• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: bezva! Zajdu se tam za 14 dní mrknout, budu mít cestu kolem :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Na Farmarskych trzich Jiriho z Podebrad meli minuly tyden v sobotu pultik makrobiotici (nekdo odsud?) a prodavali naparovany zitny chleba, tempeh, amasake a naprosto vynikajici pickles (zeli, mrkev, cibule, kvetak, morska sul). Pry tam ted budou byvat kazdou sobotu. Tak to jen tak, jsem si vzpomnela. :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: njn, ja se rozhodla zlikvidovat zeleninu v lednici a nejak jsem to predimenzovala :)

Zelny salat - den druhy - je v mistnosti s mikroventilaci, trosku teda kvasi a je citit, horni vrstva zeleniny trochu osycha podle me, ty zelne listy ji nezakryly uplne celou
    dnes budu plnit do sklenic
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: fér kombinace, podala by jsi pak report, jak se to vydařilo?
    ono méně je někdy více, obvykle se dává 1-3 max. 4 druhy zeleniny, když toho máme víc, tak rozdělíme do více skleniček a do každé dáme něco jiného.. leč proti gustu žádný dišputát... :o)
    IVQ
    IVQ --- ---
    SELLIGAN: moje oblibena kombinace je: cervena repa nakrouhat, trochu zazvoru, bila redkev na kolecka - krasne natahne barvu repy,) dneska jsme dojedli posledni sklenicku...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak jsem si hezky nakrouhala zeli, cinske zeli, cervene zeli, mrkev, porek, kapii. Prosoleno, prohneteno a uplacano do hrnce. Tak uvidim co to udela :)

jen jsem to predimensovala nejak, je toho docela hodne, ale ja se ted porad cpu zelim, tak to urcite snim :)
    SVA
    SVA --- ---
    oukám, že vlastně rýžoví kuličky s kari:)

no já teď zjara se nemohu dojíst kvašeného zelí, nějak moc teď nevyvařuji, jednoduše, dneska k obědu akorát kroupy, k tomu seitan a zelí za syrova, ňam:)
    SVA
    SVA --- ---
    SCHWEPZ: No můj oblíbený recept je namočit cizrnu tak 12 hodin, a pak ji smažit 15 minut na oleji (ale musí to plavat), až je cizrna křupavá je to hotové..
    výsledek vypadá takhle;
    ta příloha jsou jáhlové kuličky

YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no myslím, že je tam vejce, ale to mě teďka s kojením moc nevzrušuje... jinak se s tím těstem dobře pracuje a nesmrdí tak, jako to klasické...
    SELLIGAN: na štrudly si teda většinou dělám těsto jenom z vody, mouky, oleje a soli.. taky se dá použít jako tekutina pivo, na slané záviny...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    YEETKA: no ja si delam strudly z jogurtoveho testa (ano neni to makrobio :) a tak by to asi slo..

DARJEEL: diky za tipy
    všem!
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: zkouselas nejaky bio listovy testo, jo? ale do toho cpou maslo (a vejce?), nebo ne?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SELLIGAN: ve zdravkách prodávají listové těsto, které je svým složením někde trochu jinde, než to klasické...
    když se rozválí, potře třeba nějakou pálivou směsí (ráda je dělám s pálivou-bazalko/chilli nátěrkou:)) a nastrouhaným tofu, nebo tavenýrem, zavine jako roláda a rozkrájí na jednotlivé "šneky" tak je to docela dobrota..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: mě hodně baví jáhlové kuličky s náplní i bez, různé ovocné řezy (když se z nich pak udělají jednohubky, respektive se pokrájí na malé kousky nebo adaptovat něco z vánočního cukroví, samozřejmě makrobiotického :o)
    -- to je ale vše sladké, pokud bys chtěla slané, tak s tím nemám moc zkušenost, respektive jsem to nikdy mic nedělal... možná třeba na olejíčku zapečená zelenina (mrkev, petržel, dýně, cibule) a to potom nějak napíchat na špejle, to by mohlo být dobré :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: ahaa)
    jde to susit i na plechu) nebo pak ruzny pomazanky ci dipy, salatek, nejakou zapecenost apod.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    KAREN: ja prave nemam televizi :) ale budu mit pujcenou promitacku a budem promitat pro kamarady

zeleninove chipsy jsem delala akorat v oleji - petrzelove, susicku nemam :(
    ale dik za tipy, zkusim orisky a udelam kulicky ze suseneho ovoce
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: ruzny zeleninovy "chipsy" (zn.: susicka ideal!), smesi orisku a seminek (treba je i prohrat s nejakou bylinkou narychlo nasucho na panvi), suseny ovoce, peceny müsli susenky a "cookies"vyhod televizi! ,D
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    nemáte někdy tip na malé zdravé mlsání k televizi?
    sladké i slané, nejlépe stravitelné běžnou návštěvou
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    jeeej už vidím jak se strouhám s každou tou čočkou :))

DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YEETKA: no vida, tak to je pro mě novinka :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: šťouchadlo, ne struhadlo .))
    hmm to by se mohlo podarit)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam