CORNELA: Poslyš, ty mě nutíš otřesně prokrastinovat. Tak jo, pojďme se obhadzovat studiemi.
Hledala jsem v té tvé pasáže, kde se píše konkrétně o sauně. Našla jsem, že k přehřátí organismu může dojít i u žen, které nejsou zvyklé se saunovat, a to při delším pobytu v sauně. Délka tohoto pobytu se ale nespecifikuje. (Pokud se nějaká ženská jde poprvé v život saunovat v těhotenství, je vskutku padlá na hlavu, ale to nechme stranou.) V té záplavě zdrojů je pak uveden jeden článek, který se týká sauny, nikoliv konkrétně sauny a těhotenství.
Můj odkaz je svodkou několika studií studie zabývajících se např. tím, zda a za jak dlouho se vnitřní tělesná teplota v sauně zvyšuje na nebezpečnou míru (o 2 stupně C), a to se zvláštním zřetelem k těhotenství. Píše se tu, že v rámci pokusné skupiny se k této nebezpečné hranici nepřiblížila žádná z žen, i když zůstaly v potírně 25 minut. Dále se tu píše o studii, z níž vyplynulo, že aby se člověku vnitřní teplota zvedla na onu nebezpečnou hranici, musí se sakra snažit. A dále se tu píše i to, že pokud jsi blbá a přeženeš to, může to pro tvé dítě mít ošklivé následky - takže saunovat ano, ale s mírou.
A ještě bych potřetí uvedla ono kouzelné slovíčko - Finsko, a "Women in Finland regularly bathe in saunas throughout their pregnancy, but limit their time in the sauna to 6-12 minutes, and they stay away from hot saunas."
A tím končím, protože už to asi pro netěhotné a nekojící saunisty tady bude krapet nuda.