DIDGENAUT: Nic ve zlém - ale srovnávat mrkev (rostlinu - zeleninu) s krávou (živočichem - pokud se nepletu) mi připadá trochu nepatřičné.. Kojit velkou mrkev malé mrkvičky, nebo že by si mrkev dávala jogurty apod., to jsem opravdu ještě neviděl.. :-)
Nikdo Tě přeci nenutí mléko a výrobky z něho nekonzumovat; předložil jsem zde pouze vlastní zkušenost (záměrně jsem vypíchl
"dle mých zkušeností", "považuji to" apod.), tedy nevím kde se vzal Tvůj dojem generalizace. Informace jsou podložené jejich původem - odkazem na odbornou literaturu. Nevidím tedy důvod ke zbytečným výpadům - když mám pocit, že mi někdo nebo to co říká leze krkem, stojí za to si nejprve text pořádně přečíst, popřípadě si ohřát trochu jablečné šťávy - to hezky uvolňuje játra.. :-) O banánech či sóje nepadlo ani slovo..
Ke zmínce, že mléko je tu konzumováno x let jen zmíním, že v odlastech jako Čína a Japonsko, kde se donedávna mléko a jeho produkty nekonzumovaly vůbec, byla řada nejrůznějších typů onemocnění a druhů rakovin, po celé věky, neznámým pojmem. To že se v našich končinách mléko konzumovalo jsem nezpochybňoval, jen poukazuji, že dle mého názoru má všechno svoji "cenu"..
Chápu, že v dnešní době, s velmi často nevyváženou skladbou jídelníčku (a týká se to samozřejmě i bílkovin, o kterých píšeš) a s přihlédnutím na výrazně větší stres a tlak, který je na jedince vytvářený, je mléko a jeho produkty pro mnohé nejen zdrojem chybějících bílkovin, ale i jakýmsi "uvolňujícím" prostředkem. Ze stejného důvodu se domnívám, že je tak hojně používaný a vyhledávaný také cukr, slazené nápoje, alkohol atd., a považuji to spíše za zvyk, či lépe
návyk, což už se ale samozřejmě bílkovin netýká.
Obecně vzato, opět pouze dle mých zkušeností a dostupných informací, pracuje skutečnost, že ačkoliv mléko lze považovat za zdroj bílkovin, zároveň ale jeho nesnadné odbourání představuje druhotnou zátěž (výdej energie) pro tělo, tedy je myslím diskutabilní, jak veliký "zisk" to představuje, když vezmeme v potaz všechny aspekty.
Je to samozřejmě Tvoje, a každého svobodná volba - nikomu nic nevnucuji.
Mě osobně už samotné používání mléka (které je, jak jsem napsal, dle mého, pro mláďata) přijde jako zavádějící, tím spíše v končinách, kde máme k dispozici celou řadu alternativ, zejména v luštěninách, které tu mají také dlouholetou tradici.. Navíc, pokud bychom např. krávu nepřinutili silou, je jisté, že její tělo by mléko přestalo dávno produkovat, jakmile její mládě odrostlo. Uznávám, že to je již jiné téma, ale jelikož všechno se vším souvisí, nemohu to oddělit.
Pro zajímavost video, které jsem dal do diskuze o veganství, a které se mimo jiné i této problematiky týka:
Nejlepší řeč jakou kdy uslyšíte - Gary Yourofsky - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M&feature=fvwrel