• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: hm, hm, tak struhadlo mě ještě nenapadlo, ale myslím, že by to byla práce za trest...
    taky mlýnek na maso nemám, ale hodlám udělat výpravu po zlevněnkách, kde se takové věci dají koupit nové a levné, páč teda použitý masový mlýnek asi není úplně košer..
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: mlynek zel bohu nemame, zadnej. nebo kdyz bude dost rozvarena, tak stouchadlem treba?? i kdyz to se asi nepodari tak dobre...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ona nepustí tolik vody, jako když se mixuje..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    proč?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL: no zrovna čočku se na karboše vyplatí umlet na mlýnku na maso...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: skvělý, jsme přemýšlela právě, jak top budu upěchovávat do sedmičky přes to hrdlo :) takže hrnec taky dobrej...
    tak o víkendu se na to vrhnu a poreferuju. Mám zelí, cínské zelí, řepu, mrkev a možná přihodím i zázvor a pórek
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: .)) nam se docela osvedcilo, kdyz vezmem nejakou lusteninovo-zeleninovou smes od vcerejska, pripadne jeste se zbytkem ryze nebo jinym obilim, a vsechno to pekne pomixovat - jak je to rozlezely a chutove uz "predreseny", bejvaj to fakt moc dobry veci.)) me v tomhle bavi improvizovat) (dost chutna je taky tusim klasicka cocka se zeleninkou a zampionem, houby jsou do toho vubec dobry)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KAREN: jednou mi vznikla i nejaka hodne dobra kombinace, zapsal jsem si ze to bylo: vlocky cervena cocka brokolice petrzel mrkev cibule majoranka koriandr sojvka umeocet nori vlocky
    :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jj, vlocky tam sypu taky, tak nejak projistotu)) mne fakt vznikaly kdejaky kase, ktery se rozpadaly, tak jsem to pojistovala mnoha zpusoby)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: vidíš to, ovesný vločky jsou taky dobrý hustidlo, podobně jako mouka a hraška...
    ale jo, jdou, ale mně to vždycky výjde matroš tak ideálně na sekanou, tak k tomu přidám strouhanej kyselej okurek, zbytky chleba apod. a narvu to jelení hřbetu ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: karbanatky s cockou jdou dobre treba z cerveny cocky a ovesnejch vlocek
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: každá luštěnina má taky svoji pojivost a "tekutost", třeba z čočky se mi většinou podaří jen sekaná, je to takové tekuté když jí rozmixuju (možná něco dělám blbě, kdyžtak budu rád za zkušenosti jiných), z fazolí a hrachu se nám karbenátky celkem daří.
    Nejsem si zcela jist čím to je, Karen se to zezačátku tak trochu rozpadalo, ale asi to chce do oka dostat nějaký poměry, nebo to jak je to tuhý/tekutý.
    Většinou rozmixuju luštěninový materiál s trochou sojovky a umeoctu a pak přidávám mouku/hrašku, až z toho dostanu takové pěkné hňácací těstíčko. Docela chutné je ještě potom vymodelovaný karbenátek oválet v samotné hrašce nebo mouce, aby se udělala "kůrčička", ale to asi většina mamin od plotny moc dobře zná :)
    Nám více vyhovují karbenátky pečené v troubě na plechu, ale když pro ušetření času, respektive třeba v zimě kdy to jde v pohodě, se dají smažit na oleji, nicméně je potom třeba to adekvátně vyvážit (čerstvá zelenina apod.), smažené je holt smažené.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: hraška je výborné pojivo, ale když si vychytáš poměry, tak i pšeničná mouka... když si nejsi jist, tak to vajíčko taky dobře pojí, ale to už je za hranicemi makrobiotiky :) ...nicméně ne zdravé výživy, že :)

    karbanátky děláme v podstatě dvoje, buď s luštěninovým základem nebo s obilným základem a podle toho tvoří buď hlavní bílkovinný zdroj nebo je to jako příloha. Díky karbanátkům a knedlíčkům se pak dá vytvořit dlouhodobější strategie pestré stravy, respektive pestrosti zpracování surovin (kromě pestrostí použitých surovin), např.:
    1. den - Jáhlová kaše s robi
    2. den - jáhlový knedlíček s fazolovou směsí (z jáhel co zbyly z prvního dne se udělá knedlík)
    3. den - fazolové karbenátky s rýží (tam to chce ještě nějakou omáčku na vyvážení; z fazolí co zbyly ze 2.dne se udělají karbenátky
    4. den - rýžové noky s tofu a zeleninovou směsí

    atd. atd. prostě se dají takhle točit suroviny a ušetří Ti to spousta času (vaříš luštěniny a obiloviny jednou na více jídel) a navíc se vytváří potenciál pro náročné téma: "makrobiotika na cestách", protože karbenátky, knedlíčky, nočky, čočkové sekané apod. se dají dobře vozit, vydrží docela dlouho a tak se člověk nemusí o zdravé jídlo ochudit ani když cestuje a okolní gastronomické možnosti mu neumožňují si optimálně navařit...
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: hmm treba s tim falafelem je to slozitejsi, kdyz se dela doma, dost lidem se to rozpada - idealne radsi fritovat nez smazit v nizsi vrstve oleje, aby se to nerozpadalo, nebo je pak moznost hodit placicky na plech. da se tam hodit treba hraska, ale jinak se tam snad zadny specialni pojivo nedava (chce to vetsinou lehce zahustit moukou) - dneska bych tam klidne dala vejce (mame tu ted proteinovej drive-in ,D), ale to je tady lehce OT.))) jo, taky idealne nechat v chladu odlezet, at se ti to lip spoji;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: no vida...karbenátky...to zní hodně dobře...směs do placiček a šup s tím na olej :) To určitě vyzkouším. Jaké je ideální pojivo? Dáváš tam vajíčko? Nebo stačí cizrnu rozvařit, pomixovat...a pak se tam dá dát i na jemno zeleninka ap.?
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: dobry je treba i udelat smes a naplnit tim dyni (pokud zbyla) nebo nejakou cuketu a zapect... nebo jsme uvazovali o necem jako pizza.)) pokud ti zbyde uvarena cizrna, super jsou pomazanky typu hummus. no a dalsi kapitolka je falafel nebo karbenatky tohoto typu, to je moc dobra vec.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: Jasný pardále, semena dodám, hned jak se zase potkáme ,)

    Ok, tak podobně vařím často - cibule, kořenová zel., tofu, dýně ap. a vše na kostičky do VOKu a pak k tomu přílohy...zkusím asi experiment s tím osmahlým zázvorem, to jsem ještě neměl :) Díky za tipy!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    semena beru, letos se budou hodit! :)

    Cizrnu jsme měli včera a předevčírem, byla výtečná.
    Dá se dělat na cibulovo-mrkvovém základě, i dýně hokkaido se tam dá přidat. Janička to tuším dělala vic "indický-kořeněný", než makrobio a přidala tam sušená rajčata. Jinak já třeba mám hodně rád základ: trochu červené papriky nakrájené na kousky, cibule+mrkev, osmahnout na pánvičce, kmín+tymián (možno nahradit jiným zeleným býlím dle chuti a preferencí) zlehka dusit a na závěr vmíchat uvařenou cizrnu... trochu umeoctu a sojovky, případně je-li více vody tak zahustit a na závěr se dá přidat smetana... Dá se podávat s rýží, dobré je to i s jáhlovým knedlíčkem, ale tam už docela převažuje yang, takže je to pak dobré vyvážit větší porcí zeleniny nebo pickles nebo mít hodně yinovou polívku :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Poslední dýně HOKAIDO z letošní povedené sklizně (asi 90ks) šli dnes ze spíže na světlo boží.
    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417621_2610243907315_1591500521_31878951_1444621389_n.jpg

    Mám radost, že jsem si potvrdil domněnku, že v suchu a chladu vydrží pevné a dobré až do března (tedy 5 měsíců od sklizně). Obřadně jsem rozkrojil a pak už šli do hrnce. Večer bude báječná krémová polévka :)

    Pokud by měl někdo zájem o semena, dodám, mám jich dost!!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Máte někdo tip na dobré jídlo s cizrnou?

    Ještě jsem to nikdy nejedl, ani nepřipravoval.
    Je mi jasný, že to mohu vrazit do papiňáku a pak udělat tyčákem kaši, ale třeba se dá dělat i něco zajímavějšího :)
    Nějaké zapékání apod.? Někdo nějaké oblíbený recept?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam