První pokus s výrobou tofu se zdařil, z 1 kg bobu vzniklo 650 g tofu a fůra okary. Je to jednoduchý proces, akorát trochu náročný na velikost hrnců, množství doprovodných nádobek (cedníky, mísy). Dělala jsem ve dvou 5 litrových hrncích namísto jednoho obřího 10 l a lisovala ve dvou sítech, tak vznikly dva cca 300 g koláče jemného tofu. Možná je pro první pokus lepší udělat tofu jen z 500 g bobů, protože málo kdo má asi doma hrnec jak pro lodní posádku a obří cedník.
kdybych měla zjednodušeně shrnout postup: boby se namočí přes noc, za syrova se rozmixují tyčákem na kaši, kaše se chvilku vaří, sbírá se pěna, přes síto se oddělí okara a sojové mléko, to se zasíří šťávou z citronu a octa, vysráží se bílkovina, která se přecedí a zatíží na několik hodin. Na 1 kg bobu se sířidlo připraví z 300 ml studené vody 4 lžic citronové šťávy a 1 lžíce jablečného octa (nebo jiného) ideální teplota mléka při síření je 60 stupňů.
Přesný návod tady:
Domácí vynikající Tofu
http://conovehonakopci.cz/?p=2829