• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VEVER
    VEVER --- ---
    OGMIOS: já jsem v tomhle směru trochu paranoik, asi, ale třeba ve městě bych to stejně nejedla, protože splodiny a pocurani od psů. A tak. A na venkově už poživatelných věcí roste poměrně dost...takových těch nizkoudrzbovych. Šlo by to o něco zvednout, ale ne zas tak moc.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OGMIOS: Na toto by si musel mať ideálne natívne jedlé druhy ideálne trvalky, ktoré nepotrebujú veľa starostlivosti a prežijú našu zimu.
    Šlo by to s ovocnými stromami, orechami, bobulovinami, vytrvalými cibuľovinami. U nás jaksi čokoľvek čo považujeme za jedlo bez ohromnej investície energie nenarastie a nezaplodí. Rajčata, cukety, brambory - kto by sa o to staral?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja to vidim trochu jinak. Myslim si ze nase planeta ma mnohem vetsi potencial. Je jen nase minus ze obhospodarujeme krajinu do formy pustiny. Vzdyt by jidlo mohlo rust vsude a ty bys jen chodil a sbiral si na co mas chut. Cekas na zastavce na autobus a jen tak mimochodem si utrhnes jabko, svestku, rajcata, okurky, nasbiras si salat na louce a par cuket a jdes domu a mas na veceri. Mozna trochu utopie ale kdyz to muzu mit na zahrade tak proc to nemuzu mit i jinde? Kdo to rekl ze se to nemuze?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    OGMIOS: můj 90 letý soused říká, že kuna doma neloví, že chodí k sousedům

    OVERDRIVE: běžci jsou svině, oni žerou slimáky, jen když není nic lepšího k žrádlu, takže je vlastně moc nežerou :)

    CUKI: slyšel jsem jednu teorii, že konzumace masa zvyšuje hladinu testosteronu a aby ses ho mohl klidně zbavit, bez vedlejších psycho efektů, tak ho využiješ k lovu/zabití potravy... tudíž jsou jedinci, kteří jedí jen to maso, které si sami zabijí
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Jsem v současné době vegetarián. Jen jsem chtěl říct že nejde o to jestli někdo ji či nejí maso nebo dokonce žádné živočišné produkty. Jde o to jak se k těm zvířatům chováš.

    Ale to jsme zase úplně odbočili od jádra diskuse. Základní myšlenka byla v tom, že konzumace masa je v takovém ekosystému dost přežitek. Kdyby všichni lidi na světě jedli maso, tak nás naše planeta neuživí. Konzumace masa je věc kterou si může dovolit ani ne 1/5 (ta bohatá) naší planety. To ale neznamená že ty ostatní to maso nejedí, ale není to zdaleka základ jejich jídelníčku, spíše příležitostná strava.

    Taky je dobré si ale uvědomit, že náš ekosystém se bez zvířat neobejde. Ono to takto funguje jen celé dohromady. Všechno je závislé na všem.
    Tedy pokud bychom skutečně chtěli kolonizovat. Musíme přepravit dostatek všech druhů na tu danou planetu a zdaleka to nemůže být Noemova archa (pár od každého druhu). Ne že by byl jakýkoli druh zásadní pro přežití celého ekosystému. Ale čím víc druhů, tím víc bude fungovat samoregulace. Veškeré ekologické katastrofy, které známe z poslední doby jsou důsledkem nedostatečné druhové pestrosti.
    Největší z nich je homo sapiens sapiens. Jeho přemnožení má drastické dopady na ekosystém. :-D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OVERDRIVE: taky muzes s predatorama uzavrit pakt. Na bejvalym baraku jsem jednou vysvobodil lasicku a nez jsem ji vysvobodil tak jsem ji rekl ze za to chci aby byla moje drubez v bezpeci a celejch 5 let byl klid. Az kdyz jsem se stehoval pryc a ztratil vliv nad pozemkem tak mi posledni 2 kohouty neco sezralo. A musim rict ze se mi parkrat stalo ze jsem usnul a zapomnel zavrit kurnik. Taky jsem mel takhle uzavrenej pakt o neutoceni s vosama a srsnema.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: takze jsi vegan i masozravec to jako kdyz ja jako vegetarian choval vselijakou drubez etc. Pak jsem mel moc kohoutu a musel je zabijet soused aby mela pritelkyne na nedeli na obed. To je zivot
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: Možná kdyby jsi to dočetl celé, tak zjistíš že píšu úplně o něčem jiném.
    Mě vadí to zabíjení zvířat, které "žijí" jen pro naši výrobu. V podmínkách, kde bych žít nechtěl. Lidi kteří vyrábí takto maso, bych s klidem vystavil stejným podmínkám jako ten císař.

    Pokud zabiješ zvíře v jeho přirozeném prostředí protože máš hlad, nemám vůbec nic proti. Sám jsem tak učinil i v době, kdy jsem byl veganem.

    Redukce přemnožených druhů, jakožto nápravy zničeného ekosystému člověkem, je také nutná. I když by měla vypadat úplně jinak než jak to funguje dnes. Mnoho zvířat je přemnožených z důvodu jednoduššího lovu pro zábavu.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    uplne uprime? vubec se nebudu uz pokouset o zahradu venku. to proste nema smysl. skleniky, lampy, extreme ohrazene pozemky. Bezci nemaji sanci. Chemky moc pouzivat nemuzu, pac tu mam 5 psu, a videl jsem mrtve jezky, ale zkousel jsem to a co jsem dostal bylo treba 10x10m pokrytych tisici mrtvymi slimaky, a hromadou slizu [samozrejme vsechno umrelo, a nic se tim nevyresilo].
    Docela hodne chodim po okoli, a to v ruznych takovych tech remizcich, urbexech a tak... jsem v tomhle fakt pohyblivej, a jednou jsem to pocital v remizku nahodneho pole, a na cca 2x2 kroky [rekneme, ze krok ma 70cm] jsem jich napocital 600. Pak me to prestalo bavit.
    Tohle uz neni moznost pro permakulturni zahradu, tedy pokud to nebudes pestovat 10cm nad zemi v nejakych vysutych zahradach. Stejna situace je v Ostrave, o ktere pisu, az po Olomouc [tam jsem to taky pocital, ale ne na kroky, ale na jednu kytku u reky Bystricky, a vyslo mi, asi na 100 kytek, asi na 20km prochazky, ze je to tak 50 slimejsi na kytku]. Bezne delam to, ze po nich slapu a ignoruju to, ze je to hnus, a dam jich treba 5 na jeden umyslny krok. Uplne nic.

    Proto taky resim, co dal. Nejsem zadny ideolog, jen ocekavat, ze tomuhle se zahrada, jakehokoliv druhu, ma sanci ubranit, tak povazuju za hloupost.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jen na ceste, ktera obkruzuje nas barak, tak jich denne jsou prejete tisice, v lete
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MAR_TINA: divej: bezne jsem sbiral za leto 5kg za vecer. a to jsem nepobral vsechny
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MAR_TINA: tam je problem, ze musis zahrnout celou ctvrt. pac pokus jsi jediny, kdo to resi, tak mas holt smulu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OVERDRIVE: jestli máš 1500 m2 moc členěných a nezvládneš ohlídat pár kachen a posbírat slimáky, máš ještě hodně moc rezerv.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MAR_TINA: fraktalne nebo fyzicky? na plochu asi 1000-1500, fraktalne? nekonecne mnoho.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OVERDRIVE: kolik metrů má pozemek?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MAR_TINA: jo, potiz je mj v tom, ze nikdo okolo se nestara o zahrady, nikde jinde neni nic moc ziveho krom psu, a taky to, ze nas pozemek je velmi clenity, a obsahuje desive mnozstvi zivych plotu, ukrytu a nerovnosti, a bezci stihnou casto umrit na kunu/lisku jen proto, ze nez vubec pochopi, tak je nemuzes vystourat a umrou.
    uz jsem to zmanipuloval ruznejma plotama ohradkama a podobne, ale byl to boj, a rozhodne je nelze pouzit na reseni tehle katastrofy tak, jak jsem si to maloval, ze jich nakoupim kolik bude mozne, a udelam jim kolem rek boudicky, at si to resi sami, a kdyztak at se mnozi.
    nemaji sanci.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    mmchodem zjistil jsem, ze prosti https://cs.wikipedia.org/wiki/Plz%C3%A1k_%C5%A1pan%C4%9Blsk%C3%BD, coz je v soucastne dobe 3. nejvetsi ekologicka katastrofa v EU [prvni je sucho, druhy je kurovec, treti je plzak]... tak existuje jedna pomerne hezka metoda... vzit kanistr banzinu, a udelat jim caru kolem pozemku, a tu zapalit. ma treba 10cm na sirku. kdyz to udelas asi tak 20x za leto [a jasne, zabijes tim asi desitky jinych druhu], tak dojdes k tomu, ze na samotnem pozemku uz ti pak staci jen hlistice, sbirani a selektivni rozslapavani tehle hruzy kanadama nebo nabodavanim na 9" hrebik.
    ono to jeste neni vsude, ale treba na Morave, kdyz se projdes kolem reky se psem, vidis uplne zdevastovane pasy zelene, ktera normalne roste, bez prispeni cloveka. Na kazde kytce jich je povesednych teba padesat.
    chudak zvire, no.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OVERDRIVE: běžce na noc zavírej, kuna ve dne neloví. Chov drůbeže prostě zahrnuje kurník / kachník a péči ráno a večer.
    Jinak souhlaísm.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    CUKI: docet jsem jen k nebohe zvire.... dal uz je to pro me irelevantni...
    a myslim, ze i sem...

    kazdopadne existuje precedentni situace, kdy jakysi cisar japonska [takovy pekne uzavreny ekosystemek v te dobe], se rozhodl, ze bude vegan, pac Buddha rek, ze nemas zabijet [coz je samozrejme davno prekonane dogma, ale budiz... proste doba a cas].
    No a tak ten cisar zakazal zabijeni zvirat pod trestem, ktery byl presne urceny : co ty udelas zvireti, stane se tobe [oko za oko, sak to znas].
    Doby. Cisar vladnul neco jako 13 let.
    Nasledoval cca 30 let hladomor, ktery pochazel z toho, ze se premnozilo kde co, a ponekud to sezralo rostlinky.

    Videl jsi nekdy, jak to vypada v zemich, typu Australie, kam se podarilo importovat zvirata [treba kraliky], ktere tam nemaji predatora [jineho nez cloveka]? Totalni ekologicka katastrofa, a k tomu jeste s bonusem tzv. biologicke kaskady, takze je mozne, ze nektere nenahraditelne druhy, ktere se tam vyvyjely miliony let, tak sezral kralik za 100 let, a neni mozne uz je nijak rozume nahradit.

    Opice jsou dalsi priklad.

    Zvirata je NUTNE zabijet, u nas treba divocaci, kteri ted pri premnozeni maji jedinecnou sanci znicit ekosystem v podstate celeho podnebneho pasu. Ja vim, ze hmyz neni zvire, ale jako pamatuj na kurovce, a to, ze stredni evropa velmi brzo prijde o lesy. a podobne.

    NEZABIJENI ZVIRAT je ideologicka sracka, ne relany vedecko-ekologicky zaklad uvazovani. Naopak, clovek nestiha zabit dost zvirat, aby jeho ekosystemy byly udrzitelne.

    Priklad: mel jsem na zahrade za leto 20 inidckych bezcu, pac jsem tim chtel regulovat ty oranzove slizske svine, kterych jsem denne sbiral 2-5kg. Jenze ouha, prisla kuna, a pozrala mi je. Takze sliznate oranzove svine se premnozuji dal, ale pac mam chraneny druh na svem pozemnku, holt pozemek bude pristi leto poust.
    Sorry, pockal jsem si, s navnadou, a proste dravce odrovnal ranou do hlavy, tecka .22
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BASTOCH: vid, ale zase treba poletej na mars a nechaj nas tady a muzem to zas po nich dat do poradku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam