• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: jak píše KASTA: na začátku dost zabrat a pak už stačí málo.
    A jestli chceš nechat na záhonu 12x3 m víkend, pořiď si skalku :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: takhle je to nejlepší, my prostě v začátku ještě neměli kompostu
    KASTA
    KASTA --- ---
    SVAN: tyjo, pekny

    ja buduju vyvyseny zahony podle toho jak mi pribyva kompost, kazdy rok nejaky z nich navysim a padne to tam. na tech zavedenych zahonech uz se mi to bez pleti celkem dari - jen v ty prvni fazi, nez se ta zelenina zvetsi tak jeste ne. potom, jakmile tam vznikne zeleninova dzungle, plevel uz je prirozene potlacenej a jen jeho zbytky tam zivori
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: dneska jsem svázala na zimu obří trs trávy a pod jeho stínem při kraji v naprostém nedostatku světla a vody hromada zku... svláčku s oddenky půlmetr pod zemí.

    Já prostě na ředkvičky bez plevelu neveřím. Tak dám mezi ně špenát a vypleju si pak pěťour a pejřavku z ředkviček a špenátu.
    Mulč funguje, to jo. Ale nemulčvací věci asi ne.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: pracný asi spíš na to plánování, jinak seješ a sklízíš víc, prostě využiješ prostor na maximum, určitě míň práce než to pletí to je u nás na několik dní několikrát za rok to už mě fakt ....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: a není to pracnější než to občas přeplít a vzít motyčkou? :)
    A než cibule vzejde, je místo na plevel, který rostě prostě rychleji.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Nepletí formou osázení dalších rostlin mezi cibule a spol, tak aby se zakryl co nejvíce záhon a nezůstalo právě to nic pro plevel, ale pro mě je to zatím velká strategie, ty kombinace, co k čemu, co dřív a co později. Četla jsem to tolikrát, že už bych to měla mít v hlavě, ale ... nejradši bych měla zahradníka :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: krásný je máš.
    Nepletí je podle mě sci-fi. Vzduchem a ptačím trusem létají semínka a oddenky plevelů, který se prostě chytnou v každým kousku hlíny. Máme rostlinky i ve spárách zámkový dlažby. Příroda tak pionýrský rostliny vynalezla a neumím si představit záhon, kde se nechytí a nebudou. Jakože cibule a kolem ní hlína a nic? To asi nejde.
    SVAN
    SVAN --- ---
    SITH: ano tý hlíny tam padlo hrozně moc, i když jsme tam dávali do spod od klacků, po listí, kompost i zpátky drny co jsme nejdřív vykopávali a ještě hnůj koňský a stejně to hlíny spolykalo nečekaně moc. A to jsme měli dost svojí smíchanou s kompostem a stejně jsme ještě museli sehnat.
    SITH
    SITH --- ---
    SVAN: slušný farmář :) mě jen vadí to množství zeminy, které do vyvýšených musím dát, resp koupit. Takže zatím dělám nové každý rok a vždy udělám o prkno menší, až příští rok udělám jen dvou prkno nahoru. Na něco s krátkými kořeny to stačí
    SVAN
    SVAN --- ---
    YEMANJA: Máme obojí vyvýšené i klasiku. Vyvýšené jak píšeš byly pracné, ale pravda je že teda jedou fest. Loni v létě (první léto po založení) jsme to nestačili jíst ani rozdávat, ještě teď máme zavařeniny. Ty klasické jsem založila co jsem to tady pořídila asi 6 let. Soused mi pomohl a zryl je. Od té doby už jsem do nich nijak neryla, pouze přiživujeme koňským hnojem, kompostem a plejem, jak píše MART1NKA Což mě trochu .... nějak se nemůžu dostat přes tuhle klasiku, sice střídáme plodiny, a společenstva, ale dostat to na ten level nepletí se nám nedaří. Nejspíš tomu nevěnujeme tolik času kolik by na to bylo průběžně, alespoň z počátku třeba. Ale zase ty vyvýšený se plejou skvěle :)



    KASTA
    KASTA --- ---
    KAIRRA: ono to není vždycky až tak strašný, má tam samozřejmě spoustu vzrostlých kěřů za (deseti)tisíce, to není pro normální lidi, ale třeba ten dub po slevě vyšel na 550,- a je to zapěstovaný keř přes metr výšky v 12i litrovým květináči. Kupuju tam to, co se jinde blbě shání, koupil jsem tam třeba stálezelenou hlošinu ebbingeovu, která má i jedlý plody, a moc mě baví
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Havlis je fakt drahej, ale tři keře od něj se mi ujaly a hned začaly bujaře přirůstat, narozdíl od hornbachovek co vždycky nejdřív shodí listí a pár větví než se chytí
    KASTA
    KASTA --- ---
    jeden tip: jestli sháníte větší, zakořeněný keře, hlavně stálezený nebo rarity apod a nevadí vám připlatit za kvalitu, tak Safro v Praze Stodůlkách (havlis.cz) má listopadovou slevu 20% na vše. já dostal za úkol zařídit, aby zahrada byla zelená i zimě, a současně, aby zůstala divoká a užitková (takže žádný thuje, bobkovišně, buxusy nebo panašovaný brsleny). takže jsem vybral dub cesmínový a uvidíme jak dá klima u nás na zahradě...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BHA: Zadrhel je v potrebnem mnozstvi, treba u levandule vytezek z cca 50litru (napechovany) hmoty asi 30ml oleje. Destilujes normalne vodni parou, varak treba ze sudu od piva. Libovolna kolona na paleni koralky je dobra i na tohle.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XCIDER: jj, k te pracnosti - jednou jsem zkousel destilovat parni destilaci azulen z hermanku, mel jsem skoro cely plny 60ti litrovy kotel kvetu a vysledek byl neco pres 10ml oleje plus 5 litru hermankove vody, ktera presla taky.. po druhe uz bych do toho nesel a radeji budu budovat republiku jinou smysluplnejsi praci :o)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    99 procent esencialnich oleju se vyrabi destilaci s vodni parou. tj. bud se vari v kotli voda+bylinky, nebo se vari samotna voda a para potom prochazi sitama s nasypanou rostlinnou hmotou. Potom se to zkondenzuje v chladici a pokud je podil toho oleje dost velky, oddeli se a vyplave na povrch, kde se da normalne odebrat kapatkem nebo v oddelovaci nalevce. Hlavni zadrhel je v pracnosti a mnozstvi bylin, ktery jsou potreba, vetsinou se po prvni destilaci olej neoodeli, protoze ho je malo, je treba zkondezovanou smes znovu nalit do kotle a destilovat s ni dalsi varku bylin, tak dlouho nez se olej zacne destilovat. To co se prodava jako "ruzova voda", popr. "pomerancova voda", je prave takovyhle meziprodukt.
    Jako dite jsem to parkrat zkousel, na prvni destilaci se da dostat par kapek oleje z bylin, ktere maji silice fakt hodne (napr. salvej nebo tymian), ale ta pracnost je skutecne velka....
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KASTA: nemyslím si, že by se to mělo mísit nebo v tom rozpouštět, ale je to přidáno do kotle při destilaci, ta voda nedovolí to přepálit, s párou odchází i olej, který se dá pak snadno oddělit
    KASTA
    KASTA --- ---
    JESTEDMAN: olej se s vodou nemísí.... ale tahle debata už sem asi stejně nepatří
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KASTA: řekl bych, že u nejkvalitnějších se rozpouštědlo nepoužívá, případně se jen přidá voda
    KASTA
    KASTA --- ---
    BHA: podle mě univerzální postup je, že použiješ nějaký organický rozpouštědlo, který ti vezme ten olej z bylinky a z něj ho pak musíš dostat - nejspíš destilací, nebo by možná šlo to rozpouštědlo jen i nechat odpařit (eter), ale to mi přijde trochu problematický kvůli výsledný čistotě toho oleje, nevím. Jestli máš nějakej jednoduchej návod, sem s ním!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam