• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SITH: Ještě tu jsem.
    Je to takové… komunitní. Všichni se tu znají. Už si tu taky tykám. :)
    SITH
    SITH --- ---
    SPIKE411: a jaký to bylo?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Uf, nešlapal jsem 17 km zbytečně.

SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    DJFRACTAL: Typický finský přístup a ti něco o saunách vědí. Absolutní souhlas, dělám to stejně. Stopky mám jen orientační, protože ten kotel někdy jede v sauně více a někdy méně nebo si sednu/lehnu na chladnější místo a jindy zase na více horké, když je jediné volné. Až mi tělo zavelí, vyběhnu.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    KOTENCE: nejlepší evidence-based je dělat to based podle evidence vlastního těla a mysli, fakt jo. Lidi jsou tak různorodí a navzájem jiní, že to prostě nejde nalajnovat ani trochu univerzálně. Možná se dá řídit doporučeními a "best practices" ale opravdu - vesměs nasrat. Řiď se podle vlastního pocitu (nezkresleného drogama, mastičkama apod. - to můžeš, ale až se naučíš znát reakce a možnosti vlastního těla).

Znám lidi, co se prostě potí úplně minimálně, lidi, co je jim zima i v léťe ve stínu, individua, co vypijou vařící čaj/kafe jakoby nic a taky ty, co do sauny nevlezou, ani pod pohrůžkou krvelačného násilí.

Pokud máš plán/osobní důvod otužovat se a saunovat se pravidelně, tak to prostě pravdidelně dělej, často, a samo si to vypracuje vlastní rutinu. To se taky bude měnit v závislosti jak je člověk unavený/hladový/kolik má energie/jakou náladu.

Já mám teď takové období, kdy na nějaké otužování úplně seru. Furt kvasím v sauně a jediné, co mě otužuje v pauzách je ledové pivo (pokud teda zrovna nejsem v sauně v práci).

Jinak můj běžný setting je horká sauna 80-90°C podle chuti a mezi tím mrazotechnokratická fakt studená sprcha s následným párminutovým pivoodpočivadlem. Někdy se ta přestávka protáhne i na deset minut, nebo déle, kdo ví. Někdy se zapomenu v sauně, když se prostě cítím dobře, a sem tam i čtvrt hodiny.

Měl by to být čas absolutního odpočinku, ne psychického vypětí se stopkama nebo budíkem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Sháním prostěradlo, nejlíp tak 200x100 cm, kam zajít v Praze? Myslel jsem, že zajdu někam do ložního textilu pro úplně nejobyčejnější bílé bavlněné prostěradlo, ale na postel to úplně rozměr není.
    Tady po mně chtějí 6 ks, kdybych to chtěl objednat, mně by stačily dva:
    Prostěradla na wellness | Textilkvalitně
    https://www.textilkvalitne.cz/prosteradla-na-wellness/

Už mě štve, že mnohde mají prostěradla příliš krátká (mám 190 cm), nebo z nepříjemného materiálu (Radotín) a/nebo za to ještě chtějí extra 30 kaček.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOTENCE: Bývám ve studeném tak dlouho, jak dlouho je mi to příjemné :) U nechlazeného studeného tak pět+ minut po 15 min sauně, odpočinout a ještě dvakrát.
    XARGH
    XARGH --- ---
    KOTENCE: kdybych se chtel zacit otuzovat, tak to bude doma ve sprse, postupnym zvysovanim expozice a snizovanim teploty.
    v saune jedu cykly: sauna -> studena sprcha nebo bazenek (kdyz to neni ekl) 20-120s -> relax cast (cokoliv od nehybne savasany po zewl a usrkavani neceho typu voda nebo nealko pivo)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    THAIGRR:
    "ptali se mě, jestli chci nějaký info k otužování a tak"
    Já bych chtěla a všude se ptám, ale jsem akorát frustrovaná, že každý říká/píše něco jinýho.

Momentálně řeším, jak je to s otužováním a saunou. Jedni tvrdí, že po otužování (v řádu minut, desitek minut) se do sauny nemá, že je to moc horko. Ale ze sauny se leze do ledový vody a nikde jsem nenašla žádný limit, kolik se tam má nejdýl zůstat. U sauny všude píšou, že se nemá překračovat těch 15 minut, ale u bazénku nic.
    Jedna známá tvrdí, že prej 2 minuty jsou optimální, což zní rozumně, ale zdroj nevím.

Zdroje na toto téma jsou fakt hodně špatný. Zamořený kecama o wim hoffovi a nadšenejma osobníma zkušenostma jednotlivců, co lezou v kulichu do škopku a píšou o tom blog :-/

Kdybyste k tomu něco evidence-based měli, budu ráda.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    a teď teprve koukám, že jsem neposlal nějakej bližší odkaz...
    Já na to narazil na FB tady:
    Open Doors Weekend at Metronome Recovery
    https://www.facebook.com/events/582183094477710/

a přihlašování tady:
    Calendly - Štěpán Trnka
    https://calendly.com/metronome-recovery/open-weekend

je to na hodinu, ale nebylo plno, tak mi říkali, ať zůstanu jak dlouho chci
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    THAIGRR: tak jako nebylo to špatný...
    - celej prostor je spíš menší, pro 6 lidí (6 skříněk, 6 křesel v odpočívárně)
    - nějaký drobnosti ještě nemaj vychytaný - chybí přesýpací hodiny v sauně, nejsou kelímky/skleničky na pití, ale o všem ví a řeší
    - sauna 2x3 metry, dvě patra lavic, 6 lidí by se tam asi vešlo - teplota odhaduju cca 90° (teploměr ukazoval 108°, ale to fakt nebylo)
    - parní komora 2x2 metry - momentálně nefunguje parní generátor, ale je to v procesu
    - 3x sprcha teplá i studená
    - dvě nerezový vany s chlazenou vodou, chlazení nastaveno na 5° a 8°, voda má skutečně o cca 1-2 stupně víc
    - asi největší mínus za mě bylo, že ty vany jsou v podstatě v odpočívárně a když se spustí chlazení, tak to dělá hroznej rámus

NAVARA: ano, tak to ve výsledku bylo... speciálně jsem se ptal, jaký je rozdíl mezi "kontrastní terapií" a saunou s ochlazováním a prý je to o hodně studené vodě, že lidi se často nechladí tak moc jako tady... na moje chlazení ve Vltavě i v zimě neměli moc co říct

GLOBETROTTER: plavky jsou vopruz, prej protože tam můžou chodit lidi z fitka... byl jsem tam na dvě kolečka sám, tak jsem plavky sundal a neřešil

ZUZKAOU: ptali se mě, jestli chci nějaký info k otužování a tak, ale když jsem řekl, že do sauny chodím pravidelně a samostatné otužování mě moc nezajímá, tak mi to netlačili
    v odpočívárně měli mini knihovničku a Wim Hof tam samozřejmě byl

MARIPOSA: asi všechno viz výše
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    THAIGRR: Díky za tip. Tak dej pak prosím vědět, jaké to tam je, docela by mě to zajímalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NAVARA: podnik je drahej, bude k tomu vitamínový drink s brčkem, župan, papučky a pohledný ošetřovatel.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAR_TINA: A rukavice :) Co jsem byl, tak nám dávali erár s županem apod, nevím jestli standard nebo dle podniku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NAVARA: předpokládám, že na to potřebuju teplé ponožky a kulicha :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THAIGRR: řekni wim hof, ale tak, aby ostatní neřekli ožralý násilník..... hm.... kontrastní terapie :-D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAR_TINA: Nebylo to špatný, nemělo by se to tedy střídat se saunou, ale jinak prostě chodíš do kolečka - tu zimu si ve finále ani neuvědomuješ, krom rampouchů na nose :)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    NAVARA: A v plavkách k tomu...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mám zaplacený lázeňský balíček a je v něm i pobyt v krykomoře.
    Máte někdo zkušenost? Jaký zázrak na svém těle mohu očekávat?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    THAIGRR: Hipsta název pro saunu se studeným bazénkem?
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    narazil jsem na tohle, znáte to? je to něco zvláštního, nebo jenom "hipsta sauna s příběhem"?
    About — Metronome Recovery
    https://www.metronomerecovery.cz/about
    teď o víkendu hodina zdarma na zkoušku, jdu to zkusit zítra (sobota) od 18:00, případně to ještě můžu trochu posunout, kdyby se chtěl někdo přidat v jiný čas

O víkendu 23. a 24. 11. otevíráme dveře všem, kteří chtějí vyzkoušet sílu kontrastní terapie na vlastní kůži!
    Přijďte zdarma vyzkoušet unikátní kombinaci sauny a otužovacích van a připomeňte si, jaké to je cítit se znovu naživu.
    Zarezervujte si svůj čas využití kontrastní terapie předem, abyste měli jistotu, že pro vás bude volné místo.

Kdy?
    Sobota, 23. listopadu 11:00 - 20:00
    Neděle, 24. listopadu 15:00 - 20:00
    Kde?
    Metronome Recovery, U Zvonařky 2589/7A

S sebou plavky a ručník, nic víc nepotřebujete.

Proč kontrastní terapie?

Lidské tělo je skutečně úžasný nástroj. S více než 100 000 km cév, 206 kostmi a 650 svaly je stvořeno k pohybu a přežití v těch nejnáročnějších podmínkách.
    Dnešní moderní život, který mimo jiné trávíme v pohodlné tepelné bublině, otupuje tuto přirozenou sílu a oslabuje naše tělo. Jsme unavení, vystresování, špatně spíme... Víme, že nám něco chybí, ale nevíme, co přesně.
    Kontrastní terapie v Metronome Recovery dá vašemu tělu tolik potřebný impuls a znovu zažehne váš vnitřní oheň, odplaví stres, vyčistí vaši pleť, zlepší váš spánek, a díky vyplaveným "hormonům štěstí" od nás budete odcházet s úsměvem od ucha k uchu.
    Vystupte z komfortní zóny a připomeňte si, co to znamená cítit se skutečně naživu.
    Po celý víkend vám budou k dispozici naši zkušení instruktoři, kteří odpoví na všechny vaše otázky a rádi vás v případě potřeby provedou vaší první ledovou koupelí.
    Vezměte s sebou kamarády a podělte se s nimi o trochu toho horka i chladu! 🧊❤️‍🔥
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam