• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    MILLY
    MILLY --- ---
    ITCHYHEAD: Kolik stojí doprava z té sladovny Bruntál?? Nemůžu to tam nikde najít...

    Nechtěl by se tu někdo teda složit na objednávku sladu?? :-D Já ho potřebuju...!!!!! :-D
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    par knih:
    Mayumis Kitchen, minimalne ale extremne chutne: http://www.amazon.com/...s-Kitchen-Macrobiotic-Cooking-Body/dp/B008H1GVNE/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1360745502&sr=1-6&keywords=Mayumi%27s+Kitchen

    jedna se recepty z lodi ktera se nedavno potopila u sicilskych brehu, pouze anglicky: http://www.amazon.com/Greens-Grains-Deep-Blue-Sea/dp/0757002870/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1360745725&sr=1-3&keywords=greens+and+grains

    Kushi, Michio, with Alex Jack. The Macrobiotic Path to Total Health - slovnik mezi nemocemi a jidlem, nevim jestli existuje cz preklad.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    YEETKA: tak to by mi take vadilo, temer dva roky od nich beru obili a v pohode.
    SUNRISE: Ottova teorie je, ze telo vyzivuje ledviny z obilovin (na zakladech jin/jang). pokud je obilovina uvarena s velkym mnozstvym vody, jeji struktura je vodnata a organ vyzivovany se stane mene pevne struktury tez. Kdyz budu varit obili ve "spravnem" pomeru, strkutra organu bude pevna
    KAREN: byl hodne citlivy na jin potraviny, casto chodil v noci na zachod
    MILLY
    MILLY --- ---
    NENUPHAR: Já mám doma tuhle knihu: http://www.kosmas.cz/knihy/109384/radost-z-jidla/ (jen prodlužuju doby vaření, než jak je doporučeno u některých základních věcí- obilí, rýži a luštěniny vařím v papiňáku hodinu místo těch 25 minut, nebo kolik tam píšou- bylo mi to tak doporučeno a jsem s tím spokojená)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: jasný... tak z tčm čerpám lehce už téměř dva roky, vlivem toho například méně sladím a mléčné výrobky jsem zredukovala na minimum oproti dřívějšímu litru mléka denně popřípadě kefírům. Mi to už ani nechutná a je mi z toho akorát zle... nejsem v jídle purista, mám v plánu brát si od každýho něco. (masa se taky vzdávat nebudu)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: jj, tohle je tčm.... ona makrobiotika je takový generikum z tčm, ale občas takové matoucí a svévolné generikum... tčm má takový zemitější a obecnější přístup, vaří maso i vajíčka, což v makrobiotice nenajdeš.
    Pokročilejší level umí skládat stravu podle afinit k akupunkturním drahám, ale to už je vyšší dívčí... zákald je ale stejnej jako třeba v tradiční české kuchyni, to se prostě staletími prověřilo, jak normálně a běžně zdravě fungovat... to akorát moderní spuermarketové výstřelky ala ananasy v zimě a 1000 druhů mléčných výrobků pod jednou střechou nám zdravotně trochu zavařil :-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pravda, překoukla jsem se.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jasne!.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jen poznamka: toto je cinskej pristup (tcm) a od makrobiotiky se dost casto lisi, nekdy je vylozene protichudnej. tohle zakladni myslim funguje dost podobne, a kdyz clovek posloucha svy telo a intuici, vylezou mu prave takovyhle principy.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pak dej vědět, přijedu ti pomoct se sklizní :) ráda .)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: no vsak jsem si par keru zasadila, ale chvili to potrva, nez budu mit plantaze.)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: tyjo, koukám že krom toho spánku a tělesného klidu si jedu intuitivně makrobio .)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: máš mít na zimu zavařeno ve sklenicích :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tak zima je v plném proudu a není od věci si připomenout pár zásadních tipů, které jsou dle čínské dietetiky vhodné pro prevenci a uchování zdraví...

    https://www.acufinder.com/Acupuncture+Information/Detail/Chinese+Medicine+and+Winter+Season

    Pro neangličtináře si dovolím malý výběrový sumář z textu....

    Zima je spojená s elementem vody, s ledvinami, je to období minimálního výdeje energie, klidnosti, rozjímání, šetření sil na jaro, kdy život opět vyraší (či doslova vybouchne) do všech stran a směru a my vyběhneme z našich vyhřátých pelíšků vítat expadnující zeleň.... ovšem meanwhile ve sněhu a tichu:

    - obecně se vyhýbejme čerstvému jídlu, neboť ochlazuje tělo
    - česnek a zázvor jsou výbornými posilňujícími plodinami pro toto období
    - je dobré omezit aktivity na minimum, šetřit energii (tenhle řádek není pro mě :-)
    - polévky, omáčky, hodně kořenové zeleniny
    - hoooodně spát, chodit spát brzy a vstávat ideálně až po východu slunce (mno, jen pro některé)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    a sakra :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: zajdi za 12 mesickama;) jinac palacinky si rada dam - jdou ti skvele!.)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: slyšíš, špaldový palačinky prej, mmm, ty u nás dlouho nebyly... a s malinama prej, mmmm ,-)
    NENUPHAR: jooo, mb cukroví je trochu jiný level, není u něho žádný cukrový high a pak craving po dalším... navíc je sranda takový cukroví dělat, letos jsem si na více štacích při výrobě užil náramné legrace ,-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: cukrovíčko já moc nemusím, to já jsem spíš zeleninová, rýžová a luštěninová... no a utlouct se můžu po kořeněnym a toho se asi už nikdá nezbavim :(
    Ikdyž teda říkám si, že to makrobiocukroví bude asi trošilinku jinej level než máslový větrník, a že až k tomu přičmuchnu a okoštuju, tak už nebudu chtít jinak ;) no a posledně jsem oprančila špaldový palačinky s malinama, ty byly!
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: a jsou tam i pekny recepty na cukrovi ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: a je v praktické kroužkové vazbě, manžové taky doporučují ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam