• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SATHIK: Klidně může, "šedivění" se netýká jen chlupů. Lidem třeba běžně světlají oči.
    SATHIK
    SATHIK --- ---
    Může pes ve stáří ztrácet pigment hlavně na drápech? Psici je 11.5, je sice béžová, ale zesvětlala jen trochu kolem tlamy, jde to poznat jen za dobrého světla. A teď jsem si všimla, že jí z černých (tmavě hnědých?) drápků většina zesvětlala skoro na barvu srsti. Packy si sice víc olizuje, ale nic jsem tam nenašla.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Existujou teda fakt lokality, kde osiny neznají. Nevím, z čeho jsou trávníky na Vysočině, ale tamní spolužačka mě dlouho podezřívala, že si pracovní historky s osinama vymýšlím, dokud k ní na víkendovou pohotovost nepřišli chalupáři z Brna s dovezenou osinou :o)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    WAMI: klasický trávník je z větší části právě z travin čeledi lipnicovité :). Fakt nemá moc smysl přemýšlet, kde to mohla sebrat, venku je to možné v podstatě kdekoliv :)
    WAMI
    WAMI --- ---
    hm, tak mě napadá, že by to mohlo být ostnem z pcháče osetu, ten jsem na place asi v jednom dvou kouscích viděla...
    WAMI
    WAMI --- ---
    ZMYJKA: tak leda ten vítr, všude, kam chodím, je klasický trávník... :/
    max. sice vyšší tráva, ale nic z daných čeledí...

    no kruci, fakt smůla... :P
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    WAMI: uvidíš, třeba se jí to zahojí rychlejc. Jinak osiny jsou ze "zralé" trávy/obilí, takže z vysoké trávy klidně jo, i neposečené, jakmile začnou vypadávat semena. Navíc je vítr může fouknout kamkoliv.

    Osina – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Osina
    WAMI
    WAMI --- ---
    ZMYJKA: může být, otevřelo se jí to když jsem byla v práci...

    nicméně jsem měla za to, že osiny jsou z ostré trávy, a ne z měkkých zahradních trávníčků a vyšší neposečené trávy... no, člověk se celý život učí :/

    hm, dva týdny... vet mi říká, že uvidíme v pondělí, jak rychle se to bude hojit jí. Podle toho se uvidí, jestli má smysl na kvaldy jet nebo ne... ale spíš to vidím tak, že letos nám naše cesta pokusit se dosáhnout na EO končí... :(
    njn, ještě je spousta dalších let před náma :)))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Přesně, tak polovinu osin nenajdu, ale po otevření a vypláchnutí se to zahojí poměrně rychle - podle hloubky pár dní až něco přes týden.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    WAMI: tak to vypadá na tu osinu - ségry čuba ji taky měla v tlapce, i stejné místo (tj. meziprstí) a taky se jí to takhle otevřelo - hojilo se to myslím přes týden, nějak ke dvěma, co pamatuju. A taky vyplachovali a nechávalo se to otevřené. Vypadalo to dost hrozivě. Jinak osina se mohla vyplavit (mohla si ji vylíznout) hned jak se to otevřelo, takže na veterině už nic nenašli.
    WAMI
    WAMI --- ---
    Rtg má čistý, kosti klouby jsou OK.
    Veterinář nenašel nic, včera večer se jí to takhle otevřelo, dneska ráno tam šťoural, ale měla to čistý, nic tam neměla... :(
    Tak proplachujem dubovkou, má atb a uvidíme, jestli a jak rychle se to začne hojit...

    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Na druhou stranu, zvrtnutý prst se stejně řeší jen klidovým režimem a případně antiflogistikama, protože zafixovat se pořádně nedá. Vykloubenina se na pohmat pozná.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    WAMI: uf, tak to držím palce, ať je to jenom ten hmyzák. Rentgen bych asi taky chtěla, ono může to být nějaká prasklina, ne přímo zlomenina. Ale zvrtnutý prst (protože vykloubený by asi poznal veterinář na pohmat) se na rentgenu co vím identifikuje pěkně blbě.
    WAMI
    WAMI --- ---
    Díky. Kéž by to byl jen hmyzák.
    pokud jo, místo vbodnutí nenalezeno, ale otok se ještě zhoršil... tu a tam už ji za život něco džoglo, alergie se ještě nikdy neprojevila, nu ale všechno je jednou poprvé... mravence bych možná pochopila, ale vzhledem k předchozím jejím reakcím na podobné události jsem si jistá, že kdyby to bylo něco většího, rozhodně o tom budu vědět, pokaždé začne vřískat jak na lesy a utíkat ke mně pro záchranu, nic takového se nekonalo, takže vosu, včelu, sršně bych vyloučila, to by si ta moje hysterka fakt všimla...

    ve 3 jedu opět na vete, uvažuju, že si pro jistotu vydupu i rentgen, pokud by to bylo třeba vykloubený nebo co já vím, teď už to má oteklý tak, že se jí rozesupujou chlupy až je vidět kůže... :(

    to, že si umí trdlo moje vybrat dobu, ani nezmiňuju - o víkendu s náma měla jet na vodu a příští víkend jsou druhé kvaldy... :P no hlavně ať to není nic hroznýho... :/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Hmyzák to může být taky.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: čistě prakticky bych u osiny očekávala spíš průběh se zvyšující se bolestivostí, jak osina zajíždí hlouběji a celý prostor kolem začíná reagovat, zatímco od hmyzáků to nejdřív děsně bolí, pak bolest obvykle trochu polevuje a dostavuje se otok (teda u lidí), ale je to jen odhad, no.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    WAMI: nevím jak u psa, ale mně se tohle děje, když mě hryzne mravenec, A obzvláště na polštářku nemusí být vůbec vidět, jestli ji tam nějaký hmyzák hryznul (třeba i vosa, ty žihadla nenechávaj) a pokud je na to trochu alergická... Jo a bolí to jak sviň. Takže já bych asi vsadila na mírnou alergickou reakci na nějaké hmyzí kousnutí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WAMI: No, začala se sekat tráva, tak že by osina? Ty sice nebývají přímo na polštářku, ale vyloučit se to nedá.
    WAMI
    WAMI --- ---
    Řeším s vetem, takže hnát mě tam nemusíte :)
    ale dotaz: čuba zničehonic předevčírem večer přestala našlapovat na nohu, přes noc už skoro nespala, nebyla schopná si tu tlapku nikam odložit, kvílela, při náhodném doteku fakt vyjekla. Včera ráno jsem s tím fičela na veterinu, odmyslím-li si část zvukového projevu, páč na sebe trochu hysterická je, tak ji to bolelo fest, jde o 3. prst na pravé zadní noze, veterinář jí to prohmatával - já se totiž bála nějak naštíplé kosti, prý ne, že na kost nereagovala, jen na tlak na polštářek. Měla to jen velmi lehce oteklé, nenalezeno žádné vnější poškození kůže, není tam žihadlo, ranka, odřenina, prostě nic.
    Dostala antiflogistika a něco proti bolesti. Měli jsme jít na kontrolu v pátek, že je to nejspíš zánět a počkáme, jestli se tam udělá absces a provalí se. ALE.
    Ale pofičím na veterinu opět ještě dneska - během včerejška a noci na dnešek jí to oteklo jak papuč, sice přestala být hysterická, takže si na to nechá kouknout a zvládne i podržení a doteky té nohy, ale zcela evidentně má napuchlý komplet celý 3. prst.

    Nesetkal se náhodou někdy někdo z vás s něčím podobným?
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    MAIKOR: většina lékáren má jen frontline a na požádání ti něco objednají
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    MAIKOR: čuba jich má ke stáru plno a člověk si zvykne :) Bývají někdy na ústí mazových žlázek a dělají se na nich takové čepičky z mazu, je dobré to občas vymáčknout trochu, aby se neucpaly (ty žlázky). Na hodně velkou na místě, kam si nedosáhla, mi zabral duofilm, ale ty menší nechávám na pokoji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam