• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: noo, makrobiotika a tčm to mají s jin a yang jinak, každopádně zemská energie je ženská, tedy jin :))

    SUNRISE: jojo, taky jsem na to koukal, ale věřil jsem těm internetům... v tom delším článku co je jen odkazem píší, že kyselá podporuje játra, ale není to jednorozměrná věc. Musí se dávat pozor, aby játra neměli moc jangu (mimochodem častý disbalanc v rámci západní civilizace, sám na to dost trpím, otec ještě víc), a důležité je doplňovat jejich jinovou složku, což právě dělá kyselá chuť. Já to chápu tak, že je třeba podpořit játra, ale držet je na uzdě, aby generál moc nešikanoval ostatní orgány (hlavně kancléře, jak píšeš... a to opatrně je v textu zmíněno: A small amount of the sour flavour is essential for a balanced Liver, but too much will make the Liver too strong and cause imbalance between the organs.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: ahoj! ano chapu to tak. na zaklade toho, ze jang je zemska energie, jin vesmirna. jsem na spatne stope?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: jangizující nemusí být nutně uzemňující a vice versa.. nebo to tak vnímáš?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ZUZKAOU: napada me jen uzemnujici anebo jangizujici.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: to vypadá pěkně :) koukám, že miliony mazlíčků na věčné časy ,-)

    přeju ať to dobře odsejpá :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: Wild fermentation. (mělo by být před prázdninama. Teda pokud stihnu termíny).

    Ale ta OK, dám na vás a nechám to tam.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: uzemňující strava je pro mě osobně pěkný pojem .) navíc návaznost na uzemnění jako terminus technicus, stejné slovo v angličtině, proč to měnit?

    Co překládáš? .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: ja jsem na to uz tak zvykla, ze asi nic alternativniho nevymyslim - vsude narazim prave na tenhle vyraz...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: když mně se nelíbí. V hrubé verzi překladu jako je, ale kdyby se našlo něco lepšího...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: mne to "uzemneni" prijde zvlast v posledni dobe dost omilany i v pomerne popularni literature... a z kontextu to jiste vyplyne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pěkně prosím, existuje nějaké pěkné synonymum k "uzemňující stravě" překládám cosi, kde se mluví o grounding food, ale nechci aby tam bylo to uzemnění ve smyslu " uzemnil ho - poslal ho do háje" a teda ještě aby to bylo srozumitelné pro běžného čtenáře.

    Jsem si říkala, že byste mohli mít nějaké pěkné, české výrazy v zásobě.

    děkuji.
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    Ahoj, připomínám náš Velikonoční workshop vaření, který povede Voda a který se uskuteční 18.-21.4. ve Vísce.
    Cena celého workshopu(ubytování, jídlo) bude v rozmezí 1000-1200 KČ, dle počtu lidí.

    A tady už plánovaný obsah a program našeho workshopu nazvaného Strava jako přirozená prevence nemoci.

    Teoretická část
    - Energetická kvalita potravin (jin a jang potravin)
    - Autodiagnostika (co nás ochlazuje, co nás otepluje, hledání středu)
    - Domácí příprava (kuchyňské náčiní, představení základních surovin, obecná doporučení)
    - Přírodní léky (léky na bázi čaje bancha, mořských řas, umeboshi, misa, zeleniny atd.)
    Praktická část
    - Společná příprava jídel (snídaně, oběda, večeře, dezertů, koření, zálivek)
    - Jak zužitkovat zbytky (příprava rychlých svačin, co si vzít na cesty)
    - Společná příprava domácích léků (čaj z řasy kombu, ume-sho-kuzu, ume-sho-ban atd.)
    - Kvásek (uchování, pečení chleba)
    - Pickles (postupy přípravy a ochutnávka)
    - Důležité body akupresury (lokalizace na těle, pokyny ke stimulaci)
    Orientační program
    7:30 společné cvičení a meditace (dobrovolně)
    8:30 společná příprava snídaně
    10:00 teorie a praxe energetické medicíny
    12:00 společná příprava oběda/oběd/relaxace
    14:00 teorie a praxe výroby pickles, kváskového chleba, dezertů, bylinkových preparátů
    16:00 společné cvičení a meditace (dobrovolně)
    17:00 společná příprava večeře/večeře/relaxace/socializace

    Pojeďte, neváhejte, už máme jen 4 volná místa! Přihlášky prosím do pošty.

    Těšíme se na vás*
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    Ahoj, zvu vás tímto na prodloužený víkend vaření s Vodou, který se uskuteční o Velikonocích, a to přesně v termínu pá-po 18-21.4. Konat se bude v krásné Vísce http://www.viska.eu/CzeViska/Vitejte.html . Bližší info k obsahu víkendu bude již brzy, program pilně připravujeme:)
    Prosím pište mi do pošty kdo byste měl zájem. Díky a těšíme se*
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: zajimavy pan, byli jste u neho nekdo na shiatsu?

    Btw Citat z jeho stranek:

    Eutanazie
    Včera jsme s ženou vedli trochu hlubší rozhovor o různých životních situacích.

    Přišla řeč na eutanazii.

    K tomuto citlivému tématu
    o volbě mezi životem a smrtí jsem poznamenal:

    „Nechci, abys mě nechala žít
    v takovém stavu, kdy bych byl závislý na přístrojích a živený tekutou stravou z nějaké lahve. Kdybys mě někdy takhle viděla, vypni ty mašiny, co mě drží naživu!“

    Ona vstala, vypnula televizi, počítač i ledničku a vylila mi pivo do záchodu.

    No neni divná?
    VODA
    VODA --- ---
    návody na přípravu léků z běžných MB surovin a jiné zajímavé texty
    Ke stažení :: Bob Dvořák
    http://www.bobdvorak.cz/ke-stazeni/
    KAREN
    KAREN --- ---
    MARTIN_KOHOUT: snad u nas nebude tak zle... ,DD
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    KAREN: nojo, je to totiz furt lepsi, nez jist lokalni kameni :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    SUNRISE: MARTIN_KOHOUT: no prave - ono je to s tim pozadavkem na lokalnost dost osemetny, kdyz makrobiotici poziraj ryzi a rasy z tramtarie, zalejou to sojovkou a umeoctem...
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SUNRISE: vsak s tou lokalnosti to ma taky svoje meze ;)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Tak podle makrobiotiky by to asi nebylo úplně košer, když to u nás neroste, ale v čínské medicíně se používají dost a nevzpomínám si na žádné kontraindikace. Ale samozřejmě je možné, že někomu zkrátka nesednou.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SUNRISE: ja je obcas pridavam do ovesny snidane, takze to jsou urcite uvareny dostatecne. dobra, dam jim teda jeste sanci. jsem jen podezrelej k superpotravinam (jako treba k chia seminkum)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam