• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN: ale v protiplísňové dietě se doporučuje konzumovat zelí čerstvé i kvašené, pokud není doslazované - vyvarovat se hlavně cukru a bílé mouky a dalších překyselujících pokrmů a nápojů. A pokud jde o nadýmání, pak se dá k zelí a luštěninám přidat koření, proti nadýmání - saturejka, římský kmín, kopr, bobkový list, zázvor (s tím při kojení opatrně).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: njn, makrobiotika se moc s maminkovstvím v rané fázi nekamarádí... pokud chceš zůstat u mb strav i během kojení, tak doporučuju výrazně zvýšit příjem rybího masa (pstruh) a holt i soji a seitanu... ale třeba Ti to ještě upřesní nějaká kojící mamina ,)
    pokud budeš jíst víc ryb, tak nevadí absence listové zeleniny, která je u nemasové diety důležitá zejména kvůli železu a kys. listové. Obé v rybím mase je zastoupené...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    mam dotaz, vlastne dva. je tu prosim nejaka kojici matka makrobioticka? Jak resite lusteniny? a zeli?

a dotaz cislo dva - lecil jste se nekdo na candidu? pri ni jsou zakazany veskere fermentovane veci, opet zeli, sacharidy, slady...mam pocit, ze uz mi zbyva na jidlo tak akorat mrkev a pohanka
    MILLY
    MILLY --- ---
    ITCHYHEAD: Kolik stojí doprava z té sladovny Bruntál?? Nemůžu to tam nikde najít...

Nechtěl by se tu někdo teda složit na objednávku sladu?? :-D Já ho potřebuju...!!!!! :-D
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    par knih:
    Mayumis Kitchen, minimalne ale extremne chutne: http://www.amazon.com/...s-Kitchen-Macrobiotic-Cooking-Body/dp/B008H1GVNE/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1360745502&sr=1-6&keywords=Mayumi%27s+Kitchen

jedna se recepty z lodi ktera se nedavno potopila u sicilskych brehu, pouze anglicky: http://www.amazon.com/Greens-Grains-Deep-Blue-Sea/dp/0757002870/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1360745725&sr=1-3&keywords=greens+and+grains

Kushi, Michio, with Alex Jack. The Macrobiotic Path to Total Health - slovnik mezi nemocemi a jidlem, nevim jestli existuje cz preklad.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    YEETKA: tak to by mi take vadilo, temer dva roky od nich beru obili a v pohode.
    SUNRISE: Ottova teorie je, ze telo vyzivuje ledviny z obilovin (na zakladech jin/jang). pokud je obilovina uvarena s velkym mnozstvym vody, jeji struktura je vodnata a organ vyzivovany se stane mene pevne struktury tez. Kdyz budu varit obili ve "spravnem" pomeru, strkutra organu bude pevna
    KAREN: byl hodne citlivy na jin potraviny, casto chodil v noci na zachod
    MILLY
    MILLY --- ---
    NENUPHAR: Já mám doma tuhle knihu: http://www.kosmas.cz/knihy/109384/radost-z-jidla/ (jen prodlužuju doby vaření, než jak je doporučeno u některých základních věcí- obilí, rýži a luštěniny vařím v papiňáku hodinu místo těch 25 minut, nebo kolik tam píšou- bylo mi to tak doporučeno a jsem s tím spokojená)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: jasný... tak z tčm čerpám lehce už téměř dva roky, vlivem toho například méně sladím a mléčné výrobky jsem zredukovala na minimum oproti dřívějšímu litru mléka denně popřípadě kefírům. Mi to už ani nechutná a je mi z toho akorát zle... nejsem v jídle purista, mám v plánu brát si od každýho něco. (masa se taky vzdávat nebudu)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: jj, tohle je tčm.... ona makrobiotika je takový generikum z tčm, ale občas takové matoucí a svévolné generikum... tčm má takový zemitější a obecnější přístup, vaří maso i vajíčka, což v makrobiotice nenajdeš.
    Pokročilejší level umí skládat stravu podle afinit k akupunkturním drahám, ale to už je vyšší dívčí... zákald je ale stejnej jako třeba v tradiční české kuchyni, to se prostě staletími prověřilo, jak normálně a běžně zdravě fungovat... to akorát moderní spuermarketové výstřelky ala ananasy v zimě a 1000 druhů mléčných výrobků pod jednou střechou nám zdravotně trochu zavařil :-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pravda, překoukla jsem se.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jasne!.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jen poznamka: toto je cinskej pristup (tcm) a od makrobiotiky se dost casto lisi, nekdy je vylozene protichudnej. tohle zakladni myslim funguje dost podobne, a kdyz clovek posloucha svy telo a intuici, vylezou mu prave takovyhle principy.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pak dej vědět, přijedu ti pomoct se sklizní :) ráda .)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: no vsak jsem si par keru zasadila, ale chvili to potrva, nez budu mit plantaze.)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: tyjo, koukám že krom toho spánku a tělesného klidu si jedu intuitivně makrobio .)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: máš mít na zimu zavařeno ve sklenicích :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tak zima je v plném proudu a není od věci si připomenout pár zásadních tipů, které jsou dle čínské dietetiky vhodné pro prevenci a uchování zdraví...

https://www.acufinder.com/Acupuncture+Information/Detail/Chinese+Medicine+and+Winter+Season

Pro neangličtináře si dovolím malý výběrový sumář z textu....

Zima je spojená s elementem vody, s ledvinami, je to období minimálního výdeje energie, klidnosti, rozjímání, šetření sil na jaro, kdy život opět vyraší (či doslova vybouchne) do všech stran a směru a my vyběhneme z našich vyhřátých pelíšků vítat expadnující zeleň.... ovšem meanwhile ve sněhu a tichu:

- obecně se vyhýbejme čerstvému jídlu, neboť ochlazuje tělo
    - česnek a zázvor jsou výbornými posilňujícími plodinami pro toto období
    - je dobré omezit aktivity na minimum, šetřit energii (tenhle řádek není pro mě :-)
    - polévky, omáčky, hodně kořenové zeleniny
    - hoooodně spát, chodit spát brzy a vstávat ideálně až po východu slunce (mno, jen pro některé)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    a sakra :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: zajdi za 12 mesickama;) jinac palacinky si rada dam - jdou ti skvele!.)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: slyšíš, špaldový palačinky prej, mmm, ty u nás dlouho nebyly... a s malinama prej, mmmm ,-)
    NENUPHAR: jooo, mb cukroví je trochu jiný level, není u něho žádný cukrový high a pak craving po dalším... navíc je sranda takový cukroví dělat, letos jsem si na více štacích při výrobě užil náramné legrace ,-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: cukrovíčko já moc nemusím, to já jsem spíš zeleninová, rýžová a luštěninová... no a utlouct se můžu po kořeněnym a toho se asi už nikdá nezbavim :(
    Ikdyž teda říkám si, že to makrobiocukroví bude asi trošilinku jinej level než máslový větrník, a že až k tomu přičmuchnu a okoštuju, tak už nebudu chtít jinak ;) no a posledně jsem oprančila špaldový palačinky s malinama, ty byly!
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: a jsou tam i pekny recepty na cukrovi ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: a je v praktické kroužkové vazbě, manžové taky doporučují ,)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: ááááá, to musím mít, makrobiobydlenkovství zdar !
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: plus pak pro praktickou zenu ceska klasika ;)

Makrobiotické nedělní vaření - Lužná, Dagmar - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/makrobioticke-nedelni-vareni
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    NENUPHAR: makrobiotickou cestu měli svého času (snad dosud?) v levných knihách, mám pocit, že za ni chtěli něco jako 70 CZK..na "rozkoukání" zcela dostačující kniha
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: fajn, seženu, díky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Makrobiotická literatura : Zuzana Terešová - Macrobios
    http://www.macrobios.cz/cs/makrobiotika-literatura

super základ je od Kushiho Makrobiotická cesta, kde na pár desítkách stránek dostaneš vysvětlení základních principů mb vaření. Imho mívají takové knihy ve zdravých výživách....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam