• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LYDI: kazdy element ma organ zang a fu, mechyr a trubku;)
    A kazdy organ ma jin i jang, mely by byt v harmonii. Teoreticky jsou mozne 4 druhy obtizi - nedostatek (jin nebo jang) a prebytek (jin nebo jang).
    LYDI
    LYDI --- ---
    ahoj, zatim sme tak trochu jeli podle strnadelove, ktera se nam jevi jakoze se da dobre pochopit. ted sme dostali knizku o 5 elementech a je to tam hodne strucne. hlavne jeste moc nechapu spojeni principu jin/jang a 5 elementu. kazdy element ma jeden organ jin a jeden jang ...? nemate nekdo treba odkaz, kde by tohle spojeni bylo vysvetlene trochu vic? nebo mate pro me nejake 'dobre pochpitelne' vysvetleni? diky
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    SISTA: doma jsem okoukl a byl to Alsan, ale ke slunecnici ma daleko:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    guru v éteru - poslouchání pro dlouhé (pod)zimní večery:

    „Nejdřív je třeba omezit sůl,“ říká 88letá makrobiotička Jarmila Průchová v Automatkách | Automatky
    http://www.rozhlas.cz/...ezit-sul-rika-88-leta-makrobioticka-jarmila-pruchova-v-automatkach--1565131
    SISTA
    SISTA --- ---
    jeste se vratim k tomu tuku v ramci peceni vanocniho cukrovi. je to taky drazsi varianta, ale do nekterejch druhu, specielne tech s kakaem, je paradni kakaovy maslo:)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    ITCHYHEAD: super! miso polivku si delam vzdyck v zime rano kazdej den, jako bonus, a asi uz by se dalo rict, ze je zeima na to dost :D je pravda, z eme to dycky prislo jako super start
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: v necem nam chutna i olivovej anebo slunecnicovej olej. jinak kokosove maslo, ten palmovej tuk a nekde prodavaji takove zlute kostky tuku, ktery se dela ze slunecnice, ale to se mi nedari sehnat a ani nevim kdo to dela
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    MARTIN_KOHOUT: ja trochu vic solim, olejuju a dopravam si tempuru anebo treba pecene dobroty ala pohankova sekana. je treba setrit lledviny, takze s vyse zminenym to neprehanet, pouzivat hodne fazole, odpolednem pocinaje uz pozvolna zvolnovat pitny rezim, pit hlavne teple napoje. Neprehanet to s cukry, syrove ovoce a zeleninu radeji upect anebo povarit a teple se oblekat na nohou a bedrech. Ja zjsitil, ze mam docela v haji ledviny a tak navic zacnu bylinkovou lecbu TCM. Umeboshkou, sojovkou, umeoctem a rasami rozhodne nic nezkazis. Take se muzes trochu nakopnout Vicentkou, i ohrata je vyborna. Pokud citis, ze zacina ryma a jsi unaveny tak se rano nakopni ume-kuzu drinkem a nebo miso polevkou.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tak stačilo, kluci...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SCHWEPZ: alkohol je naopak extremne jinovej....
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOCOURMIKES: slivovice je příliš jangová, vychýlí mě to z harmonie!
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SCHWEPZ: spis slivovici, nebo tu hruskovici kdyz mas ty hrusky.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOCOURMIKES: přesně tak, dám si raději hrušku. A Eskymáci si dají syrovou rybu nebo naplavené dřevo.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SCHWEPZ: banan je zdravy v tropech.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: sacharidy tvoří celou čtvrtinu složení banánu, to taky není moc zdravé! :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: tenhle klub snese hodne, ale sadlo je adept na banan;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: sadlovy cukrovi by pro me byla jedna velka potiz ,D
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: jestli rozbiješ prasátko tak můžeš udělat sádlo a máš po potížích ,)
    SISTA
    SISTA --- ---
    KAREN: prave u nekterejch druhu cukrovi je to aroma/chut nezadouci, takze to chce vybirat kokosak "zbavenej vune", viz, napr. http://www.eshop.ekokoza.cz/...udena/bio-kokosovy-tuk.html?listtype=search&searchparam=kokosov%C3%BD
    alsan jsem driv taky pouzivala, ale kdyz uz vim, ze to jde bez nej, radsi se mu vyhejbam.

    ad. testy - u nas doma nastala panika, protoze uz minimalne dva roky objednavame bio celozrnnou mouku ve velkym v dobry vire, ze se vyhejbame pesticidum a on je tam jeste jinej zadrhel :( ted dojedem poslednich 5kg psenicny na chleba a pak uz bych se rada obesla bez ni, ale asi se holt budem muset placnout pres kapsu, no..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SISTA: co je kokosak bez chuti a vune? mne prijde, ze je kokosak citit.)
    jo, na maslo to taky vidim, pak alsan bio pry je nejak certifikovanej, ze jako udrzitelna produkce (kdo neveri, at tam bezi...), tak castecne pouziju i ten a pak pripadne nejaky kombinace kokosak - olej...

    ... a pak uz se jen tvarit, ze mouka ze zdravky bude jiste zdrava - jak jsi postovala ty testy [ SISTA @ Domácí pekárna ] , dost me to nepotesilo...
    SISTA
    SISTA --- ---
    tam, kam vylozene nechci tekutej olej, pouzivam bud kokosak bez chuti a vune, ale uplne nejradsi lokal prepusteny maslo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam