TYET: rybiz je vyborna surovina ne na hole pouziti, ale jako dokyselovac do smesi s dalsimi surovinami treba na vyrobu ovocneho sirupu.
tedka jsme delali z malin, rybizu (smes bileho, cerneho a cerveneho), neco visni, par rannych jablek a par prezralych merunek. odstavneno na rucnim odstavnovaci, stavy cca 12 litru, pridano 10 litru vody a 20kg cukru, povareno, sebrana pena, nasklinkovano (uz se znovu nesterilizuje) mame na cely rok.
marmelady delavame jahodovo-tresnovou, nekdy z merunek, ze zlutych ryngli a jednu z boruvek (jestli nasbirame v jesenikach za par tydnu), vsechno v davkach treba 10kg ovoce. mame vyhodu, ze mame uz vzrostle stromy, takze vetsinou mame ovoce na rozdavani, pac to ani sami nespotrebujeme. kdybychom vic chlastali, tak se to da nacpat do becky, ale jak clovek uziva alkoholu jako leku, tak se ani moc nespotrebuje :o).