• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KATHARIINE: 5 kg mívali v kauflandu:)

    KAREN: jak píše Voda, je to takové to základní co se stavby jídla týče, potraviny, jak co vařit atd
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KATHARIINE: Co znamena vyhodne? Ja trebas kupuju basmati v indickym obchudku na Narodni obrany v Dejvicich (Praha). Maj tam docela vyber. Beru dycky 5kg a vychazi to kolem 60-80 kc za kilo, podle kvality. A i za tech 60 kc je to velmi dobra kvalita.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KATHARIINE: nevím jak je to výhodný nákup, ale něco obilovin nakupujeme zde: http://panpekar.blogspot.cz/2013/08/ryze-basmati-bila-balena.html
    KATHARIINE
    KATHARIINE --- ---
    Nemate typ na vyhodny kup basmati? Treba 5, 1O kg. Diky
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: dvd není přímo elektronická verze, ale je tam předvedeno něco z toho, o čem se v knize píše. Ukážou obilí, luštěniny, zeleniny na škále jin-jang, způsoby krájení, vaření atd.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: a jen tak ze zvedavosti, na tom dvd je co? elektronicka verze knihy? nebo jeste nejaky bonusy?
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    VODA: jo tak to se chystám vyzkoušet, mám novej kvašák, tak tam půjde první řepa:)

    knihu také chválím, mám jí doma, co se dítko narodilo
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: s blanšírovanou zeleninou se dají dělat různé variace teplých i studených salátů s s luštěninama nebo obilím např.
    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=605
    VODA
    VODA --- ---
    PSICHE23: a samozřejmě zkvasit! řepa (nahrubo nastrouhat) + zelí nebo kapusta (na jemno nakrájet), můžeš nebo nemusíš přidat cibuli, smíchat se solí - na 0,5 kg hmoty čajová lžička mořské soli, natlačit do zavařovačky, zatížit, umístit pod utěrku na klidné a teplé místečko a po 4 dnech uzavřít a dát do ledničky (ono to tam ještě dojde)

    Radost ze zdravých dětí (MUDr. V. Strnadelová, J. Zerzán) + DVD | Prozdravi.cz
    http://www.prozdravi.cz/...ych-deti-v-strnadelova-j-zerzan-dvd.html?gclid=CLLy_6rhs7kCFc2_3godWCAA5A
    Komplexní publikace nejen o výživě dětí. Najdete tam důležité poznatky o všech složkách stravy, o energetickém vlivu potravin na jednotlivé orgány z hlediska čínské medicíny, důležité zásady přípravy potravin - pěkně dělená na obilniny, luštěniny, zeleninu a kvanta receptů...vřele doporučuji, když si chcete udělat jasno, od něčeho se odrazit v teorii i praxi! Moc povedený narozeninový dáreček od matičky:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    hmmm vše zni velmi dobře, vyzkouším:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: ta "rajská" (dělal jsem dle toho, co bylo v lednici). Cibule, mrkev, hokkaido, červená řepa, nakrájet na velké kousky, lehce osmahnout s kmínem, pak rozvařit, rozmixovat, ochutit oregánem, sojovkou, umeoctem a pár kapkama citrona (ten udělá tu rajčatovou chuť).

    Na pomazánku taky super, vypadá to moc hezky, jak je to růžové :)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: s mrkvi udelat "rajskou" (dneska jsem poobedvala varenou od muze, mnam), pak jsou dobry salaty ze syrovy (treba s kysanym zelim) i vareny, z vareny treba i pomazanka (napr. s celerem, vlasskejma orechama), polivky typu borsc...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    PSICHE23: na plátky, trochu posolit a opéct na pánvi :)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    mamka má na zahradě spoustu červené řepy, máte nějaké nápady co s ní?
    znám klasiku jako carpaccio a pečená
    díky
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    anebo takhle:

    rozmixovat:
    oloupana salatova okurka bez vnitrnosti se seminky
    trocha maty, citronove stavy, ryzoveho/ps. sirupu
    chladna voda
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Kukuřice je taky dobrá, třeba v krémové polívce, mňam. Co se zázvoru týče, syrový ohřívá jen mírně. Naopak může pomoct podpořit chuť k jídlu a trávení, které v horku může zlobit, a zneutralizovat negativní vlivy přílišné konzumace syrových a studených jídel. Takže bych do něj klidně šla :) Vždyť se koneckonců ve velkém konzumuje v horkých zemích.
    Dobrá je na léto i kombinace sladké a kyselé chuti, doplňuje vláhu v těle.
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ITCHYHEAD: ..ani nee. Ale testoval jsem verzi vynechat rajčata a přidat kopr a výsledek byl skvělý.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VAACLAV: aha tak to pak neni moc makrobio
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ITCHYHEAD: gazpacho? mmch podle mne nej.."gazpacho" je klasika okurka rajče etc syrové a k tomu přidat mladou červenou řepu, povařenou, i s tím vývarem, ochutit stejne jako origo verzi.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ITCHYHEAD: jeste me napadly studene polevky, napriklad balkansky "tarator" ze sojoveho mlekem, anebo ta spaneslka zeleninova, jak jen ona se jmenuje...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jana má dovolenou:))
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: mas pravdu zazvor zahriva, okurku si ale vymluvit nenecham:) ja si ve vedru rano davam studenou sprchu a pak vetsinou chleba s.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: zazvor je podle me naopak zahrejvaci - podobne me prekvapilo, ze ted v brnensky makrobioticky jidelne davaj polivku z turinu a zazvoru, tak by me zajimalo, jak to teda je.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam