• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    NYA
    NYA --- ---
    ANABEL_LEE: asi 3 ha .. to celé najednou nedám :)

    DENDROBATA: díky, jsi popsal(a?) víceméně přesně to, co tu dělám :)
    mám tu docela velké záhony, ze kterých jsem pomalu vystrnadila plevel a plevelí mi na nich už většina rostlin taky jedlých nebo takových, které už mohu nechat žít a umřít na záhoně a vytváří mi tam přirozenou mulčovací vrstvu, to je dobré.

    asi v mém textu trochu zapadly konkrétní otázky, nebo jsme je neformulovala dost jasně. pokud byste věděli, pro jistotu se zkusím zeptat znovu:

    1. jestli mulčovat záhon který je úplně nový a ještě na něm roste dost pýru
    2. jestli mulčovat teď před zimou hodně a připravit si tak půdu na jaro
    3. jestli mulčovat shrabaným listím ovocných stromů
    4. jestli máte zkušenost s mulčem z kartonu a jestli by se dal použít na likvidaci ostružiny

    tu ostružinu dám pryč určitě, protože je na místě kde logicky patří další rozšíření záhonů - prostorem i světlem .. ostružina je hodně invazivní a nemohu chodit kolem ní, protože by se mi časem rozšířila i tam kde předtím nebyla
    je to zpustlý neudržovaný pozemek a ostružin je tu jinde dost, není důvod snažit se zachovat každou z nich
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: ( a taky ty trsy naletu a ruznych bodlaku a vysoka trava desne lakaji slimaky,oni tam zijou a lezou na zeleninu,svine jedny:))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYA: nevim jak to mas velke, ale urcite bych aspon zakladni udrzbu, sekani a nejakou upravu pudy delala na cele plose, protoze jinak se ti z tech oebdelavanych kousku budou na obdelavane rozsirovat ruzne plevele a vubec to bude zarustat v jungli. Chapu casovou narocnost a pracnost,ale aspon bych ty kousky kde jeste neni zahon pravidelne sekala nebo tak neco...
    NYA
    NYA --- ---
    mulče dávám habaděj, mám vždycky tak dva kulatý balíky slámy na rok .. ale dělat z divočiny záhony, na to je nutný se domlouvat s těma rostlinama co tam byly předtím.
    za tip na osetí okrajů díky a příští rok to určitě udělám.

    ostružin je tu jinde dost plodících, tak tuto nepotřebuju. to místo se mi hodí na záhon .. je tam slunce a taky se snažím obdělanou plochu dělat souvislou a ne ostrůvky se záhony tu a tam v divočině
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: taky bych jim jeste dala sanci - zkouselas je nejak prorezat?
    NYA: a kolik mulce davas? ja to tak jako posypu zavadlou travou nebo senem (slamu nemam snadno k dispozici) a nic mi tim neprorusta. jinak jak jsem ti psala jinde, osvedcilo se mi davat na okraje zahonku napr. lichorerisnici (a treba kopr, koriandr, k vetsim vecer mesicek a podobny "krovi") - zakryjou velkou plochu, plazej se kolem, jsou uzitecny a neni problem je dle potreby (a doslova i chute...) redukovat.) btw. jsem zjistila, ze kdyz takhle protrham lichorerisnici i bez korenu, tak na miste, kam ji odlozim, dal pokracuje v rustu - hazela jsem ji takhle pod strom nebo na dilci kopky po zahrade, at to zavadne a ze to pozdeji vyuziju, a ona se vzdycky obalila kvetama a nerusene pokracovala dal.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: zkus ji posekat a nechat narust znova a jestli zacne plodit tak supr a jestli ne tak ji muzes zlikvidovat.
    NYA
    NYA --- ---
    jo a ještě jeden dotaz - chci tu zlikvidovat místo zarostlé ostružinami, které neplodí. uvažovala jsme, že místo pokosím křoviňákem, nasypu tam koňský hnůj a pak zamulčuju kartonem a nechám rok tak ležet a pak přeryju.
    chtěla jsme se zeptat, jestli jste někdo dělal neco podobného a jestli není ostružina takový nezmar, že tohle stejnak nepomůže?
    NYA
    NYA --- ---
    no .. jinak chtěla bych se zeptat, protože vytvářím zahradu první rok (resp. rok a půl, ale je to jeden celý rok..), mám tu starý sad, který leta nikdo neudržoval a je zarostlý pýrem a vysokou trávou..
    můj plán je postupovat po takových částech, které zvládnu obdělat, vždycky zkuturnit nějakou část, pak ji stabilizovat do nějakého perma-režimu který už nebude tak pracný, a pokračovat na dalším kousku ..

    nemám na to žádný kurz, vycházím víceméně jenom z předchozích zkušeností, pozorování a intuice a sdílení zkušeností pokročilejších zahradníků.
    letos jsem řešila to, že mulč je sice dobrá věc, ale že pokud nemám domluvené hranice s pýrem, tak mulčovat vlastně nemohu, protože mi tím mulčem proroste a pak s tím mám víc práce než kdybych nemulčovala.
    tak jsem dospěla k tomu, že mulčovat budu až druhý (třetí) rok co tam mám záhonek, když se skladba plevelu už změní. kamarádi mi poradili, že pokud budu kolem záhonu důsledně vyžínat trávu, tak mi ten pýr do záhonu už taky nepůjde..

    pak mám ještě jeden dotaz - chápu to správně, že teď před zimou je dobrý záhony dobře zamulčovat, že je ta sláma krásně zapracuje do půdy?
    a další věc - mám spoustu listí z ovocných stromů, tak jsem přemýšlela o tom, jestli ho jenom kompostovat, nebo jeslti bych ho taky nemohla použít jako mulč? kdybych měla sekačku, který mi ho rozseká, tak o tom nepochybuju, nevím ale, jestli je to vhodný udělat i s celými listy..
    NYA
    NYA --- ---
    včera jsem viděla mooc dobrej film o půdě a kompostování. pokud jste ho ještě neviděli, doporučuju :)
    nejvíc se mi líbila myšlenka, že nezáleží na tom, na jaké půdě člověk pěstuje, protože ji nechceme vytěžit, ale naopak vytvářet a stále zlepšovat :)

    _Geoff Lawton - Permaculture Soils.mp4 | Ulož.to
    http://ulozto.cz/xgWKfZM/geoff-lawton-permaculture-soils-mp4

    přišla jsem na film přes tenhle článek
    Zúrodňování půd, struktura půdy, hnojení
    http://www.ekozahrady.com/hnojeni2.htm
    KAREN
    KAREN --- ---
    EVA_: hmm ja jsem s tim spokojena - zalezi, jakou rychlost zaradim. a japonak: proste velka sekaci kudla;)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KAREN: Ty záležitosti k tyčovýmu mixéru většinou česnek jakoby rozcupujou. Tohle naseká a nerozblemcá, . Co je japoňák?
    KAREN
    KAREN --- ---
    EVA_: neco podobnyho mam k tycovymu mixeru - ale stejne radsi sekam japonakem;)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KAREN: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=56533004&tab=4 (dá se sehnat mnohem levněji tuším od Tescomy, případně jsem viděla i na Aukru second handový). Párkrát zatáhneš za šňůrku a je nasekáno. Pak stačí opláchnout ve vodě. :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: my mame treba lis, do kteryho mi zadnej z tech kartacku, co maj v domacich potrebach, nepasoval;) takze nadsene drtim a sekam a ve vetsim mnozstvi strouham
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: tohle se taky nestrouhá skrz
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: No právěže taková klasická Přemkovina (dle názvu klubu) je protáhnout lis takovým tím kartáčkem s tuhýma štětinama na tyčce, je to raz dva...
    URPUTNIK: Kilo máme ani ne na měsíc :) Mražení česneku (celých stroužků) je naprd, když už jej nemám jak rozumně uchovat tak utřený naložit se solí a olejem do zavařovaček .. vydrží v chladu a temnu
    Jinak to skladování celých věnců hlavně ve větraných prostorách, klidně v kuchyni na trámu
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: jo, tak to znam podobou vec. akorat se to rozskrabe, nestrouha skrz. lis z Ikey neni spatnej :)
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    mražení česneku nelze považovat za udržitelné ,je to jaksi proti přirozenosti věci...,nebo mimo téma,ale nejlepší je ho dobře uložit ve správné komoře ,pak když to nejde, tak třeba nasolit(nastrouhat a smíchat s mořskou solí),občas jsem česnek pobouchal i v hmoždířu, strouhám ho obvykle

    pokud máte sousední pozemek louku apod,tak těch slimáků je daleko víc než dokážou sežrat,prostě to nedávaj,byly tu sezony kdy jsem jim ty slimáky házel a ani si jich nevšimli,tam je u běžců ale dobrá prevence, že už z jara ti běžci vyžerou první přeživší slimaky po zimě co nakladou všude vajca
    KAREN
    KAREN --- ---
    VEVER: komu se chce cistit lis, ze?;)
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA:
    Je to bezva :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: info z netu ;). mimochodem, o strouhani cesneku slyslim poprvy :)

    Mražený česnek

    Česnek můžete mít doma v dobře větrané místnosti na suchém místě v copu, nebo si jej můžete zavařit či naložit, ovšem nebude mít chuť jako čerstvý.

    Další možností je česnek zmrazit.
    Oloupejte jednotlivé stroužky, pořádně je osušte a dejte je do sáčku do mrazáku. Na druhý den až bude česnek zmražený, hoďte s ním lehce třeba o linku a zase vložte sáček do mrazáku. Stroužky se oddělí a vy si je budete moci brát podle potřeby. Česnek, který vezmete ze sáčku, nechte rozmrazit a můžete s ním pracovat, tak jako by byl čerstvý. Výhodou zmrazeného česneku je, že chutná téměř jako čerstvý, neztrácí svou chuť a aroma.
    Navíc jej ochráníte před plísní a hnilobou.

    Tento mražený česnek vám může vydržet až do další sezóny.

    Poznámka: česnek mražením měkne.
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: A jde to pak ještě nastrouhat do bramboráků? To je tak nějak 90% toho na co ho používám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam