• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    PIZI
    PIZI --- ---
    XCHAOS: Zadne experimentovani jsem nenavrhoval. Ja jsem priznivcem pomalych zmen rychlosti ledovce napric generacemi. Zadne zitra zrusime stat. Me by se libilo kdybych videl, ze se to ubira liberalnim smerem. Nemyslim si ze bych se mohl dozit spolecnosti adaptovane na opravdu minimalni stat. To je otazka mnoha generaci. Spolecensky organismus potrebuje na svou adaptaci hodne casu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: no tak chodník patří obci, většinou, když jsme u toho.. aspoň ve městech. ale to je právě to... ochranka před každým domem mě vadí.

    je mi jasné, že i současný daňový systém evolučně vznikl právě jen z výběrčích výpalného - nejsem žádný idealista. ale libertariáni na druhou stranu jen navrhují mírně to reorganizovat, a privatizovat policii, apod.

    já se ale nepostavím na stavu ničeho menšího, než takové společenské změny, která povede k tomu, aby žádná policie potřeba nebyla. nejde mi ani o přejmenování policie na veřejnou bezpečnosti, ani o privatizaci policie: jsem ochoten vynakládat úsilí pouze takovým směrem, aby represe ve společnosti nebyla potřeba.

    (a pokud to není možné, tak tedy raději asi zachovat současný stav, než bezhlavě experimentovat... je to tak... asi už stárnu...)
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    PIZI: A pro uplnost predpokladejme, ze i jejich zbrane ;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    A proc by ti mela vadit ochranka pred kazdym domem? Jsou to jejich domy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: jasně.. právo na obecné držení zbraní... takže ochranka s kalašnikovem před každým domem ? :-)
    PIZI
    PIZI --- ---
    liberalismus - jestli myslis libertarianstvi prece maximum moci decentralizuje. Misto jednoho megahypermarketu moci vytvari male kramky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: ano, stát jako koncentraci moci, kterou si lze pronajmout - to je v podstatě základní chyba liberalismu.

    moc, která demokratickou cestou vychází z lidu, by si nemělo jít pronajmout. nebo jedině tak, že každý její "pronájem" bude znovu schvalovat parlament či jiný orgán.
    PIZI
    PIZI --- ---
    RAGNAROK: Mozna se trochu motame kolem rozdilneho chapani pojmu mafie. Nejde nutne o organizovany zlocin. Proste moc soustredena v rukou statu je k pronajmu ruznym soukromym zajemcum. Tou koncentraci moci vznika misto, kde je moc dobre nakoupitelna. Tak jako koncentrace mnoha potravin na jednom miste vytvari samosku, misto kde se daji dobre nakoupit potraviny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: daně jako výpalné jsou naprosto základní úvaha....
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ABS:

    No o danich jako o vypalnem jsem zatim teda nepremyslel :) (za vypalne taky vlastne dostanu sluzbu ochrany pred vyberem vypalneho jinou skupinou). No nemyslim si ze nase vlada se podoba te v Kolumbii nebo Nicarague z hlediska zlocinnosti. O pruniku mafie do nasi vlady si myslim ze jsou to jen prehnane predstavy. U nas je to spis korupce a selhani jednotlivych lidi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Vlada vytvari mocensky prostor, kam pak pronikaji mafie. Ten prostor je v podstate k pronajmu zajemcum, kteri jsou schopni uplatit.
    ABS
    ABS --- ---
    RAGNAROK: ty takovou vladu znas? osobne zadny prazdny mocensky prostor pro vladu nevidim. jedinym zpusobem, jak vlada muze ziskat nejaky prostor pro vladnuti je na ukor obcanu.
    a vzhledem k tomu kolik mne nuti odevzdat mesicne na danich, nezda se mi, ze by nejak branila nastupu zlocineckych organizaci k moci. i pokud bych se vyhnul nazoru, ze sama podstata vlady nad jinymi lidmi je zlocinna, minimalne soucasna podoba usnadnuje pronikani zlocinu do sfery statu.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:

    smyslem vlady je aby vyplnovala mocensky prostor a zabrnila otevrenemu boji o moc.
    Volena vlad ma predevsim ukol zabranit nastupu vlady zlocineckych organizaci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADDALBERT: no a co ? smyslem vlády není, aby to měla snadné. smyslem vlády je, aby hledala konstruktivní kompromis mezi různými požadavky občanů ...
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    XCHAOS: To je sice do jisté míry pravda, ale pokuď se podíváš na politickou scénu v ČSR ve 20. a 30. letech, tak díky velkému počtu stran bylo neuvěřitelně obtížné sestavit vládu, která by vládla celé volební období. Vše má své pro a proti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=874
    Proč Paroubek, proč vajíčka, proč letos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    označitodkaz
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stanislav-penc.php?itemid=6693

    Nejlépe by bylo, kdyby si právě mladá generace uvědomila důležitost doby a možnosti věci kolem sebe měnit a v podzimních předčasných parlamentních volbách volila malé strany na místo těch velkých. Tím se může stát, že během jedné noci se z velkých parlamentních stanou marginální skupinky a do 200 členného parlamentu se dostane třeba 15 malých stran; poté nepůjde v parlamentním rozhodování o dohody stranických sekretariátů, ale o diskuzi nad důležitostí rozhodnutí pro nastávající generaci. To by bylo krásné vajíčko všem těm, co si ze služby veřejnosti udělali vlastní kšeft.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIDEO Dosud nejsilnější vajíčkový útok. Na Paroubka v Praze letěly stovky vajec | Video.iHNed.cz
    http://video.ihned.cz/c1-37256230-video-dosud-nejsilnejsi-vajickovy-utok-na-paroubka-v-praze-letely-stovky-vajec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam