• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    QUIP
    QUIP --- ---
    PODFUCK: Urcite to bude mit vysokou ucinnost :) Ale pak bych si dal asi jeste tu vodovodni sprchu na ocisteni.
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    QUIP: Ochlazovani ve Vltave zni dobre.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PODFUCK: nebyl jsem tam osobne, ale bavil jsem se o tom v nedeli s lidma, co chodime do sauny. Byli ji vyzkouset a k ochlazovani jsou sprchy, kad s vodou nebo vltava, do ktere se da vlezt po zebriku z mola. Voda ve sprse a v kadi by mela byt vodovodni, ne vltavska :)
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    Radsi mi reknete jaky to tam je, kolik tam byva lidi a jakym zpusobem je reseno ochlazovani ;)
    SITH
    SITH --- ---
    kolik nyxaček je v té reklamě na plovoucí lázně na vltavě? já poznal jednu
    GREGI
    GREGI --- ---
    dneska sem dostal skvelou "houbkoskrabku" na tyci a konecne to vyada na tu spravnou tvrdost! uz sem jich vyzkousel asi 10 a pokazdy bud moc tvrdy nebo moc meky:D
    IF_
    IF_ --- ---
    V Cestlicich maji nove az do 23:00.
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    QUIP: zkusim dik
    QUIP
    QUIP --- ---
    SARKUF: sice jsem to primo nezkousel, ale pokud tomu obetujes ten jeden rucnik, tak si myslim, ze to s nim bude urcite lepsi, nez jen pod sprchou. Tim myslim, kdyz vlezes i s tim rucnikem pod sprchu. Vytvori to silnejsi vrstvu studene vody, rovnomerneji rozprostrenou, nez jen sprcha, kde to jsou spis curky vody, co tak ruzne stekaji po tele a moc neochladi.
    Jo a celkem pomaha zvednout ruce nahoru a ochlazovat podpazi, kde obvykle zustava dost tepla.

    Pokud tam maji vyrobnik ledu, vem si dve hrsti, primackni si je do podpazi, zalez do ledove sprchy a uvidis, ze to bude mit taky lepsi efekt, nez klasicka sprcha.
    GREGI
    GREGI --- ---
    nejakej tip na hezke kvalitni cepice do sauny?
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    nejaka rad ci tip jak se co nejefektivneji ochladit, kdyz je k dispozici jenom sprcha?
    Treba v horku pomaha mokrej rucnik na krk nebo zapesti... jde tady uplatnovat neco takovyho nebo je to blbost?.)
    GREGI
    GREGI --- ---
    "Ahooj", (nevim kdo to je) "dobryyy den" (trk) "joooo to ste vy! ja jak ste oblecena sem vas nepoznal, mam problem lidi ze sauny poznat obleceny..."
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    QUIP: To je právě ten rozdíl v pojmech: dělat něco pro úlevu, nebo proto aby sis skutečně pomohl, aby ses vyléčil.
    Je-li tělo nemocné, zvyšuje teplotu. Ne nějakým omylem, ale schválně. Ten mechanizmus je takový. Aby rozběhlo imunitu, rozběhlo krevní oběh, aby spálilo méně rezistentní antigeny. A taky aby dovedlo krev (plnou bílých krvinek a protilátek) i do hůř přístupných míst v těle.
    Zvýšená teplota a horečka je naprosto úmyslná a cílená.
    Jenže to vyčerpává tělo (proto je potřeba zahřát ho jinak než vlastníma silama. Zabalit se do izolantu a prolejvat se horkým nápojem),
    a zadruhé - jak správně poznamenáváš - není to zbytku těla moc příjemné.
    Jasně že se Ti v horku neuleví, naopak. Když je ti horko, chceš se zchladit - to uleví, ale (dlouhodobě) nepomůže. Je to příjemnější, ale příjemné i nemocem.
    Ty teplotu zvyšuješ právě proto, že je nepříjemná i nepřátelům tvého těla.

    Říkat že nepůjdeš při nemoci do horka protože je to nepříjemné je stejné jako říkat že nebudeš polykat léky, protože jsou hořké. Léky nejsou od toho aby chutnaly příjemně, ale aby léčily.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QUIP: jak při +100 tak při -130 mi nos prakticky ihned přijde o vlhkost, což mi coby alergikovi s vodnatou rýmou velmi vyhovuje :) jak to funguje na skutečnou nemoc netuším :o
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    EXCITE: No argumentacne to nepopisu, spis pocitove. Kdyz nejsme uplne fit, tak me solarko dorazi.
    CRISSTEENKA
    CRISSTEENKA --- ---
    LISTIKUS: jen doplním, že vstup je časově omezen pouze do konce roku. pak tradičně jen za 200,-/1,5hod.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    QUIP: je to prakticky podobný, tělo ti osvětlujou zářivky a na ksicht ti svítí skoro stejný (možná stejný) výbojky jak v tom "horským slunci" :)

    Druhej den sem měl po rýmě.. paráda.
    QUIP
    QUIP --- ---
    LODBROG: Se zvedanim teploty souhlas, ale o velikanske uleve dost pochybuju. Kdykoliv vychazim ze sauny, nikdy nemam pocit ulevy, ale prave naopak, takze dost pochybuju, ze si tou praci s termoregulaci telo nejak vyrazne ulevi.

    Jo a paradoxne - na rymu je nejlepsi uleva dychat studeny vzduch, ktery snizuje otok sliznic (a ne horky).

    Ale nejsem doktor, jsou to jen moje domnenky, klidne muze byt, ze si to cele predstavuju spatne. Takze me nikdo neberte vazne :)
    Ja bych tam proste s poradnou rymou nelezl. S nejakym zacinajicim "skrabanim v krku" jo. (tzn. jako posileni imunity pred tim, nez se nemoc rozjede)

    EXCITE: ja v solarku nikdy nebyl, tak nevim, jak to tam vlastne funguje... ale pamatuju si, ze jsme doma pred 25 lety meli neco jako tohle - solux. a pouzivalo se to prave na prohrivani dutin pri velke ryme.
    Jestli to skutecne necemu pomahalo si uz nedokazu vybavit :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PODFUCK: Proč myslíš?
    Prohřeje tě to, asi i nějakej ionizovanej vzduch se tam najde..přijde mi to OK. Jsem už naposled nevěděl,co mám dělat s tou nekončící rýmou a solárko udělalo zázrak :)
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    EXCITE: Fakt jo? To me prijde ze ti brutalne rozhodi "imunitu" kdyz jsi nachcipanej.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    je to tedy OT,ale já na rýmu doporučuju solárko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam