• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DAWYT: zkus do googlu zadat "kvašák" ;)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    GHOSTDOGG: kde se dá koupit kvašák?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SELLIGAN: Kup raději kvasák, investice se jendoznačně vyplatí, jednak si nakvasíš co bude libo dle chuti a jednak můžeš s chutěmi experimentovat, koření a přísad je spousta. Navíc je s tím (extrémně) málo práce a pracují za tebe jiní a zdarma - bakterie.)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ITCHYHEAD: tyjo to zni dobre :)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    SELLIGAN: kamaradky , maminky si pochavluji tyden straveny u pani Chasakove. Je to odpocinek v beskydech, kde ti vera vari, a muzes s ni cele dny konzultovat. Zejmena se zameruje na MB u matek, tehotnych.
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: pisou to v tom clanku v dtestu (taky hodili jeste mensi digest na idnesu):

Ve významnějším množství přežily „přátelské“ bakterie pouze ve čtyřech z 12 kysaných výrobků. Nejvíc jich bylo v rakouském výrobku Lidl Chira Sauerkraut, kde byl jako konzervant použit sorban draselný E202. Stejně vysoký počet bakterií měl i výrobek bez konzervantů, balený v ochranné atmosféře oxidu uhličitého. Bylo to již zmíněné zelí ze Slovenska H+H, ve kterém ovšem laboratoř nenašla žádný vitamín C.

Na druhou stranu se oba výrobky vyznačovaly také největším množstvím nežádoucích divokých kvasinek, přičemž H+H jich měl o dva řády více než Lidl. O takové kvasinky v zelí nestojíme, svědčí totiž o nedokonalém kvasném procesu, kdy zelí nebylo dobře „ušlapáno“, nebo o znečištění vykvašeného výrobku při následné manipulaci, například při plnění. Bakterie mléčného kvašení se za nepřístupu vzduchu vypořádají s každou konkurencí z říše mikrobů a zničí je. Proto také správně ošetřené zelí dlouho vydrží.

ad E202: stupeň škodlivosti 3 - Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě, ...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    dekuji vsem za rady.
    kvasene zeli se mi parkrat povedlo, ted opet zplesnivelo..holt uz si musim koupit kvasak

KAREN: ktere prosim z lidlu? -
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: me potesilo, ze se i doporucuje saturejku primo vysazovat treba k fazolim .)
    MILLY
    MILLY --- ---
    VODA: Já jen tak pro jistotu... ;-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: v tomhle smeru je jeste zajimava prace, kterou linkoval u sebe v klubu Brozkeff: http://is.muni.cz/th/326403/lf_b/bakalarska_prace_mqstvghy.pdf

nejlip mi z toho vychazi delat si vlastni nebo si nekde sehnat zdroj kvasenyho domaciho zeli, pripadne pak to z Lidlu
    VODA
    VODA --- ---
    MILLY: tak řasy jsou jasný, bylinky ale taky pomůžou a navíc se k luštěninám svou chutí hodí, hlavně ta saturejka:)
    MILLY
    MILLY --- ---
    VODA: Pro zamezení nadýmání vařím luštěniny s řasami kombu a wakame. Funguje to mnohem líp, než když jsem za tím účelem dřív používala níže zmíněné byliny..

DARJEEL:
    SELLIGAN: Já si myslím, že Honza Jícha by nesouhlasil. .-) (že makrobiotika se s maminkovstvím nekamarádí) Doporučuju napsat jemu a jeho ženě (mají aktuálně 3 děti) o číslo časopisu Zrnění, které o tomto tématu pojednává. :-) Určitě mají nějaké takové na skladě.

Zrnění
    http://www.zrneni.cz/
    VODA
    VODA --- ---
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN: ale v protiplísňové dietě se doporučuje konzumovat zelí čerstvé i kvašené, pokud není doslazované - vyvarovat se hlavně cukru a bílé mouky a dalších překyselujících pokrmů a nápojů. A pokud jde o nadýmání, pak se dá k zelí a luštěninám přidat koření, proti nadýmání - saturejka, římský kmín, kopr, bobkový list, zázvor (s tím při kojení opatrně).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: njn, makrobiotika se moc s maminkovstvím v rané fázi nekamarádí... pokud chceš zůstat u mb strav i během kojení, tak doporučuju výrazně zvýšit příjem rybího masa (pstruh) a holt i soji a seitanu... ale třeba Ti to ještě upřesní nějaká kojící mamina ,)
    pokud budeš jíst víc ryb, tak nevadí absence listové zeleniny, která je u nemasové diety důležitá zejména kvůli železu a kys. listové. Obé v rybím mase je zastoupené...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    mam dotaz, vlastne dva. je tu prosim nejaka kojici matka makrobioticka? Jak resite lusteniny? a zeli?

a dotaz cislo dva - lecil jste se nekdo na candidu? pri ni jsou zakazany veskere fermentovane veci, opet zeli, sacharidy, slady...mam pocit, ze uz mi zbyva na jidlo tak akorat mrkev a pohanka
    MILLY
    MILLY --- ---
    ITCHYHEAD: Kolik stojí doprava z té sladovny Bruntál?? Nemůžu to tam nikde najít...

Nechtěl by se tu někdo teda složit na objednávku sladu?? :-D Já ho potřebuju...!!!!! :-D
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    par knih:
    Mayumis Kitchen, minimalne ale extremne chutne: http://www.amazon.com/...s-Kitchen-Macrobiotic-Cooking-Body/dp/B008H1GVNE/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1360745502&sr=1-6&keywords=Mayumi%27s+Kitchen

jedna se recepty z lodi ktera se nedavno potopila u sicilskych brehu, pouze anglicky: http://www.amazon.com/Greens-Grains-Deep-Blue-Sea/dp/0757002870/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1360745725&sr=1-3&keywords=greens+and+grains

Kushi, Michio, with Alex Jack. The Macrobiotic Path to Total Health - slovnik mezi nemocemi a jidlem, nevim jestli existuje cz preklad.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    YEETKA: tak to by mi take vadilo, temer dva roky od nich beru obili a v pohode.
    SUNRISE: Ottova teorie je, ze telo vyzivuje ledviny z obilovin (na zakladech jin/jang). pokud je obilovina uvarena s velkym mnozstvym vody, jeji struktura je vodnata a organ vyzivovany se stane mene pevne struktury tez. Kdyz budu varit obili ve "spravnem" pomeru, strkutra organu bude pevna
    KAREN: byl hodne citlivy na jin potraviny, casto chodil v noci na zachod
    MILLY
    MILLY --- ---
    NENUPHAR: Já mám doma tuhle knihu: http://www.kosmas.cz/knihy/109384/radost-z-jidla/ (jen prodlužuju doby vaření, než jak je doporučeno u některých základních věcí- obilí, rýži a luštěniny vařím v papiňáku hodinu místo těch 25 minut, nebo kolik tam píšou- bylo mi to tak doporučeno a jsem s tím spokojená)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam