoho zdrojů, které mohly být jejich původem. Plísně se vyskytují všude. Požíváme je i s léky a jejich záludnost je v tom, že prý na ně téměř nic nezabírá. Tedy, prý až na očistu dubovou kůrou.")

    Apropos:

    Letošní sklizeň hokaido se vyvedla, ...děkuji všem brněnským přátelům za semínka, jež ji umožnili. Plody jsou již ve slepě, ochutnávky budou :o)

    ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
    http://imageshack.us/photo/my-images/171/img2745g.jpg/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    VODA
    VODA --- ---
    BROZKEFF: HA!!

    Cibule se musí užívat vždy jen čerstvá!! I pouze rozkrojená je po 24 hodinách
    již toxická!!

    jiří Janča, Co nám chybí
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: jéé, tak byla letos na retreatu, žejo? :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AYUNTAMIENTO: Máš štěstí, podařilo se mi to náhodným googlením najít:
    Keith Michell's Practically Macrobiotic Cookbook

    Na bookdepository.com (.co.uk), abebooks.com nebo i amazonu (second-hand) se i s poštovným dá sehnat za cca 250 korun.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jj, pravda, tohle mě taky zarazilo.. nicméně chápu, že už je to starý pán..
    zaujala mě hlavně ta část o parazitech..
    jinak souhlasím se zuzkaou v tom, že cukrovka vzniká nadměrným příjmem jednoduchých sacharidů, ale taky je nutno zohlednit fakt, že se nedá nic globalizovat.. takže teorie o tom, že by mohla pocházet od parazita, minimálně stojí za zamyšlení:)
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    BROZKEFF: z jaký knihy jsou ty tvé obrázky jin a jangu? jak je máš na ftp?
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: k tomu cukru jsem se ptala id Zuzkaou, pise:

    mno - celej organismus jede na glukózu (občas fruktozu). Otázkou je, z čeho si ji naštípá (z jakékoliv škroboviny - od krystalického hroznového cukru, po ketonické reakce v bílkovinách.)

    Tuším že vysoký příjem jednoduchých sacharidů dost úzce souvisí s cukrovkou 2. typu je poměrně spolehlivě dokázáno.

    Takže jeho adorace přislazování mi přijde stejně mimo, jako cukrofobie.
    ...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    KAREN: od 7 stranky píše o té cole a cukru, jak je to super, je to doktor, tak ted nevim a takhle to je pořád :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: to je frajer)) ten cukr a coca cola me teda ale mate... .)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    DARJEEL: Ale preci jen bych se rad dostal do nemenneho stavu :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: to není jen dnes, to je obecná psychická vlastnost nejen lidí, snaha zabránit změně, změna s sebou nese rizika :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tak tohle vřele doporučuju pročíst..
    http://www.relaxxx.cz/soubor/trochu.o.strave.a.jinem.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam