SCHWEPZ: každá luštěnina má taky svoji pojivost a "tekutost", třeba z čočky se mi většinou podaří jen sekaná, je to takové tekuté když jí rozmixuju (možná něco dělám blbě, kdyžtak budu rád za zkušenosti jiných), z fazolí a hrachu se nám karbenátky celkem daří.
Nejsem si zcela jist čím to je, Karen se to zezačátku tak trochu rozpadalo, ale asi to chce do oka dostat nějaký poměry, nebo to jak je to tuhý/tekutý.
Většinou rozmixuju luštěninový materiál s trochou sojovky a umeoctu a pak přidávám mouku/hrašku, až z toho dostanu takové pěkné hňácací těstíčko. Docela chutné je ještě potom vymodelovaný karbenátek oválet v samotné hrašce nebo mouce, aby se udělala "kůrčička", ale to asi většina mamin od plotny moc dobře zná :)
Nám více vyhovují karbenátky pečené v troubě na plechu, ale když pro ušetření času, respektive třeba v zimě kdy to jde v pohodě, se dají smažit na oleji, nicméně je potom třeba to adekvátně vyvážit (čerstvá zelenina apod.), smažené je holt smažené.