• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: dobry je treba i udelat smes a naplnit tim dyni (pokud zbyla) nebo nejakou cuketu a zapect... nebo jsme uvazovali o necem jako pizza.)) pokud ti zbyde uvarena cizrna, super jsou pomazanky typu hummus. no a dalsi kapitolka je falafel nebo karbenatky tohoto typu, to je moc dobra vec.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: Jasný pardále, semena dodám, hned jak se zase potkáme ,)

    Ok, tak podobně vařím často - cibule, kořenová zel., tofu, dýně ap. a vše na kostičky do VOKu a pak k tomu přílohy...zkusím asi experiment s tím osmahlým zázvorem, to jsem ještě neměl :) Díky za tipy!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    semena beru, letos se budou hodit! :)

    Cizrnu jsme měli včera a předevčírem, byla výtečná.
    Dá se dělat na cibulovo-mrkvovém základě, i dýně hokkaido se tam dá přidat. Janička to tuším dělala vic "indický-kořeněný", než makrobio a přidala tam sušená rajčata. Jinak já třeba mám hodně rád základ: trochu červené papriky nakrájené na kousky, cibule+mrkev, osmahnout na pánvičce, kmín+tymián (možno nahradit jiným zeleným býlím dle chuti a preferencí) zlehka dusit a na závěr vmíchat uvařenou cizrnu... trochu umeoctu a sojovky, případně je-li více vody tak zahustit a na závěr se dá přidat smetana... Dá se podávat s rýží, dobré je to i s jáhlovým knedlíčkem, ale tam už docela převažuje yang, takže je to pak dobré vyvážit větší porcí zeleniny nebo pickles nebo mít hodně yinovou polívku :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Poslední dýně HOKAIDO z letošní povedené sklizně (asi 90ks) šli dnes ze spíže na světlo boží.
    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417621_2610243907315_1591500521_31878951_1444621389_n.jpg

    Mám radost, že jsem si potvrdil domněnku, že v suchu a chladu vydrží pevné a dobré až do března (tedy 5 měsíců od sklizně). Obřadně jsem rozkrojil a pak už šli do hrnce. Večer bude báječná krémová polévka :)

    Pokud by měl někdo zájem o semena, dodám, mám jich dost!!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Máte někdo tip na dobré jídlo s cizrnou?

    Ještě jsem to nikdy nejedl, ani nepřipravoval.
    Je mi jasný, že to mohu vrazit do papiňáku a pak udělat tyčákem kaši, ale třeba se dá dělat i něco zajímavějšího :)
    Nějaké zapékání apod.? Někdo nějaké oblíbený recept?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ke kvašení zeleniny je samostatná kapitola v knize Dagmar Lužná: Nemoc není nepřítel.

    - Z léčebného hlediska se rozlišuje několik druhů kvašení v závislosti na délce kvašení. Údajně to mám mít trochu odlišný efekt na tělo, nemám vyzkoušeno, pickles jím kvašené krátko- i dlouhodobě.

    Kvasit se dá nechat v podstatě jakákoliv zelenina, z obchodu známe jednodruhové zelíčko a občas řepu, sunfood standard je zelí, mrkev, cibule, které je yin-yang vyvážené a hodí se v podstatě k jakémukoliv pokrmu, i třeba jen tak na kváskový chleb jako rychlou svačinku.

    Kvašení se děje samo, není potřeba speciální péče, prostě jen využíváme přirozených koloběhů přírody a necháváme se jimi vést. Pár "receptů" už tu bylo uvedeno, tak přidám trochu svého, myslím, že se to celkem doplňuje. Doma kvasíme v zavařovačkách a nebo potom ve speciální kameninové nádobě, nicméně klasické omniovky jsou více než dostatečné :)

    Zeleninu nastrouhám do velkého hrnce, pořádně prosolím (lžička soli na kilogram hmotnosti), pořádně promíchám a promačkám a vůbec se tak s tou zeleninou polaskám až začne sama pouštět šťávu. Potom začínám tlačit do nádob, vždy dám vrstvu, zatlačím, další vrstu zatlačím. Na závěr si vezmu velký zelný list, který jsem si dal bokem, vložím je na ústí nádoby a protlačím přes něj naplněnou láhev s vodou, která funguje jako závažíčko (do omniovek používám 1 litrové láhve od tamari). Dám někam odstát, průběžně kontroluji jestli mi to neplesnivý (to je jediný průšvih, který se může stát, to když dovnitř vnikne moc vzduchu) a zároveň vím, že to může dýchat ven. Po 3 dnech se dá už jíst (respektive dá se jíst i dřív, ale je to ještě tvrdé), po týdnu je bezvadné, nicméně se dá nechat kvasit až 6 měsíců!!! Tam je potom větší nárok na údržbu a hlídání. Kvasný proces zastavuji tím, že oddělám závažíčko a list, zašroubuji víčkem a vložím nádobku do lednice.
    Doporučená dávka je polévková lžíce pickles na den, větší množství jedno- vícerázově nevadí, ale dlouhodobě velké proce pickles nejsou dobré pro kosti.
    Pickles se dá samozřejmě i vařit ala segedínek, invenci se meze nekladou!
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN: kvasit to nechávám v pokojové teplotě 4-7 dní, zatížené lahví, kterou jsem tlačila a pak to zavřu a dám do lednice, kde se proces zastaví. Zplesnivělo mi to snad jednou a to bylo moc teplo, voda se rychle odpařila a povrch byl lehce chycenej, ale na kompost to jelo celý. Vodou to taky nezalívám, pustí to vlastní štávy dost! Musíš tlačit:)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SELLIGAN: No ja to vodou moc nezalivam, jen tou trosickou, co jsem v ni rozmichala tu sul a pak uz ti tam vznikne ta "stava", co ji pusti zelenina tim mackanim. Jinak ano, tak jak to rikas-otevrene venku, zavrene uvnitr.. a nevim, vysvetluju si to laicky tak, ze tim ponechanim venku se ten kvasny proces nastartuje a v lednicce to pak pomalu dochazi.. Tim upechovavanim to vetras.. ;) I kdyz treba by to vyslo lip a rychleji otevrene i v lednicce, to jsem nezkousela.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    PAULINA: jen pro ujisteni.. - když napěchuju zeleninu a zaleju vodou tak nechám stát nezavrene v pokoji, az pak to zavru do lednice. jak to stihne kvasit bez vzduchu?to jen za ten 1 den?


    VODA: a ty to delas teda JEN v pokojove teplote, nedavas do lednice? zavrene nebo otevrene? - uz vidim jak mi to zplesnivi :)
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN:Kvasit se dá kde co - brokolice, květák, zelí, celer, řepa. Moje nejoblíbenější je brokolice, mrkev, strouhanej zázvor (naučil mě id vrindavan:) Za 5 dní je to v pokojové teplotě hotový, i když máš kusy vetší. U brokolice a květáku nechávám celý růžičky, ale zase se víc nadřeš s tlačením.
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    SELLIGAN: nebo si můžeš pořídit http://www.ebay.com/itm/3Liter-Japanese-Tsukemono-Maker-Pickles-Press-Container-Brand-NEW-/260963835250?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc2a81d72#ht_1699wt_954 , mám menší velikost a výbornej produkt! ale je pravda že zavařovačka vyjde laciněji:)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SELLIGAN: no ono na tu sedmicku jsme dva, pri 2-3 jidlech s pickles denne se mi zatim nestalo, aby do sesteho dne neco zbylo. :)
    Jo, jeste jedna vec-jak to bude postupne kvasit, tak to ma tendenci vyplavavat navrch, takze kdyz si vzpomenes, vyndej z lednicky a pesti umackni zase ke dnu.. Jednou denne bohate staci. Zeli jsem davala cinske, ponevadz je mekci, hadam, ze z normalniho by to asi chtelo nejaky ten den navic nebo mimoradne tenoulince pokrajet.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    PAULINA: takze je to urcene spise pro rychlou spotrebu - udelas a do 5ti dnu snis? :) nebo jak dlouho to asi vydrzi v lednici?
    jinak dekuju za skvely postup, uz si pisu a jdu dnes koupit zeli
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SELLIGAN: ja jsem si ted nedavno v podstate zacala kvasit salatky uplne nahodou a nemuzu si to vynachvalit, domaci pickles jedna radost. A ted jak to delam: tri druhy zeleniny najemno do misy (napr. mrkev nastrouhat nahrubo, cin. zeli pokrajet na tenulinke nudlicky a porek na uzka kolecka), rozmicham trochu morske soli v teple ci vlazne vode, zaliju tim zeleninu a hnacam a mackam az je mekci a pusti vodu. Pak to narvu do sedmicky (doslova, poradne upechovat, voda je nad tou zeleninou) a necham to den odstat pri pokojove teplote. Pak to znova umacknu, zasroubuju vicko a dam do lednicky - treti den od vyroby uz je to decentne nakvaseno, paty den vylozena mnamka. Smrad zadny, naroky na misto minimalni. Jak mam dobrano do pulky, vyrabim dalsi. Ted jsem zkusila pouzit lak z predchoziho, tak uvidime, jak to dopadne, myslim, ze dobre. :) Libi se mi na tom, ze muzu casto stridat, vlastne dle chuti. Jo, a zrovna ta uvedena kombinace pripomina dobrusske pickles od Sunfoodu.
    Hodne zdaru!
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    chtela bych se zeptat ohledne kvaseni. Premyslim ze si zacnu zeleninu kvasit doma. Jaky je ten kvasny proces? jakou to vyzaduje teplotu? nesmrdi to pak? ja bydlim v panelaku, nemam ani zadnou spajzku...tak nevim jestli se do toho poustet. Diky za info
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: to je ona.:)
    VODA
    VODA --- ---
    VRINDAVAN: Já mám doma tuhle a přijde mi dobrá, jsou tam ty nejznámější kytky a nápaditý recepty.
    Jedlé rostliny z přírody - Lánská, Dagmar; Žilák, Pavel - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/jedle-rostliny-z-prirody
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: něco podobného myslím vydal kosmas 2004 plané rostliny k jídlu a ještě je jedna kniha na trhu stejného žánru ale ted si nevzpomenu jak se jmenuje.
    VODA
    VODA --- ---
    Povedená kuchařka z 60ti druhů u nás divoce rostoucích rostlin. Obsahuje fotky kytek, informace o zásadách sběru, obsahových látkách, historickém využívání a recepty.

    uvod[Divoká kuchařka]
    uvod[Divoká kuchařka]
    http://fenix.savana.cz/doku.php
    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: jj, tak nejak jsem si to taky predstavovala.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam