• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: směšování duchovního a světského - na tohle je nutno dávat pozor. ony se tyhle dva světy prolínají a ovlivňují, ale je nutno rozlišovat. odvar z oměje tě spolehlivě otráví bez ohledu na to, jestli tomu věříš nebo ne, nebo jestli jsi realizovaný nebo ne. pokud předpokládáš, že duch má takový zásadní vliv nad hmotou, že umožňuje s pouhým dobrým úmyslem něco zásadního změnit, tak o tom pochybuji. představ si svět příčin (ovlivňující dění na fyzické pláni) jako prostředí sil/idejí, které můžeš zapsat vektorem - směr (kvalita, vlastnosti) a velikost (síla). navíc ideje spolu bojujou. ty když stvoříš novou ideji, tak ta má nulovou velikost. musíš ji nejdřív nakrmit. jinak se rozplyne bez nejmenšího vlivu.

    - držení se pokroku západního světa - máme v tuhle chvíli jinou možnost? furt platí to staré rčení "přizpůsob se, nebo zemři". nikdo si nemůže dovolit dlouhodobě setrvat při starém, když se jeho soused vyvíjí. celá evoluce je tak nastavena - spolupráce v rámci mezidruhové komunity, ale i boj o zdroje. zřejmě to má svůj smysl, mobilizuje to životní síly v organismech v tomto prostředí žijících.

    já si čím dál víc myslím, že bude třeba aby už lidstvo expandovalo někam do vesmíru - ti nejdravější a nejneklidnější tam vypadnou a ten zbytek, co zbyde tady se zklidní :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF:
    - skladba půdy v tropech a koloběh živin v ní ve srovnání s tou naší nejsem schopen posoudit
    - co se týče kritičnosti autora k "obohacování" půdy mletým dřevěným uhlím - zdá se to logické - do půdy nedodáváme dusík, ani žádné minerály. u toho dusíku leda že by ho ten uhlík na sebe nějak vázal ze vzduchu, nebo že by fungoval jako jakýsi katalyzátor - že by se ta půda jinak chovala - koloběh živin a humusu v ní v případě, že by tam ten uhlík byl. nejsem schopen posoudit, nemám s tím zkušenost.
    - kritika pálení a tím vyvázání dusíku do atmosféry se mi jeví oprávněná
    - autorova obava o chemickém znečištění dodávaného "hnojiva" může být také oprávněná. obzvláště, že by se to dělalo ve velkém. lidé jsou vychcálci.
    - jeho pojednání o dvou humusech je zajímavé. já to takto nikdy nerozebíral, ale asi se na to dá takto dívat - některé složky v tom humusu mohou mít delší a jiné kratší dobu setrvání v půdě. předpokládám, že obojí jsou obnovitelné.
    - co se týče jeho úvahy o výhodné kombinaci syntetických hnojiv v kombinaci s maximálním návratem druhotných organických částeček (slámy..) do země - to se mi jeví bohužel jako nevyhnutelné. není to líbivé, ale je to funkční. (loni jsme pěstovali nějakou kukuřici a ty stonky jsem po vyloupání palic odsekal u země a naházel na hromadu. byl jsem překvapen, kolik toho bylo. i teď po zimě, kdy už to slehlo, toho je ještě furt slušná hromada. dřív jednou za pár let pěstovali na poli jetel nebo svazenku, aby obohatili půdu dusíkem, který tyto plodiny vážou na svých kořenech. možná, že my budeme za pár let pěstovat třeba konopí, ze kterého sebereme jen semena na olej a zbytek rozemeleme a zaoráme, abychom obohatili zem o humus).

    závěr: ačkoliv spousta bodů jeho kritiky se mi zdá rozumná, přesto by bylo super, kdyby s tím pár lidí experimentovalo. je celá řada přírodních pochodů, které se mohou jevit zvenčí jako nesmyslné, ale prostě fungují. nová zkušenost je něco, co činí z úspěchů i neúspěchů stejně hodnotné partnery.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: ta prvni pulka vypada na slusnou prednasku z pudoznalstvi .. jinak tim trvalym humusem mysli zrejme huminove latky a fulvo kyseliny, ty prvni jemnovane se ziskavaji napriklad z hnedeho uhli, kterehozto mleti a zaoravani je efektivni reseni jak zlepsit pudni vlastnosti viz http://www.amagro.com/co-jsou-to-huminove-latky.html ...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ahoj lidi,


    před necelým měsícem jsem napsal článek o biouhlu, terra preta atd., na základě čehož se i tady celkem diskutovalo:
    http://brozkeff.net/2012/04/06/antropogenni-cernozem-terra-preta-de-indio-biouhel-biochar-a-retez-zavisleho-vznikani-paticca-samuppada/

    Teď jsem obdržel mimořádnou reakci na tento článek od jednoho zemědělce působícího v ČR, který ukazuje úplně jiný pohled - tedy abych jej citoval, mám patrně základní vzdělání, neudělal bych ani maturitu z biologie a nevědomost zakrývám marketingovým tahem propojení s buddhismem (budiž). Na druhou stranu, přes řadu osobních výpadů tam je dost věcí bohužel pravdivých.

    Vkládám zde celou jeho třístránkovou odpověď psanou ručně (prakticky nepoužívá internet, můj článek se mu dostal v tištěné podobě a vůbec, cesta reakce zpátky ke mě byla na dnešní dobu více než složitá; jedná se o spolužáka mé mé maminky z VŠ)

    Prosím ty, kteří těmto věcem zde trochu víc rozumí, aby věnovali čas četbě té odpovědi a zkusili mi sem hodit reakce na tuto odpověď.

    Prosím, nešiřte zatím ten rukopis, chci od autora nejdřív dostat svolení, abych to mohl otisknout oficiálně jako reakci na blogu, a existoval i takovýto pohled, o kterém jsem nikde jinde nenašel dosud ani zmínku, a bylo možné požádat další, aby se k tomu zkusili odborně i laicky vyjádřit.

    Osobně oceňuji znalosti autora kritiky, ale s námitkami v mnoha místech,
    - naprosté separování hmotného a "náboženského"
    - držení se konceptu "pokroku" západního světa
    - koncept živného a trvalého humusu, a "trvalých následků" (namísto zaorávání pyrolýza), kde jak psal Kuato, mám spíš tušení, že právě ty trvalé následky nedodáváním organiky a ničením i té "trvalé" humusové části se právě dějí
    - co se týče unikání dusíku do ovzduší u pyrolýzy, tak předpokládám, že by správná technologie měla separovat i tyto frakce, byť jakožto laik neznám technologie, které toto dělají...

    Přeji příjemné čtení a těším se na váš názor.


    reakce_pesana.pdf (988127 B)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Absurdita "přípustné meze eroze":

    "měření normální eroze konaná například na pokusných plochách v USA (Smith-Standy, 1965) ukázala, že hodnota eroze vyrovnávaná přirozenou tvorbou
    půdy se pohybuje v rozmezí 0,25 až 1,48 tun na hektar za rok. Za těchto okolností byla
    přípustná mez eroze stanovena v závislosti na kvalitě a hloubce půdy v USA od 2,5 do 12,5 tun z hektaru za rok."

    V ČR se uvádělo (Metodika Ochrany zemědělské půdy proti erozi č. 15-16 z roku 1974), že přípustná mez eroze je u půdního profilu pod 30 cm 1t/ha/rok, 30-60 cm 4t/ha/rok a nad 60cm 10t/ha/rok.

    "Strojová technika v zemědělství, kterážto je v dnešní době nezbytností při úpravě orné půdy, setí a sklizně (!), se svou hmotností výrazně podepisuje na povrchu půdy. Především vyjeté pruhy na polích s hladkým povrchem soustřeďují vodu a urychlují povrchový odtok. Obecně se pedokompakce podílí na stlačování a uzavírání půdních pórů, tvorbě krust a nepropustných vrstev, což se projeví na zhoršené infiltraci vody do půdy. Dlouhodobým obděláváním a hnojením půdy dochází k modifikaci přírodního sledu půdních horizontů a z původních svrchních organických a organo-minerálních horizontů se stává jeden obráběný horizont ­ Ap (orné půdy). Při orání se sice časem obměňuje hloubka zásahu pluhu, přesto se pod touto vrstvou půda dále stlačuje a vytváří nepropustnou vrstvu oddělující půdní horizont Ap. Podle Woodwarda (1999) se dočasné strže vyvíjejí právě do hloubky orání, u některých půd se nezastaví ani před spodní odolnou kompaktní vrstvou. Dosažením odolného dna se pokračující eroze roztahuje do šířky a odnosem materiálu tak trpí pouze nejúrodnější část půdního profilu." (Münster 2007)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: oprava, průměrná eroze zemědělské půdy v ČR je "jen" kolem 2,5 t/ha/rok, jak rychle se tvoří nová půda, když se půda stříká Roundupem a nedodávají se do ní statková hnojiva, netuším, ale 2,5 t/ha/rok se to ani náhodou blížit nebude.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    GIDDY: Na místech, kde má růst něco smysluplného, je vhodné mulč odstranit, a nechat jej jen všude kolem :-) Mírně vyvýšený záhon lze vyřešit např. odebráním půdy z prostoru vedle budoucího záhonu. Opravdu vysoký záhon popisuje Sepp Holzer:


    "Permakulturní postupy" ale navrhuji nechápat jen v úzkém smyslu několika symbolů často asociovaných s designem zahrádky, typu "vyvýšený záhon", "záhon ve tvaru klíčové dírky", "spirála" a podobně. Nevyvýšený záhon a k tomu ještě pravoúhlý může být někde stejně dobrý jako skvělá vyvýšená bylinková spirála. Permakultura není jen fetišismus k pár symbolům prezentovaný Mollisonem, Holmgrenem, Holzerem, ale je novotvarem označujícícím v užším smyslu "trvale udržitelné zemědělství" a v širším smyslu "trvale udržitelnou kulturu". Ani bylinková spirála na dvorku, ani skvělý vyvýšený záhon podle Seppa Holzera, nemusí ani tomu prvnímu, ani tomu druhému pojetí permakultury pomoct ani trochu :)

    Co se týče konkrétního dotazu mulčování. Chybí kontext: Jak velký pozemek to je? V jaké oblasti je? Co se s ním dělalo v minulých letech? K čemu má pozemek v dalších letech sloužit? Nepřímo chápu z dotazu, že jde o zaplevelený pozemek,kde je tráva (a patrně další plevel), který poslední roky nebyl užitkově využíván, a nyní je nově snaha to změnit. Mulč nemusí být jediným řešením, u brambor nemusí být nutně špatné řešení i to, že se poprvé provede hlubší zpracování půdy (tj. popření často uváděné zásady no-till), a následně se opakovaně třeba s 14denními rozestupy provede nějakým nástrojem kypření půdy a rozrušení neustále vyrůstajících plevelů, s manuálním ostraněním těch větších. Předpokladem je brambory mít v nějakých smysluplných řádcích, aby se mezi nimi dalo chodit bez zničení brambor, navíc ke každé bramboře třeba dát klacík aby bylo jasné, kde je než vyleze ze země. Až brambory vylezou, je možné kolem nich naakumulovat půdu z mezicestiček... Mulč nemusí být samospásný, někde je přímo nevhodný. Věci je potřeba přizpůsobovat místním podmínkám - půdě, větru, vodě, vzduchu; časovým možnostem etc.

    Podle mě skoro jakákoli užitková zahrada, kde se neprovádí každoroční hlubší rytí, kde se nesypou chemikálie a kde se dbá na základní ochranu půdy před erozí, je dobrá. (Ne)přítomnost oficiálních "bylinkových spirál" a "klíčových dírek" je naprosto nepodstatnou. Podstatné je to,že rodina získává část své potravinové spotřeby ze zdroje nejbližšího a obejde se bez masivních externích vstupů, a vyjádřeno energeticky tak potraviny z vlastní zahrady nemají bilanci třeba 20:1, kde na jednu vypěstovanou kalorii se spotřebuje 20 kalorií dodaných zvnějšku (fosilní paliva). Totéž se dá vyjádřit u půdy, pokud zajišťuji, aby se kvalita půdy i bez masivních vstupů zvnějšku udržovala konstantní nebo spíše se zlepšovala, je to dobré. (Pokud je tvorba nové půdy stejná nebo vyšší než její vyčerpávání a eroze).
    Proti tomu jak konvenční, tak i drtivá většina tzv. "bio" zemědělství v obou kritériích zpravidla naprosto selhává. Konvenční zemědělství energetickou bilancí např. 20:1, biozemědělství někdy může být energeticky v pozitivní bilanci, ale většinou taky ne; ztráta půdy je klidně 20 t/ha/rok, zatímco pedogeneze je třeba 0,3 t/ha/rok, v bioprodukci je ztráta třeba "jen" 5-10t/ha/rok, což je pořád z pohledu permakultury nepřijatelná ztráta, ačkoli se běžně učí o tom, že taková ztráta je už "přijatelná" (pro koho???)

    A tak se dá pokračovat. Kupuji maso z konvenční produkce? Podporuji tím rozšiřování další GMO Roundup-Ready produkce sóji v latinské americe, odlesňování a vyvlastňování půdy a stěhování vesničanů do městských slumů, a zároveń přepravu přes půl zeměkoule něčeho, co bychom si mohli vypěstovat i v Evropě - kdyby se tu nepěstovaly "komerčně úspěšnější plodiny" a její masivní přebytky se pak ještě nedodávaly velkoryse zpět do jiných zemí jako "rozvojová pomoc". Analýza všech dalších samozřejmostí života pak postupně odhaluje netušené spolupodílení se na současné planetární destrukci, a hledání důstojných alternativ pro sebe, místní komunity i širší celky a jejich implementace je to, co považuji za "kroky k reálné permakultuře". Období od dnešního neudržitelného systému k budoucí trvale udržitelné kultuře se pak může označovat jako "Transition" v tom smyslu, jak to pojímají iniciativy Transition Towns/Transition Network. Od Transition se neočekává izolace od světa a provádění si čehosi "permakulturního", ale práce na tom, aby se lidstvo/kultura přerodila v něco udržitelného. Že nás spasí bylinková spirála na dvorku, bez pochopení hlubších souvislostí, prostě nevěřím.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SELECTOR_IX: Co říkáš na ty myšlenky magicky naimpregnovaných semen, co pak vyléčí cokoli, jedno co za rostlinu to je? Na tohle jsem moc racionální bytost a moc vázaný na omezenost hmoty ("uzemněný"), abych tomu nějak moc věřil :)
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    dotaz: abych neplela, chci mulcovat slamou, ale proroste mi vubec tou slamou treba brambora, nebo cibule? (otazka tedy zni kdy to zamulcovat a jak), nevim jak to vyresit, vsude je jinak plno travy, sem zacatecnik...dalsi problem, nemame hlinu do vysokeho zahonu, nemame kompost a kupovat tam substrat nebo kompost je blbost, potrebujem toho hodne, jak to udelat, aby mi tam nerostla zas trava, este neumim s permakulturnima postupama, diky zkusenejsim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DACUBE: hele to je složitější a národně specifické. Jasně že v ČR drtivá většina ministerských zemědělských dotací jde Babišovi a tomu zbytku velkých firem. Ale zejména v krajských výzvách to bývá více cílené, pokud se tam někdo namáhal a napsal IPN pro místní menší tenononc.
    IRO
    IRO --- ---
    BROZKEFF: zajímalo by mně, co pak ten avaaz s těmi podpisy dělá, jakou to má váhu a tak? nějak jsem to hlouběji nestudoval.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    LINKOS: dotace na koupi pozemků, potom založení rodových statků. to jsem tu jedinej, kdo dočetl Anastasii do konce? :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SELECTOR_IX: myslím, že by to dokapalo na tom, že každej je z jinýho konce
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    MATT: je blokovanej vápníkem
    MATT
    MATT --- ---
    a co na to fosfor? ;)
    RFK
    RFK --- ---
    KUATO: pazourky nedošly,protože jich nekolik miliard lidí deně nespotřebovalo kila:)
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    KUATO: dva kone a pluh :) ... protoze jina energeticka alternativa tu neni
    KUATO
    KUATO --- ---
    FAKEQUAKE: ropa nejspis nedojde nikdy. tak jako nikdy nedosly pazourky. cena poleze nahoru a az to bude vyznamnejsi cenotvorny faktor, postupne to bude vracet do hry lokalni pestovani a distribuci. mezitim prejdem na jine technologie oil free.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    MATT: a co z toho vyplyva? ze az dojde ropa ...
    RFK
    RFK --- ---
    LINKOS: to mě taky.hospodařit na pronajatym pozemku není uplně to pravý ořechový.chci vlastní impérium:)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    k těm dotacím... byl by tu někdo pro myšlenku vytvořit cosi jako družstvo a jít do toho společně? v názorech se zhruba shodnem a pro jednoho je to veliký sousto...
    MATT
    MATT --- ---
    BROZKEFF: nejsem si tim uplne jistej, ale kdybys chtel vic energie vypestovat nez vlozit, tak bys neuzivil 7mld lidi..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam