• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: nakonec jsem toho na netu našla s okarou spoustu, pokusím se o perník viz.
    Sojenka s.r.o.
    http://www.sojenka.cz/html/index.php?ac=menu&idm=14&LAN=cz&uin=0b0faeb3a44227b7f0
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: tofuneza jsem myslela, ze se vyrabi z tofu rozsmelcovanyho s olejem. aha, tak pry je taky moznost tofu nejdriv trosku povarit, nasla jsem x ruznejch receptu...
    z okary se delaj dezerty, co vim - a na pani dyni je i recept na nejakou omacku... tak bych neco napekla (kdyz budou ty vanoce... ale nevim, jakou to ma trvanlivost) a neco dala pripadne zmrazit (po "porcich", pokud je toho hodne).
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: konzistencí je mnohem tužší než kupované a to jsem ho lisovala jen 3 l flaškou plnou vody. Marinovala jsem ho a na večeří bylo skvělý. S okarou nevím co si počít, je jí fakt hodně. Tofunéza se z ní vyrábí či co?
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: a jak je to chutove a konzistenci? vypada hezky) je to velkej rozdil proti kupovanymu matru? ne ze bych tofu zrovna nejak vyhledavala, ale okara by me zajimala a na tofunezu, do polivky, pomazanek, peceni apod. proc ne...
    VODA
    VODA --- ---
    První pokus s výrobou tofu se zdařil, z 1 kg bobu vzniklo 650 g tofu a fůra okary. Je to jednoduchý proces, akorát trochu náročný na velikost hrnců, množství doprovodných nádobek (cedníky, mísy). Dělala jsem ve dvou 5 litrových hrncích namísto jednoho obřího 10 l a lisovala ve dvou sítech, tak vznikly dva cca 300 g koláče jemného tofu. Možná je pro první pokus lepší udělat tofu jen z 500 g bobů, protože málo kdo má asi doma hrnec jak pro lodní posádku a obří cedník.

kdybych měla zjednodušeně shrnout postup: boby se namočí přes noc, za syrova se rozmixují tyčákem na kaši, kaše se chvilku vaří, sbírá se pěna, přes síto se oddělí okara a sojové mléko, to se zasíří šťávou z citronu a octa, vysráží se bílkovina, která se přecedí a zatíží na několik hodin. Na 1 kg bobu se sířidlo připraví z 300 ml studené vody 4 lžic citronové šťávy a 1 lžíce jablečného octa (nebo jiného) ideální teplota mléka při síření je 60 stupňů.

Přesný návod tady:
    Domácí vynikající Tofu
    http://conovehonakopci.cz/?p=2829
    SISTA
    SISTA --- ---
    SISTA
    SISTA --- ---
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SISTA: tjo dělám knedlík úplně ze všeho co zbyde, obiloviny, luštěniny, zelenina... můj aktuální trik je rozmašírovat (postupně, dle velikosti mixérové misky) onu zbylou hmotu na cucky, na takovou v podstatě pěnu, smíchat s trochou mouky nebo hrašky, trochu soli, případně trochu kmínu, uválet šišku a vhodit do vařící vody... taky mě poslední dobou baví "knedlíčky dračího bojovníka" (kdo viděl kungfu pandu, tak ví :) tj. místo klasické šišky uválím koule :-]
    ale nejsou teda kynutý... a moc neporadím poměry, všecko dělám od oka jak moje prababička ,-)
    SISTA
    SISTA --- ---
    muzu poprosit o vase oblibeny recepty na "houskovy" knedliky? zatim mam ozkouseny z kamutu a pohankovy mouky a jahlovy. diky!
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    super, díky moc, holky*) vyrážim právě na trhy a do biopotravin pro chybějící ingredience a pustim se do toho!
    KAREN
    KAREN --- ---
    _AGATA_: mne chutna (blansirovana, nastrouhana/nasekana...) s blansirovanym celerem, drcenejma vlasskejma orechama, jeste treba nejakou zelenou nati, jarni cibulkou atp., kapkou oleje, muzes i kapku pomerancovy nebo citronovy stavy, spetku bilyho pepre, mozno (ume)ocet nebo co ti proste na dochuceni chutna a spojit nejakou tou ~nezou, pripadne naredenou sojade (sojovej jogurt/ smetana apod.)
    VODA
    VODA --- ---
    VODA: ale jestli nemáš doma sojanézu bude stačit olej a trochu hořčice:)
    VODA
    VODA --- ---
    _AGATA_: řepu oblanšírovat (vetší kusy řepy krátce povařit v osolené vodě), nastrouhat na jemno, přidat lžíci sojanézy/tofunézy, můžeš i česnek, případně trochu umeocta:)
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    ahoj, přinesla jsem si právě domů řepu a nevím jak z ní udělat nějakou dobrou pomazánku? čím to spojit a čím dochutit? poradili byste? díky moc!
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    STARF: já určitě již několik let, nenaděláš nic.;))
    STARF
    STARF --- ---
    tak co, trpite orthorexii? :))

Orthorexie – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Orthorexie
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: Mám rádla tohle recyklo hraní - z dýně a náplně by byla i luxusní pomazánka s lehkým dotekem magické hůlky alias tyčového mixéru. A ten koláček je opravdu roztomilý, autenticky podzimní. Určitě by se dal plnit i slanou náplní. S houbama si ho dovedu taky živě představit:)

Jak se nám ochlazuje, což aktuálně úplně neplatí, mám čím dál tím víc chuť na smažené a tempura, na zpestření talíře, se dá udělat z kde čeho (zeleniny, mořských řas, plevele - listy jitrocele, nať mrkve, květy lichořeřišnice) a variace na namáčecí omáčky jsou taky veselé...mám ráda sojovku s citronovou šťávou s kapkou zázvoru. Těstíčko se připraví jednoduše z mouky kukuřičné s trochou hladké pšeničné, soli a ledové vody. Snaží se ve vyšší vrstvě fest rozpáleného oleje, který lze použít i víckrát.

KAREN
    KAREN --- ---
    hmotu do naplne jsem teda jeste "slepila" jednim vajickem, pro jistotu [a trochu te zivocisne vyzivy;)]
    DARJEEL: jj, ty karbenatky mely luxusni konzistenci.))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: ta hokkaido byla výborná...

To co nám zbylo (dýně a náplň), jsem po částech rozšmelcoval v mixéru, smíchal s trochou hrašky a osmažil na karbenátky, ideální a krásně oranžová barva :)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: linecke uplne ne (tusim) - nejak jsem si zmodifikovala recept na "pie", psala jsem ho tady: KAREN
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam