• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KAREN: jednou mi vznikla i nejaka hodne dobra kombinace, zapsal jsem si ze to bylo: vlocky cervena cocka brokolice petrzel mrkev cibule majoranka koriandr sojvka umeocet nori vlocky
    :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jj, vlocky tam sypu taky, tak nejak projistotu)) mne fakt vznikaly kdejaky kase, ktery se rozpadaly, tak jsem to pojistovala mnoha zpusoby)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: vidíš to, ovesný vločky jsou taky dobrý hustidlo, podobně jako mouka a hraška...
    ale jo, jdou, ale mně to vždycky výjde matroš tak ideálně na sekanou, tak k tomu přidám strouhanej kyselej okurek, zbytky chleba apod. a narvu to jelení hřbetu ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: karbanatky s cockou jdou dobre treba z cerveny cocky a ovesnejch vlocek
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: každá luštěnina má taky svoji pojivost a "tekutost", třeba z čočky se mi většinou podaří jen sekaná, je to takové tekuté když jí rozmixuju (možná něco dělám blbě, kdyžtak budu rád za zkušenosti jiných), z fazolí a hrachu se nám karbenátky celkem daří.
    Nejsem si zcela jist čím to je, Karen se to zezačátku tak trochu rozpadalo, ale asi to chce do oka dostat nějaký poměry, nebo to jak je to tuhý/tekutý.
    Většinou rozmixuju luštěninový materiál s trochou sojovky a umeoctu a pak přidávám mouku/hrašku, až z toho dostanu takové pěkné hňácací těstíčko. Docela chutné je ještě potom vymodelovaný karbenátek oválet v samotné hrašce nebo mouce, aby se udělala "kůrčička", ale to asi většina mamin od plotny moc dobře zná :)
    Nám více vyhovují karbenátky pečené v troubě na plechu, ale když pro ušetření času, respektive třeba v zimě kdy to jde v pohodě, se dají smažit na oleji, nicméně je potom třeba to adekvátně vyvážit (čerstvá zelenina apod.), smažené je holt smažené.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: hraška je výborné pojivo, ale když si vychytáš poměry, tak i pšeničná mouka... když si nejsi jist, tak to vajíčko taky dobře pojí, ale to už je za hranicemi makrobiotiky :) ...nicméně ne zdravé výživy, že :)

karbanátky děláme v podstatě dvoje, buď s luštěninovým základem nebo s obilným základem a podle toho tvoří buď hlavní bílkovinný zdroj nebo je to jako příloha. Díky karbanátkům a knedlíčkům se pak dá vytvořit dlouhodobější strategie pestré stravy, respektive pestrosti zpracování surovin (kromě pestrostí použitých surovin), např.:
    1. den - Jáhlová kaše s robi
    2. den - jáhlový knedlíček s fazolovou směsí (z jáhel co zbyly z prvního dne se udělá knedlík)
    3. den - fazolové karbenátky s rýží (tam to chce ještě nějakou omáčku na vyvážení; z fazolí co zbyly ze 2.dne se udělají karbenátky
    4. den - rýžové noky s tofu a zeleninovou směsí

atd. atd. prostě se dají takhle točit suroviny a ušetří Ti to spousta času (vaříš luštěniny a obiloviny jednou na více jídel) a navíc se vytváří potenciál pro náročné téma: "makrobiotika na cestách", protože karbenátky, knedlíčky, nočky, čočkové sekané apod. se dají dobře vozit, vydrží docela dlouho a tak se člověk nemusí o zdravé jídlo ochudit ani když cestuje a okolní gastronomické možnosti mu neumožňují si optimálně navařit...
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: hmm treba s tim falafelem je to slozitejsi, kdyz se dela doma, dost lidem se to rozpada - idealne radsi fritovat nez smazit v nizsi vrstve oleje, aby se to nerozpadalo, nebo je pak moznost hodit placicky na plech. da se tam hodit treba hraska, ale jinak se tam snad zadny specialni pojivo nedava (chce to vetsinou lehce zahustit moukou) - dneska bych tam klidne dala vejce (mame tu ted proteinovej drive-in ,D), ale to je tady lehce OT.))) jo, taky idealne nechat v chladu odlezet, at se ti to lip spoji;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: no vida...karbenátky...to zní hodně dobře...směs do placiček a šup s tím na olej :) To určitě vyzkouším. Jaké je ideální pojivo? Dáváš tam vajíčko? Nebo stačí cizrnu rozvařit, pomixovat...a pak se tam dá dát i na jemno zeleninka ap.?
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: dobry je treba i udelat smes a naplnit tim dyni (pokud zbyla) nebo nejakou cuketu a zapect... nebo jsme uvazovali o necem jako pizza.)) pokud ti zbyde uvarena cizrna, super jsou pomazanky typu hummus. no a dalsi kapitolka je falafel nebo karbenatky tohoto typu, to je moc dobra vec.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: Jasný pardále, semena dodám, hned jak se zase potkáme ,)

Ok, tak podobně vařím často - cibule, kořenová zel., tofu, dýně ap. a vše na kostičky do VOKu a pak k tomu přílohy...zkusím asi experiment s tím osmahlým zázvorem, to jsem ještě neměl :) Díky za tipy!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    semena beru, letos se budou hodit! :)

Cizrnu jsme měli včera a předevčírem, byla výtečná.
    Dá se dělat na cibulovo-mrkvovém základě, i dýně hokkaido se tam dá přidat. Janička to tuším dělala vic "indický-kořeněný", než makrobio a přidala tam sušená rajčata. Jinak já třeba mám hodně rád základ: trochu červené papriky nakrájené na kousky, cibule+mrkev, osmahnout na pánvičce, kmín+tymián (možno nahradit jiným zeleným býlím dle chuti a preferencí) zlehka dusit a na závěr vmíchat uvařenou cizrnu... trochu umeoctu a sojovky, případně je-li více vody tak zahustit a na závěr se dá přidat smetana... Dá se podávat s rýží, dobré je to i s jáhlovým knedlíčkem, ale tam už docela převažuje yang, takže je to pak dobré vyvážit větší porcí zeleniny nebo pickles nebo mít hodně yinovou polívku :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Poslední dýně HOKAIDO z letošní povedené sklizně (asi 90ks) šli dnes ze spíže na světlo boží.
    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417621_2610243907315_1591500521_31878951_1444621389_n.jpg

Mám radost, že jsem si potvrdil domněnku, že v suchu a chladu vydrží pevné a dobré až do března (tedy 5 měsíců od sklizně). Obřadně jsem rozkrojil a pak už šli do hrnce. Večer bude báječná krémová polévka :)

Pokud by měl někdo zájem o semena, dodám, mám jich dost!!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Máte někdo tip na dobré jídlo s cizrnou?

Ještě jsem to nikdy nejedl, ani nepřipravoval.
    Je mi jasný, že to mohu vrazit do papiňáku a pak udělat tyčákem kaši, ale třeba se dá dělat i něco zajímavějšího :)
    Nějaké zapékání apod.? Někdo nějaké oblíbený recept?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ke kvašení zeleniny je samostatná kapitola v knize Dagmar Lužná: Nemoc není nepřítel.

- Z léčebného hlediska se rozlišuje několik druhů kvašení v závislosti na délce kvašení. Údajně to mám mít trochu odlišný efekt na tělo, nemám vyzkoušeno, pickles jím kvašené krátko- i dlouhodobě.

Kvasit se dá nechat v podstatě jakákoliv zelenina, z obchodu známe jednodruhové zelíčko a občas řepu, sunfood standard je zelí, mrkev, cibule, které je yin-yang vyvážené a hodí se v podstatě k jakémukoliv pokrmu, i třeba jen tak na kváskový chleb jako rychlou svačinku.

Kvašení se děje samo, není potřeba speciální péče, prostě jen využíváme přirozených koloběhů přírody a necháváme se jimi vést. Pár "receptů" už tu bylo uvedeno, tak přidám trochu svého, myslím, že se to celkem doplňuje. Doma kvasíme v zavařovačkách a nebo potom ve speciální kameninové nádobě, nicméně klasické omniovky jsou více než dostatečné :)

Zeleninu nastrouhám do velkého hrnce, pořádně prosolím (lžička soli na kilogram hmotnosti), pořádně promíchám a promačkám a vůbec se tak s tou zeleninou polaskám až začne sama pouštět šťávu. Potom začínám tlačit do nádob, vždy dám vrstvu, zatlačím, další vrstu zatlačím. Na závěr si vezmu velký zelný list, který jsem si dal bokem, vložím je na ústí nádoby a protlačím přes něj naplněnou láhev s vodou, která funguje jako závažíčko (do omniovek používám 1 litrové láhve od tamari). Dám někam odstát, průběžně kontroluji jestli mi to neplesnivý (to je jediný průšvih, který se může stát, to když dovnitř vnikne moc vzduchu) a zároveň vím, že to může dýchat ven. Po 3 dnech se dá už jíst (respektive dá se jíst i dřív, ale je to ještě tvrdé), po týdnu je bezvadné, nicméně se dá nechat kvasit až 6 měsíců!!! Tam je potom větší nárok na údržbu a hlídání. Kvasný proces zastavuji tím, že oddělám závažíčko a list, zašroubuji víčkem a vložím nádobku do lednice.
    Doporučená dávka je polévková lžíce pickles na den, větší množství jedno- vícerázově nevadí, ale dlouhodobě velké proce pickles nejsou dobré pro kosti.
    Pickles se dá samozřejmě i vařit ala segedínek, invenci se meze nekladou!
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN: kvasit to nechávám v pokojové teplotě 4-7 dní, zatížené lahví, kterou jsem tlačila a pak to zavřu a dám do lednice, kde se proces zastaví. Zplesnivělo mi to snad jednou a to bylo moc teplo, voda se rychle odpařila a povrch byl lehce chycenej, ale na kompost to jelo celý. Vodou to taky nezalívám, pustí to vlastní štávy dost! Musíš tlačit:)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SELLIGAN: No ja to vodou moc nezalivam, jen tou trosickou, co jsem v ni rozmichala tu sul a pak uz ti tam vznikne ta "stava", co ji pusti zelenina tim mackanim. Jinak ano, tak jak to rikas-otevrene venku, zavrene uvnitr.. a nevim, vysvetluju si to laicky tak, ze tim ponechanim venku se ten kvasny proces nastartuje a v lednicce to pak pomalu dochazi.. Tim upechovavanim to vetras.. ;) I kdyz treba by to vyslo lip a rychleji otevrene i v lednicce, to jsem nezkousela.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    PAULINA: jen pro ujisteni.. - když napěchuju zeleninu a zaleju vodou tak nechám stát nezavrene v pokoji, az pak to zavru do lednice. jak to stihne kvasit bez vzduchu?to jen za ten 1 den?

VODA: a ty to delas teda JEN v pokojove teplote, nedavas do lednice? zavrene nebo otevrene? - uz vidim jak mi to zplesnivi :)
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN:Kvasit se dá kde co - brokolice, květák, zelí, celer, řepa. Moje nejoblíbenější je brokolice, mrkev, strouhanej zázvor (naučil mě id vrindavan:) Za 5 dní je to v pokojové teplotě hotový, i když máš kusy vetší. U brokolice a květáku nechávám celý růžičky, ale zase se víc nadřeš s tlačením.
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    SELLIGAN: nebo si můžeš pořídit http://www.ebay.com/itm/3Liter-Japanese-Tsukemono-Maker-Pickles-Press-Container-Brand-NEW-/260963835250?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc2a81d72#ht_1699wt_954 , mám menší velikost a výbornej produkt! ale je pravda že zavařovačka vyjde laciněji:)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SELLIGAN: no ono na tu sedmicku jsme dva, pri 2-3 jidlech s pickles denne se mi zatim nestalo, aby do sesteho dne neco zbylo. :)
    Jo, jeste jedna vec-jak to bude postupne kvasit, tak to ma tendenci vyplavavat navrch, takze kdyz si vzpomenes, vyndej z lednicky a pesti umackni zase ke dnu.. Jednou denne bohate staci. Zeli jsem davala cinske, ponevadz je mekci, hadam, ze z normalniho by to asi chtelo nejaky ten den navic nebo mimoradne tenoulince pokrajet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam