Náhodou mikrovlnka je fajn! spolehlivě vydezinfikuje např. plastové nádoby :-) Co se týká jejích škodlivých účinků na jídlo, těžko říct... četl jsem apokalyptické vize o tom, co všechno to má způsobovat, ale i vyvrácená testování těchto tvrzení (např. že ohřátá semena neklíčí - ve skutečnosti ano). Kamarádka dokonce četla o tom, že zelenina připravená v mikrovlnce má více vitamínů než uvařená ve vodě. Kdo ví... subjektivní pocitové zkušenosti jsou dost sporné...jednak tam bude mít obrovský vliv sugesce (řekl bych že srovnatelný s účinností placeba, čili okolo 37%) - čeho si tam bude člověk chtít hledat, toho si všimne. Další problém je, že pocity mohou být matoucí - třeba příjemné pocity energie, svěžesti, jasné mysli... dá se jim věřit? Je to důvod danou potravinu jíst? Pro někoho ano, ale na mě takhle působí i např. cukr. Jenže pak si někteří lidé přečtou, co všechno má způsobovat a začnou ho odmítat, zavítají do zdravé výživy a koupí si v podstatě skoro to samé. Znám makrobiotika, který mi líčil své příšerné pocity po tom, co musel vypít trochu nějakého džusu s cukrem, ale javorový sirup (z 96% cukr) konzumuje ve často ve velkém množství a žádné problémy s tím nemá (imho protože to neví...)
Cukrem myslím sacharózu